Kütyü 2020. május 05.

Mikor érkezik az iPhone 12?

Balázs Kütyü 2020. május 05.
Az elmúlt évek legnagyobb Apple durranása lehet.

Legfrissebben azt lehet tudni róla, hogy a koronavírus miatt a vártnál jobban el fog húzódni a készülékek tömeggyártása. Ez azt jelenti, hogy az Apple hagyományos szeptemberi új telefon startja akár egy hónapot is csúszhat, de az egyelőre még nem biztos, hogy ez az új széria valamennyi tagját érinteni fogja. Ami igen valószínű, hogy a széria prémium darabjai októberben kerülnek ki a polcokra, míg az alapkészüléknél lehet esélye a szeptember végi megjelenésnek.

Az Apple a hírek szerint szakít a vállalattól eddig megszokott sémával és nem a szokásos három, hanem négy modellel hozza ki az iPhone 12-t, bár ezek pontos neveit egyelőre nem ismerjük. Egyébként is szükségesnek tartjuk jelezni, hogy az új készülékeket érintő információk még nincsenek kőbe vésve, egy csomó minden változhat az őszi megjelenésig.

Na, de nézzük, milyen pletykák, információk és hírek lengik körül a küszöbön álló új Apple felhozatalt. Azt már tudjuk, hogy két alap és két prémium modell szerepel az iPhone 12-es szériában. Az alapkészülékek 5,4 és 6,1, míg a Pro verziók 6,1 és 6,7 colos kijelzőkkel érkeznek.

Egyelőre nem biztos, hogy mind a négy telefon támogatja-e az 5G-t, annyit tudunk, hogy több modell is alkalmas lesz erre. Az biztos, hogy a sorozat valamennyi darabja OLED kijelzőt kap és a Pro kategóriás készülékek 120Hz-es képfrissítéssel tolják majd.

Nyilván a többséget az is érdekelni fogja, hogy mennyiben lesznek ezek drágábbak, mint mondjuk a vállalat 11-es szériája. Sajnos ezt még nem tudja senki megmondani. Vannak, akik jelentős drágulásra számítanak, lévén, hogy az 5G támogatás eddig mindenhol felsrófolta az árakat, mások pedig arról beszélnek, hogy ha lesz is drágulás, az nem lesz jelentős.

Ugyan nem vagyunk jóstehetségek és jövőbe látó kristálygömbünk sincs,

de az azért látható, hogy az Apple az utóbbi időben a kisebb pénzű vásárlók felé is nyitni igyekezett, illetve az is megfontolandó, hogy nagyon sok esetben a konkurencia is arra kényszeríti a techóriást, hogy mérsékeltebb árakkal tegye magát vonzóvá a piacon.

Így ha lesz is plusz költsége az 5G-nek, az szerintünk az iPhone 11-es szériájának áraihoz képest olyan 15-20 ezer forintos emelkedést jelenthet.

Hogy fognak kinézni?

Egyelőre azt lehet sejteni, hogy az alapkészülékek külalakjukban az iPhone 11 dizájnját fogják követni, míg a prémium darabok sokkal inkább emlékeztetnek majd az iPhone 5-re. Egymásnak ellentmondó híreket olvashatunk arról, hogy mi lesz az Apple telefonoknál sokat kritizált noccsal (a frontkamerának kialakított, kijelzőn éktelenkedő bemetszés), egyesek szerint megmarad, mások szerint eltűnik, de az arany középút is képviselteti magát a megmarad, csak kisebb lesz álláspont képében. A prémium készülékek egyikénél az Apple egy új színnel is kísérletezik, ez pedig a kék lesz.

Mit tudnak?

További újdonság, aminek a fotósok fognak igazán örülni, hogy nem kizárt a készülékek LiDAR szenzorral való felszerelése sem. Erről dióhéjban annyit érdemes tudni, hogy az eszköztől való pontos távolságok belövésére használt lézeres technika, amivel valósághűbb fotók készíthetők, valamint a kiterjesztett valóságon (AR) alapuló programokat is segíti.

A prémium modellek 6GB memóriával érkeznek majd, míg az alapkészülékeknél ez 4GB marad. Ez azért lényeges, mert először lépik át a 4GB-os határt az Apple telefonok történetében és az új processzorral (ami jó eséllyel az A14 Bionic lesz) a vállalat újfent bebetonozza magát az okostelefonok teljesítménylistájának élére.

Ami a kamerákat illeti, a legjelentősebb újítás egy 3D kamera elhelyezése lehet a készülék hátoldalán, így az eddig megszokott háromlencsés megoldás kiegészül egy újabbal. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy ez mindegyik készüléken megtalálható lesz-e, vagy csak a prémium modelleken.

Egyelőre ezek a legfontosabb dolgok, amik cirkulálnak az iPhone 12 kapcsán, de nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy még nagyon keveset tudunk az új Apple szériáról, így sok minden változhat még a megjelenésig. Az azonban már most látszik, hogy az Apple korántsem veszi félvállról a vásárlókért folytatott versenyt és nagyon úgy néz ki, hogy az iPhone 12 lesz az elmúlt évek legnagyobb gurítása a vállalatnál.

Keresés az oldalon