A legjobb hűtőlehetőségek kutyáknak nyárra

Diósi Szilvia
A nyári forróság a kutyákat is megviseli, főleg, hogy ők nem tudnak izzadni, mint az emberek, csak nyelvük és a mancsaik segítségével tudják hűteni magukat. Szerencsére erre a problémára is egyre több megoldás születik. Mutatjuk azokat, amelyek nekünk a leginkább beváltak.

A nagyobb testű, hosszú szőrű és a nyomott orrú fajták nehezebben viselik a hőséget, ezért rájuk különösen oda kell figyelni a nagy melegben. A nyári forróság nem csupán kellemetlenséget okozhat nekik, de az életüket is veszélyezteti – egy séta alkalmával is kaphatnak hőgutát, azért érdemes őket hajnalban és éjszaka kivinni, napközben csak rövid egészségügyi sétára induljunk velük. Bár sokan döntenek úgy, hogy kutyájuk hosszú szőrét rövidre nyíratják nyáron, ezzel inkább ártanak, mint segítenek. A hosszú szőr védi az ebeket a leégéstől. hőtől egyaránt. Inkább kefét ragadjunk gyakrabban a meleg időszakban, hogy eltüntessük a felesleges szőrszálakat.

A leégésre érzékeny lehet a kutya orra: nyugodtan bekenhetjük fényvédő krémmel, csak arra figyeljünk, hogy ne legyen benne cink-oxid. 

Nem szabad figyelmen kívül hagyni a forró betont és aszfaltot sem, ezek súlyos sérüléseket okozhatnak a kutyák mancsain, ezért séta előtt érdemes akár kézzel tesztelni a járdát, és lehetőleg kerülni a túlforró felületeket.

Sajnos a mai napig gyakran előfordul, hogy a házi kedvenceket az autóban hagyják a gazdik, amíg bevásárolnak vagy valamilyen ügyet intéznek.

Lehet, hogy csak pár percre mész el, de az autók nagyon gyorsan melegednek, egy óra alatt akár 5 Celsius fokot is emelkedhet a benti hőmérséklet a kinti foktól függetlenül.

Egyre több termék létezik, amit azért fejlesztettek ki, hogy lehűtse négylábú társainkat a tikkasztó melegben. Ha szeretnénk javítani komfortérzetét, beszerezhetünk néhányat ezek közül. Párat én magam is próbáltam a kutyámmal, és beváltak.

Hűtőmatrac vagy hűtőszőnyeg

Nekem hosszú szőrű, nagytestű kutyám van, aki igencsak szenved a melegben. A hűtőszőnyeget imádta! Két típushoz volt eddig szerencsénk. A tappancs mintás kék színűt a kutya nemcsak nyáron, télen is használta, mert a fűtött lakásban is jól esett neki ráfeküdni. Sajnos azonban csak néhány hónapot bírt ki, mert a benne lévő hűtőzselé kicsit több, mint félév után elkezdett megkeményedni. Sérülést nem találtam rajta, mégis használhatatlanná vált. Ahhoz pedig túl drága volt, hogy az ember minden évben újra vegye, így idén egy másik fajta után néztem.

Végül a Trixie hűtőmatracára esett a választásom. Ez is egy speciális hűtőfolyadékot, zselét tartalmaz, amely akkor fejti ki hatását, ha a kutyus ráfekszik. Ezt meglepő módon lassabban szerette meg  feltehetően a használat közben hallható, furcsa, “zizegő” hang miatt. 

Hűtőmellény

A hűtőmellény leginkább a séták alkalmával hasznos kiegészítő. Ebből is két fajtát próbáltunk, a tapasztalataink pedig eléggé vegyesek. Jelenleg az Aqua Coolkeeper termékét használjuk. Az első alkalommal negyedórára kellett vízbe tenni, amitől olyan nehéz lett, hogy amennyit hűtene rajta, annyit szenvedne a súlya miatt séta közben a kutyus. Végül több mint három napba telt, amíg hordozható súlyúra csökkent az eszköz, de meglepő módon még ekkor is hideg volt.

A későbbiekben elég 30 másodpercre vízbe tenni, és ezt követően is nagyon jól hűt.

Nem lesz tőle vizes a kutyák bundája. Ami viszont gondot okozott, hogy a benne lévő különleges hűtőgolyók a varrásnál szivárogni kezdtek. Emellett a hátsó része sem túl stabil, néhány méter után megtétele elkezd lecsúszni a kutya hátáról – ez egy kis házi praktikával könnyen orvosolható, nekünk például a hám már a helyén tartja, de másoktól hallottam, hogy gumit varrtak rá, amit a kutyák lábára húzhattak.

Korábban a Ruffwear Jet Stream mellényét használtuk. Az eb ezt nem szerette túlzottan, mert nagyon rátapadt, az eggyel nagyobb méret viszont túl nagy lett volna. A felső rész anyaga praktikus, mivel UV-szűrős, viszont gyorsan szárad, így érdemes vizet magukkal vinni, hogy újra benedvesítsük séta közben. Az alsó anyagot pedig nehéz úgy kicsavarni, hogy ne legyen használat közben vizes a kutya szőre. A hűtőhatás érzetre gyengébbnek tűnik, az anyaga viszont sokkal könnyebb, és stabilan a helyén is marad.

+1: Kutyafagyi

Ebből a termékből csak egy fajtát tettünk fel erre a listára, amely alma, áfonya, banán, eper, görögdinnye, mangó és mogyoróvaj ízben is kapható. A termék csupa természetes összetevőkből áll, valamint búza-, laktóz- és zsírmentes. Érzékeny emésztésű ebek is fogyaszthatják – az enyémnek a banános a kedvence. Egy dobozban 10 ehető pálcika található, igaz, az ára kicsit borsos a kapott mennyiséghez képest. 

Érdemes olyan szettet rendelnünk, amiben különböző formák találhatóak. 

A fagyiport vízzel vagy joghurttal kell összekeverni, majd szétoszlatni a formákban, végül lefagyasztani. Ha szeretnénk feldobni, valódi gyümölcs darabokat is keverhetünk bele. 

4 hónapos kortól napi egy fagyit kaphatnak a kutyák a gyártó szerint, aki felhívja a figyelmet arra is, hogy emberi fogyasztásra vagy más állatok számára sem ajánlott. I