Kütyü 2021. szeptember 23.

iPhone 13 funkciók, amikre vártunk, de nem kaptuk meg

Fatima Kütyü 2021. szeptember 23.
Az Apple legújabb iPhone-ja beteljesített egy-két régóta várt funkciót, most azonban összeszedtük azokat, amikre még mindig várunk.

Az iPhone 13-as szériája sokat kínál az elődökhöz képest, többek közt hosszabb akkumulátor-élettartamot, jobb kamerákat és éjszakai fotókat, vagy éppen több tárhelyet. Azonban még mindig sok olyan funkció van, ami kimaradt, pedig nagyon vártuk (miközben több androidos készülékben már elérhető). A képernyőn megjelenő ujjlenyomat-olvasótól a káva nélküli kijelzőig itt vannak azok a tulajdonságok, amik hiányoznak az iPhone 13-ból.

USB-C támogatás

Sajnos az Apple legújabb iPhone-jából ismét kihagyták az USB-C portot, továbbra is a Lightning kábel szükséges a vezetékes töltéshez. Ez különösen azoknak okozhat fejtörést, akik iPad Air, iPad Pro és az újonnan bejelentett iPad Mini leendő vagy jövendőbeli tulajdonosai, ezek ugyanis USB-C-n keresztül töltődnek, így nem lehet az iPadhez és az iPhone-hoz ugyanazt a töltőt használni. 

Ujjlenyomat-olvasó a képernyőn

A Face ID az idő nagy részében nagyszerűen működik, persze nem lenne hátrány, ha az ujjlenyomatunkat is tudnánk használni egyúttal. Ez különösen igaz az elmúlt másfél évre, hiszen fejlesztés ide vagy oda, a Face ID nem ismer fel maszkkal az arcunkon, így a feloldáshoz is jelkódot kell megadnunk, ha éppen nincs Apple Watch-unk. A Samsung, a Motorola és a OnePlus egyes készüléke képernyő alá épített ujjlenyomat-olvasóval rendelkezik, ezt a trendet követve Ming-Chi Kuo elemző 2019-es jelentésében már azt vetítette előre, hogy az Apple 2021-ben kiad egy Face ID-val és kijelzőn megjelenő ujjlenyomat-érzékelővel rendelkező iPhone-t. Ez sajnos nem jött össze, de talán majd az iPhone 14 beváltja a hozzá fűzött ilyesfajta reményeket. Ugyancsak elmaradt az iPad Airen található gombra telepített ujjlenyomat-olvasó is…

Műholdas kapcsolat

A piacra dobást megelőző hetekben az egyik legjelentősebb pletyka az iPhone 13-ról az volt, hogy műholdas csatlakozással érkezik annak érdekében, hogy vészhelyzetek esetén üzeneteket lehessen küldeni. Kuo és a Bloomberg korábban egyaránt arról számoltak be, hogy az iPhone 13 képes lesz műholdas kapcsolatokat használni olyan területeken, ahol nincs lefedettség – ez a funkció elsősorban SOS-ként szolgálna. Az üzenetek hosszúságkorlátozással rendelkeznének, és előfordulhat, hogy egy bizonyos helyre kell sétálnia a csatlakozáshoz – írja a CNet. Ez azonban mind csak feltételezés volt, ami nem vált be…

A Wi-Fi 6 a Wi-Fi szabvány következő generációja, ami nagy durranás lehet. Mivel sokan azzal a szándékkal vásárolnak iPhone-t, hogy több évig megtartsák, hasznos lett volna látni ezt a támogatást legalább a Pro és Pro Max modellekben.

Always-on display

Az Apple Watch már korábban megkapta a mindig bekapcsolt kijelző lehetőségét, az iPhone-on azonban még mindig várat magára ez a funkció. A Samsung, a OnePlus és más androidos eszköz gyártói már évek óta rendelkeznek olyan képernyőkkel, amelyek akkor is képesek megjeleníteni információkat, ha a kijelző alvó állapotban van (például idő, dátum, következő naptári esemény). Ez roppant praktikus tud lenni, ám az almás cég még mindig vár vele…

“Kivágásmentes” képernyő

Az Apple-rajongók valószínűleg már megszokták a “bevágást”, mivel 2017 óta, azaz az iPhone X telefon megjelenése óta jelen van az iPhone-on. Talán sokak szerint még esztétikus is, ám nem lehet elmenni amellett, hogy más telefonok gyártói milyen eredményeket értek el. A legtöbb androidos okostelefon már bemetszésmentes képernyővel rendelkezik, amin csak egy parányi cseppkamera foglal helyet. Érdemes azonban rámutatni, hogy az iPhone bemetszése azért olyan nagy, mert ott található az összes Face ID érzékelő még a kamera mellett. 

Az iPhone 13 sorozat jelentős javulásokat ért el a kamera minőségében, de a 10-szeres optikai zoomot még mindig nem kapta meg – nagy versenytársával, a Samsung Galaxy S21 Ultrával ellentétben. 

Ha már képernyő, az iPhone 13 Pro és a Pro Max az első olyan iPhone-ok, melyek megkapták az Apple ProMotion funkcióját – akár 120 Hz-re növeli a kijelző frissítési gyakoriságát a gördülékenyebb görgetés érdekében. Más telefonok, mint például a Galaxy S21 és a Galaxy S20, már jóval korábban megkapták ezt a tulajdonságot, ráadásul az ilyen telefonok tulajdonosai jóval nagyobb irányítást és rugalmasságot is kaptak ennek kontrollálására.

Gyorsabb vezeték nélküli töltés

A vezeték nélküli töltés 2017 óta alap az iPhone-on, de még mindig nem láttunk érdemi fejlesztéseket a töltési sebesség tekintetében. Ha nem használunk MagSafe vezeték nélküli töltőt, amely 15 Wattos vezeték nélküli töltési sebességet képes biztosítani, akkor csak 7,5 Watton tudjuk tölteni a készüléket. Ez sokkal lassabb, mint a legtöbb androidos telefonon: a Samsung Galaxy S21 például támogatja a 10 Wattos vezeték nélküli töltést, míg a Galaxy S20 Fe a gyorsabb, 15 Wattos vezeték nélküli töltést is bírja. A OnePlus 9 Pro eközben már az 50 Wattos vezeték nélküli töltéssel is megbírkózik. Az Apple Watch Series 7 esetében növelték a töltés sebességét, az iPhone-nál bezzeg nem…

Fordított vezeték nélküli töltés

Mennyire jó lenne, ha az iPhone hátlapján tölthetnénk az AirPods tokját vagy az egyik iPhone-t a másikkal? Ez is egy olyan lehetőség, amivel más telefonok már élnek, legyen szó a Samsung Galaxy S21 vonaláról vagy a Google Pixel 5-ről. Bár ez a funkció jelenleg nem elérhető, vannak jelek, amelyek szerint az Apple fontolóra vehette ezt a lehetőséget.

Fotó: Apple

Apple Pencil támogatás

Az Apple ceruzája nem csak az iPadeknél jöhet jól, hanem az iPhone 13 Pro Max és az iPhone 12 Pro Max készülékeknél is, hiszen mindkettő közel tablet méretű, 6,7 hüvelykes képernyővel rendelkezik, amely ideális lehet vázlatkészítéshez és jegyzeteléshez. Ezenkívül, ha az Apple Pencil támogatást hozzáadná a Pro Max telefonokhoz, újabb lehetőséget kínálna arra, hogy megkülönböztessük a 6,1 hüvelykes Prótól és jobban kihasználjuk nagyobb képernyőjét.

Keresés az oldalon