Egészség 2018. november 13.

Itt van 2019 tíz legfontosabb fitnesztrendje

bubba Egészség 2018. november 13.
Az év vége közeledtével menetrend szerint jönnek a top 10-es cikkek is. Nézzük, hogy a The Straits Times szerint hogyan mozogjuk majd le a plusz kilókat jövőre.

Talán kicsit túlzás volt, hogy mi hogyan mozogjuk le a kilókat, ugyanis a mozgási szokásokról szóló cikk American College of Sports Medicine felmérése alapján készült, tehát az amerikai trendekre koncentrál.

Ám mielőtt leírnánk magunkat, ne feledjük, hogy már mi is ugyan azokat a cuccokat rendeljük a neten, szóval a trendek is gyorsabban futnak be.

Nézzük is, mi lesz fitneszmenü 2019-ben!

1. Hordható technológia

Az okosóra, a fitness tracker és a többi hordható kis fitnesz kütyük a legmenőbbek a világon már évek óta. Nem csoda, hiszen képesek azonnal megmondani, hogy mekkora távot futottunk le, mennyi kalóriát égettünk el stb.

A felmérés szerint tehát ahogyan 2016-ban, így 2019-ben is az egyik “csúcstrend lesz majd a mozgást, fitneszt támogató kütyük sora.

2. Csoportos edzés

Ez sem egy mai találmány, de menő lesz a jövő évben is, így ne csodálkozzunk, ha olyan közösségi foglalkozáson találjuk magunkat, „ahol különböző fittségi szinten álló résztvevők, a különböző vezetői technikákat alkalmazó instruktorok felügyelete alatt igyekeznek elérni az általuk kitűzött erőnléti célokat”.

3. Magas intenzitású szakaszos edzés (HIIT)

A HIIT rövid, nagy energiát igénylő, időnként szünetekkel tarkított gyakorlatok összességét jelenti.

Bár a sérüléspotenciál itt nagyobb, mint a hagyományos edzéseknél, az adatok azt mutatják, hogy a HIIT a világ legtöbb konditermében meglehetősen népszerű, főként azért mert évek alatt bizonyította eredményességét a plusz kilók elleni harcban.

4. Idősek által is látogatható fitnesz programok

Szerencsére már itthon is egyre több helyen találkozhatunk vele, hogy egyes helyek az „ezüstrókáknak és ezüstpumáknak” nyújtott szolgáltatásokra is berendezkedtek.

Ezek a termek egyre fontosabbakká válnak, mivel az emberek manapság már tovább élnek, dolgoznak és tovább képesek megőrizni aktivitásukat, mint a korábban.

5. Saját testsúlyos edzés

Ezekhez a gyakorlatokhoz – ilyen többek között a fekvőtámasz, a felülés meg a guggolás is – csak igen minimális felszerelés szükséges, így egy szinte ingyenes módja a tornázásnak. Meg kell jegyezni, hogy azért manapság egy mobiltelefon nem árt hozzá, hiszen már ez sem az igazi egy jó app nélkül, és így gyakorlatilag visszatértünk az egyes ponthoz, mert akkor már például egy pulzusmérő is kell hozzá…

6. Szakirányú végzettséggel rendelkező fitneszoktatók alkalmazása

Az elmúlt évek során egyre nagyobb jelentőséget kapott az egészséges életmód, és emiatt látványosan szaporodni kezdett a professzionális fitnesz-szakemberek száma.

7. Jóga

Ez a gyakorlat több formában is jelen van, mint például a power jóga a jogilates, vagy a hot jóga.

És ne legyenek kétségeink, jönnek majd újabb trendek is.

8. Személyi edzés

Ez magába foglalja a fittség felmérését, valamint a kitűzött célok megvalósítását is egy olyan edző segítségével, aki csakis a klienssel foglakozik és az ő szükségleteihez igazítja a gyakorlatokat. A hatos pontra némiképp hajaz, de talán ez még egy fokkal nagyobb elhivatottságot és pénztárcát igényel.

9. Funkcionális fitnesz edzés

Ebbe a kategóriába azok a gyakorlatok tartoznak, amelyek a mindennapi mozgásterhelés megkönnyítését szolgálják.

Ilyen lehet a lépcsőzés, bevásárlás, vagy akár a porszívózás.

Például a több irányba végzett kitörés gyakorlat épp azokat az izmokat tornáztatja meg, amelyekre a sarkok kiporszívózásakor van szükségünk, míg a guggolások pedig a székre való le és felülést teszik elviselhetőbbé. 

10. A tornázás is orvosság

Ez egy világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendő kezdeményezés, melynek lényege, hogy a testedzést és a tornát beemelje a betegségek megelőzéséhez szükségesnek tartott óvintézkedések közé.

Ezzel egyidejűleg a gondolatot magukévá tevő közösségekben a fitneszedző is az egészségügyi szakcsapat tagjává válik.

Ahogy az ez előtti és a négyes pont is mutatja, talán a legnagyobb trend az idősebbek felkerülése lesz a fitneszpalettára, ne legyünk restek bevonni magunkat a trendbe így vagy úgy!

Keresés az oldalon