Egészség 2018. november 14.

Hogyan válassz elektromos fogkefét?

bubba Egészség 2018. november 14.
Nagyon kevés olyan eset van, amikor kifejezetten nem javasolt az elektromos fogkefe használata, azonban érdemes alaposan körülnézni, mielőtt ilyen eszközre váltunk, hiszen számos termék van a piacon.

A legmodernebb, úgynevezett szónikus fogkefék egyelőre még nem jöttek divatba, továbbra is a forgófejes változat a népszerű a magyar vásárlók között.

Három éves kortól bárki használhat elektromos fogkefét, és nagyon széles az elérhető eszközök palettája – mondja Markgruber Csaba a szajpatika.hu munkatársa.

Van ugyan néhány olyan fogászati probléma, amikor nem javasolt az ilyen eszközök használata, de ezek csak a kirívó esetek. Kifejezetten javasolt az elektromos fogkefe akkor, ha valakinek azért romlanak a fogai, mert nem jól mos fogat, hiszen hatékonyabban tisztítanak és a használatuk is egyszerűbb. Akinek nagy problémát okoz a fogkő, szintén érdemes elektromosra váltania, hiszen jobban el tudja távolítani a lepedéket, így kisebb lesz az esélye a fogkő kialakulásának – magyarázza a szakember.

Egyik forog, másik seper

Működési elv alapján kétféle alapvető típust különböztetünk meg.

Az úgynevezett forgófejes verzió a régebbi, mindenki számára jól ismert változat, amely itthon is töretlen népszerűségnek örvend. A jóval újabb technológián alapuló szónikus fogkefe az előnyei ellenőre sem nagyon terjed itthon Markgruber Csaba tapasztalatai szerint.

Ezek a fogkefék a sima, manuális technikához hasonlóan nem körkörös mozgást végeznek, hanem oldalirányú rezgésekkel tisztítják a fogakat.

A fogorvosokat is megosztja a kérdés, hogy melyik a hatékonyabb technológia, viszont az biztos, hogy a forgófejes változatból jóval több fogy, már csak az ára miatt is.

Ezekből az alapdarabokat ugyanis már 5000 forinttól meg lehet vásárolni, míg a szónikus verziók inkább 20 ezer forint fölött kezdődnek.

Tény, hogy ezek a fogkefék ennyi pénzért már jóval több funkcióval is bírnak, mint egy alapszintű forgófejes változat.

Fontos a technika

Markgruber Csaba szerint a forgófejes verzióknál azt kell szem előtt tartani, hogy ezekkel is lehet nagyon rosszul fogat mosni, károsítva az ínyünket. Sokan elkövetik ugyanis azt a hibát, hogy túl erősen nyomják a fogkefét fogmosáskor.

Ez odafigyeléssel kiküszöbölhető, illetve, ha hajlamosak vagyunk erre, érdemes kicsit többet szánnunk az eszközre, és venni egy nyomásérzékelővel ellátott, középkategóriás változatot.

Fontos még odafigyelnünk arra, hogy milyen üzemmódokra képes az eszköz.

Ha valakinek speciális problémája van, válasszon olyan fogkefét, amelyben erre kifejlesztett, például érzékeny üzemmód is van. Illetve, ha egy családban többen is használnák ugyanazt az eszközt, akkor is érdemes lehet egy komolyabb, több üzemmóddal rendelkező típust venni.

Gyerekek is használhatják

Gyerekeknek már hároméves kortól lehet venni olyan elektromos fogkefét, amelyek kifejezetten az ő igényeikre van szabva.

Azonban ez korántsem jelenti azt, hogy nem kell megtanítani nekik az eszköz használatát. Ugyanúgy, mint egy sima fogkefe esetében, itt is figyelni kell arra, hogy helyes technikával és megfelelő ideig mossák a fogukat – figyelmeztet a szakember.

Napi kétszeri használattal típustól és gyártótól függően 1-2 hétig bírják árammal az elektromos fogkefék, ezért a töltésre is gondolni kell. Az is nagyon fontos, hogy az elektromos típusok feje ugyanúgy elhasználódik, mint egy hagyományos fogkefénél, ezért ezt 2-3 havonta cserélni kell.

Keresés az oldalon