Kütyü 2018. december 21.

Karácsonyi ajándékötletek zenebolondoknak: soundbarok, hangprojektorok, hifik

bubba Kütyü 2018. december 21.
Ma már számtalan opció közül választhatunk, ha olyan szerettünket ajándékoznánk meg, aki gyakran hallgat otthon zenét, és szeretni ezt jó minőségben tenni. Ez egyrészt jó hír, másrészt azonban nehéz eligazodni a rengeteg termék között, ráadásul árban is hatalmas eltérések vannak a különböző hangszórók, hifik, hanprojektorok és soundbarok esetében. Összeszedtük, hogy mire figyeljünk oda, ha nem szeretnénk túl sok pénzt költeni, de ragaszkodunk a jó minőséghez.

Még mindig jó választás lehet a hifi

A klasszikus, sztereó zenehallgatást a mai negyvenes korosztály és az idősebbek még jól ismerik, de a mai hatalmas választék nekik is zavarbaejtő lehet – mondjta Novothny Ákos akusztikai mérnök.

Az egyszerűbb, olcsóbb, úgynevezett mini-hifi rendszerektől indulva a határ a csillagos ég, több millió forintot is el lehet költeni ezekre az eszközökre. Ennek a megoldásnak a legfontosabb előnye más termékekhez képest az, hogy ha megfelelően van telepítve/elhelyezve, illetve jó minőségű komponensekből áll a hifirendszerünk, akkor ez biztosítja a legjobb hangminőséget.

Hátránya a fix elhelyezés, illetve azt is figyelembe kell venni, hogy a jó hangminőséghez nem csak a megfelelő technikai eszközök, de jó akusztikai környezet is szükséges – magyarázza a szakértő.

Yamaha R-N303D MusicCast sztereó erősítő

119 900 Ft-tól.

Hirdetés

Találhatunk jót 200 ezer alatt

A komponensek, lehetőségek és variációk száma közelít a végtelenhez, de egy modern, közepes árfekvésű szettet akár már 200 ezer forint alatti áron is be tudunk szerezni.  

Opcionálisan CD lejátszót vagy analóg lemezjátszót is csatlakoztathatunk a rendszerhez, ha nem online vagy file-alapú (mp3, flac stb.) tartalmat szeretnénk lejátszani.

Dali Zensor 3 Polcra / állványra helyezhető hangsugárzó

64 995 Ft-tól.

Hirdetés

Surround hatás filmekhez, játékokhoz

Itt érdemes még megemlíteni a többcsatornás házimozirendszereket, amelyeket gyakorlatilag ugyanazok az előnyök és hátrányok jellemeznek, mint az előző kategóriát, azzal a kivétellel, hogy nem csak két hangfalat kell elhelyezni a szobában.

Viszont a sokcsatornás, surround hanghatás a zenehallgatás mellett filmnézéshez és játékokhoz is kiváló.

JBL Arena 170 5.1 hangfalszett

259 999 Ft-tól.

Hirdetés

És egy másik opció, olcsóbb árkategóriában: 

Onkyo TX-SR373 5.1 házimozi erősítő

99 990 Ft-tól.

Hirdetés

Wireless hangszórók, soundbarok, hangprojektorok

A technológia ma már lehetővé teszi, hogy a hangsugárzók viszonylag kis helyen, relatíve jó minőségben meg tudjanak szólalni. A szakértők szerint jó példák erre a különböző hangprojektorok, soundbarok illetve a még kisebb méretű wireless hangsugárzók.

Legfőbb előnyük, hogy kis helyen elférnek vagy hordozható kivitelűek. Néha egészen meglepő hangminőségre is képesek, de nem érhetik utol a közepes vagy jobb minőségű hifi rendszereket.

Manapság a bluethooth-os hangszórók számítanak a belépő kategóriának, ha nem fejhallgatóval szeretnénk zenét hallgatni – tudtuk meg Császár László akusztikai mérnöktől. Ezeknek az eszközöknek két fő verziója létezik, az egyik, amit otthoni zenehallgatásra terveztek, illetve vannak hordozható, strapabíróbb kialakítású, víz- és porálló bluetooth-os hangszórók is.

Harman Kardon Go + Play hordozható bluetooth-os hangszóró

84 999 Ft-tól.

Hirdetés

Az otthoni darabokból is elég sok terméknek van már beépített akkumulátora, így a lakásban bárhová magunkkal vihetjük őket, ami nagyon praktikussá teszi ezeket a hangszórókat.

Fontos hangsúlyozni azonban, hogy nem arra találták ki őket, hogy leüljünk melléjük, és az elejétől a végéig meghallgassunk egy Pink Floyd-albumot – mondja a szakértő arról, hogy habár hangerőben általában jól teljesítenek az ilyen hangszórók, inkább háttérzene szolgáltatására alkalmasak.

Egy buliba vagy kerti sütögetéshez például kiválóak, de a jó mély hangzás kialakításukból adódóan hiányzik belőlük. Mivel a hangszórók pár centire vannak egymástól, a sztereóélményt sem tudják biztosítani.

A soundbarok és hangprojektorok szintén kis helyen elférnek, könnyű őket elhelyezni mondjuk a TV alatt vagy felett, ráadásul igény szerint bővíthetőek is a még jobb minőség és hanghatások érdekében.

JBL Bar 5.1 Soundbar

199 999 Ft-tól.

Hirdetés

Keresés az oldalon