Így csökkentheted a háztartási hulladékot

Startlap Bubba
Manapság a környezetvédelem kapcsán gyakran lehet hallani a zero waste szemléletről. Egyre többen vannak azok, akik belátják ennek jelentőségét, és szeretnénk jelentősen csökkenteni saját háztartásuk hulladékmennyiségét is. De hogyan fogjunk ehhez hozzá? Milyen termékeket tudunk kiiktatni a háztartásunkból, illetve milyen környezetbarát lehetőségek vannak ezek helyett?

Kump Edina környezetkutató, hulladékcsökkentési szakértő és a hulladekmentes.hu alapítója szerint a zero waste azzal kezdődik, hogy le kell számolni a felhalmozási szemlélettel, azzal, hogy „jó lesz az még valamire”.

Mérjük fel, hogy ténylegesen mire van szükségünk, és csak azt szerezzük be a háztartásunkba, hiszen így máris jelentősen csökkenthetjük a pazarlást.

Az is fontos, hogy ahol csak lehet, iktassuk ki az életünkből az eldobható tárgyakat, és keressünk környezetbarát alternatívát helyettük. Kump Edina segítségével most összeszedtük néhány alapvető háztartási és szépségápolási terméket, amelyekkel jelentősen csökkenthetjük otthonunk hulladéktermelését.

Csomagolás, háztartás

Köztudott, hogy a műanyagok előállítása hatalmas környezeti terhelést jelent, miközben a rengeteg műanyag csomagolóanyag sosem tud igazán lebomlani a természetben.

Ezért az egyik legalapvetőbb dolog a hulladékcsökkentésben a műanyag bevásárlószatyrok helyettesítése hosszú ideig használható, mosható vászontáskákkal.

Csak arra kell figyelnünk, hogy mindig legyen a táskánkban egy, és akkor nem kell bolti zacskót vásárolnunk a pénztárnál. A pékárut, illetve a zöldséget, gyümölcsöt sem kell feltétlenül a bolti zacskóba tennünk, vannak erre a célra szolgáló, zsinórral zárható vászontáskák is.

Szintén alapvető a PET palackok helyettesítése kulacsokkal, mosható palackokkal. Kump Edina újrahasznosítási szempontból a borosszilikát üvegkulacsokat vagy a fémeket javasolja elsősorban, de más, hosszú élettartamú terméket is beszerezhetünk. Ha nem csak otthon kávézunk, és gyakran veszünk elvitelre vagy automatából kávét, akkor érdemes erre is beszereznünk egy külön poharat.

A konyhában is számos lehetőség van a hulladék csökkentésére. Mosogatószivacs helyett például használjunk komposztálható, cserélhető fejű mosogatókefét vagy luffa szivacsot, a papírszalvétát és a papír törlőkendőt pedig cseréljük mosható, textilből készült darabokra.

Szépségápolás, higiénia

Rossz belegondolni, hogy mennyi hulladékot termelünk nap mint nap a fürdőszobában, pedig ennek sem kellene feltétlenül így lennie. A sminklemosó és arctisztító vattakorongok, illetve nedves törlőkendők helyett ott vannak a mosható arctisztító párnák, az eldobható borotváról pedig érdemes hagyományos, fém biztonsági borotvára váltani, amelyben csak a pengét kell kicserélni.

Fontos kategóriát jelentenek a női higiéniai termékek is, hiszen ezeket is kiválthatjuk környezetbarát, de mégis kényelmes és megbízható alternatívákkal.

Tampon helyett használhatunk intimkelyhet és az intimbetétek között is találunk környezetbarát, mosható és nem utolsó sorban bőrbarát pamutbetéteket.

Ezekkel a termékek ráadásul a pénztárcánknak is jót teszünk, hiszen a mosható intimkelyhet és intimbetéket évekig használhatjuk, így hiába drágábbak, mint eldobható társaik, hosszú távon olcsóbb megoldást jelentek. De ugyanez igaz például a borotvára is, így Kump Edina szerint ilyenkor érdemes nem az elsőre nagynak tűnő árkülönbséget nézni, hanem hosszabb távon gondolkozni.

A műanyag fogkefék helyett pedig már használhatunk 100%-ban komposztálható, fa- vagy bambusznyelű, illetve természetes sörtéjű fogkefét.

De Kump Edina szerint akkor sem kell magunkat rosszul éreznünk, ha hiába kísérletezünk a természetes fogkefékkel, hiszen előfordulhat, hogy nekünk nem válnak be, ilyenkor még mindig dönthetünk például a szintén kevesebb hulladékkal járó, cserélhető fejű elektromos fogkefe mellett.

A szakértő hangsúlyozza, hogy ha valamelyik terméknél a zero waste alternatíva nem válik be, még mindig kereshetünk más környezetbarát megoldást, azaz nem kell feltétlenül végletekben gondolkodnunk a hulladékcsökkentés terén sem.