Kütyü 2021. február 13.

Minden, amit az iPhone 13-ról pletykálnak

Fatima Kütyü 2021. február 13.
Csak néhány hónappal az iPhone 12 megjelenése után az emberek már a következő szériáról spekulálnak. Íme az összes pletyka és találgatás, ami az új készülékekről terjed.

Noha konkrét dátum még nincs, a híresztelések szerint legkésőbb szeptember közepéig megérkezik az iPhone 13-as széria, Ming-Chi Kuo elemző szerint az iPhone 13 Mini, az iPhone 13 Pro és az iPhone 13 Pro Max készülékekkel. Igaz, tavaly a járványhelyzet miatt később volt a bemutató, idén a remények szerint nem lesznek fennakadások. Mivel az Apple szereti kedden vagy szerdán tartani a rendezvényeit, így már kicsit pontosabb a kép, az iPhone megjelenési dátuma pedig attól számítva általában másfél hét. Általánosságban elmondható, hogy az új iPhone-ok pénteken, szeptember harmadik hetének környékén jelentek meg, most is ilyesmire számítanak. A megjelenés napjáról nagy vonalakban ennyit lehet elmondani, érdekesebb azonban a név kérdése. 

Nem lesz iPhone 13?

Logikusan gondolkodva azt mondhatnánk, iPhone 13-mal lerendezik a széria elnevezését, azonban ott az a bizonyos babona, amit mind ismerünk… Könnyen meglehet, hogy ehelyett inkább iPhone 12S, iPhone 2021 vagy az iPhone XXI nevet kaphatja. Az ár is tartogat meglepetéseket: az Apple iPhone 12 termékcsaládja négy telefont tartalmazott, négy különböző áron, kisebb-nagyobb eltérésekkel. A korábbi modellek alapárához képest magasabb áron adják ezeket (talán az 5G támogatottság miatt), ám az előrejelzések szerint markáns drágulás nem várható, hasonló árstruktúrát képviselnek a 2021-es modellek. Arról is szól a fáma, hogy az Apple fontolóra veheti a következő termékcsalád árának csökkentését – hiszen számos rivális bevétele a gazdasági visszaesés ellenére emelkedett azáltal, hogy 2020-ban olcsóbb modelleket bocsátott ki, mint például a Samsung Galaxy S20 FE és a Google Pixel 5.

Októberben az iPhone 12 és 12 Pro lett az első és a második legtöbbet eladott az 5G-s telefonmodellek közül világszinten. Az Apple pedig nemrégiben azt is bejelentette: az iPhone 12 a vállalat történetének legnagyobb bevételéhez és nyereségéhez vezetett.

Annyi biztos, hogy 2021-ben nem várunk nagy változásokat az iPhone kinézetében, hiszen épp most tért vissza a szögletes dizájn, “lapos kialakítás”, várhatóan a telefon méretén sem változtatnak az előző generációhoz képest. Az iPhone 13 híresztelt méretei:

  • iPhone 13 Mini: 5,4 hüvelyk
  • iPhone 13: 6,1 hüvelykes
  • iPhone 13 Pro: 6,1 hüvelykes
  • iPhone 13 Pro Max: 6,7 hüvelyk

Két lehetséges dizájnelemmel kapcsolatban történhetnek módosítások: az egyik a notch (ami keskenyebb lehet), a másik pedig a lightning port, ami talán teljesen eltűnik a készülékről. Az előbbi már régóta téma – egészen pontosan már az iPhone X megjelenésekor nehezményezték a notch méretét -, utóbbi a MagSafe töltő és kiegészítők után vált egyre biztosabbá. Kuo szerint azonban még nem kell ettől tartani, maximum az iPhone 13 Pro Max modellje lehet port nélküli – írja a CNet.

Az iPhone hasznos kamerafrissítéseket kapott 2020-ban, különösen a Pro Max modellben, ami az iOS közönségét megismertette a lidarral (a Prón is megtalálható) és a ProRaw-val. Még ezt is túlszárnyalná az új széria, méghozzá jobb zoomolási lehetőségekkel, periszkópos kamerával, ultraszéles látószögű lencsével, aminek köszönhetően több fény érheti az érzékelőt, így jobb képeket készülhetnének éjszaka vagy gyenge fényviszonyok mellett. A széria minden tagja kapna lidart – szemben azzal, hogy most a Mini és a sima 12 kimaradt ebből a buliból. 

iPhone 12 pletykák
Fotó: Zhang Peng/LightRocket via Getty Images

Touch ID a kijelzőbe építve?

Meg lehet előlegezni, hogy a következők is 5G-s készülékek lesznek, valószínűleg a dobozból kimarad a fülhallgató és a hálózati adapter, és várnak új operációs rendszerre is, nevén nevezve az iOS 15-re. Régóta áhított a 120 Hz-es kijelző – ami nem újdonság a piacon, sok telefon el van látva ezzel, az Apple telefonjait leszámítva. A koronavírus miatt égető a Face ID vs. maszk problémakör, ami miatt a használók arra vágynak, hogy valamilyen formában visszatérjen a Touch ID – akár a képernyőbe építve, akár az egyik gombon.

Keresés az oldalon