Kütyü 2020. december 02.

Ezeken a területeken az iPhone mindig megveri az Androidot

Balázs Kütyü 2020. december 02.
Az iMessage, az AirPod és az azonnali szoftverfrissítés csak néhány azon tulajdonságok közül, amik miatt az iPhone menőbbnek nevezheti magát az Androidnál.

Valószínűleg soha nem sikerül megnyugtatóan rendezni az Android és az iPhone felhasználók késhegyre menő vitáját, olyan ez, mint a Beatles kontra Rolling Stones, vagy a kuruc vs. labanc választóvíz. Első körben nézzük meg, hogy miben jobb az iPhone az Androidnál, aztán legközelebb, ígérjük, futunk egy kört az Android érdekében is.

Az iMessage

Az iMessage a kiválasztottság tudatával ruház fel minket, hiszen amikor üzenetet küldünk valakinek és látjuk, hogy a chat-buborék kékre vált, rögtön tudjuk, egy iPhonos bajtárshoz van szerencsénk, akivel egy klubba járunk.

Az együvé tartozás érzete mellett persze nem utolsó sorban jól jön az is, hogy nagy felbontású videókat is küldözgethetünk ezen keresztül egymásnak, no meg pénzt is, ami egy igen formabontó újítás.

Persze a Google sem akar lemaradni, és a Messages applikációjának legújabb frissítéséből felismerhető több vonása is az iMessage-nek, ám ez még határozottan gyerekcipőnek minősül ahhoz, amit az Apple applikációja tud.

Az iOS új frissítésére utaló telefon, háttérben az Apple logóval.
Forrás: Pavlo Gonchar/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

A widgetek

Nem lehet ezt diplomatikusabban megfogalmazni, szóval az van, hogy jobban néznek ki az iPhone-os widgetek, mint amiket az Androidon találni. Ez még akkor is igaz, ha tudjuk, hogy ezt meg az Apple vette át a Google-től. Na, de hogy miben jobbak az almás widgetek? Például abban, hogy egymásra pakolhatók és rábízhatjuk az iOS-ra, hogy az eszközhasználatunknak megfelelően válogassa össze azokat, amiket aztán megmutat nekünk.

A vezeték nélküli cuccok párosítása

Ezen a területen annyira előrébb jár az Apple, mint a Google, hogy egy köztük lévő találkozó nagyjából úgy nézne ki, mintha egy középkori lovag próbálna megküzdeni egy 30. századi űrkalózzal. Hogy mást ne mondjunk, ott van az AirPod, amit úgy tudunk használni a telefonunkkal, a Mac számítógépünkkel és az Apple Watchunkkal egyszerre (!!!), hogy nem kell újra és újra párosítani a kiszemelt eszközzel.

Android illusztráció egy telefonon.
Forrás: Mateusz Slodkowski/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

A szoftverfrissítés

A szoftverfrissítés mindig is egy kissé gyöszösen ment az Android háza táján (persze ez alól kivételt képeznek a Google Pixel telefonok) és sosem tudjuk, hogy mikor fog frissülni a készülékünk.

Ezzel szemben, amikor az Apple kiereszt egy frissítést, ahhoz azonnal hozzáfér minden egyes felhasználó.

Persze azt is hozzá kell ehhez tennünk, hogy igazságtalanság lenne ezt a Google-ön leverni, hiszen a frissítések kiszámíthatatlansága leginkább annak tudható be, hogy sok gyártó használja alapként az Android operációs rendszert és ebbe általában bele is piszkálnak, így a zsír új Android frissítésnél először azt kell megnézni, hogy mennyire kompatibilis, mondjuk a Samsung által megberhelt operációs rendszerrel. Ez meg ugye nem szempont az Apple esetében, hiszen, aki iOS-t használ, annak Apple készüléke van és pont.

Sehol egy előre installált, szutyok alkalmazás

Az Apple nem engedi a forgalmazóknak, hogy alkalmazásokat telepítsenek az eladásra szánt telefonokra, így nem kapsz egy csomó fölösleges dolgot, amit aztán törölgethetsz ki egyenként, mint az Androidos telefonok esetében. Erre mondhatnánk, hogy mit nekünk az az öt perc, amíg elszöszmötölünk az Androidos készülékünkkel, azonban azt is meg kell említeni sajnos, hogy ezek az előre telepített alkalmazások olykor komoly biztonsági kockázatot is jelenthetnek.

Keresés az oldalon