Így dobd fel az otthoni dolgozósarkod

Fatima
A legtöbben már hosszú hetek óta otthonról dolgozunk, a változatlan miliő pedig lássuk be, elég lehangoló tud lenni. Azonban egy vidám, hangulatos környezetben még a munka is jobban megy, úgyhogy mutatunk pár kiegészítőt, amivel feldobhatod az "irodádat".

A koronavírus sokunkat otthoni munkára kényszerített, így talán többen beszereztünk pár feltétlenül szükséges eszközt, kütyüket a videokonferenciákhoz vagy éppen a legjobb laptopállványok közül egyet.

Persze ezek csak a legszükségesebb holmik voltak, még egy csomó dolog jól jöhet. Összegyűjtöttünk irodaszereket, rendszerezőket ugyanakkor dekorációkat is, amik nemcsak megkönnyítik, de hangulatosabbá teszik a munkavégzést. Kicsiktől a nagyokig használhatják ezeket, így nemcsak neked, hanem a távoktatásban szorgoskodó gyerkőcödnek is hasznára válnak majd.

Fotó: Vivre.hu

Kényelem a gerincnek

Talán van az íróasztalunkhoz szék, vagy úgy hisszük, hogy a kanapén, fotelban, ágyban kényelmesen eldolgozgatunk, azonban gondoljunk a gerincünkre. A helytelen testtartás, a gerinc túlterhelése komoly problémákhoz vezet, egy ergonomikus szék azonban megfelelő ágyéki támasztékkal rendelkezik, azaz ha helyesen ülünk a rajta, a gerincünk egy természetes S-alakú görbét alkot. A hátunkat megkíméljük, így jóval kevesebb nyomás nehezedik rá – éppen ezért érdemes beújítani egy irodai széket. Arra is figyeljünk, hogy állítható legyen – az pedig csak külön előny, ha fejtámlája is van, ugyanis még inkább csökkenthetjük a nyakunk és gerincünk terhelését. 

Kiegészítők a falra

Egy irodából az óra sosem maradhat el – nem kell azonban hagyományos, egyszerű darabot választanunk. Ma már mindenféle különleges faliórát lehet kapni, így kedvünkre válogathatunk, melyik illik jobban a szobánk stílusához.

Neked is meggyűlt a bajod a Wi-Fi jelszóval, folyamatosan elfelejted? Vicces, de hasznos találmány a tábla, amire felírhatod az adatokat, így azok mindig szem előtt lehetnek.

A munkához – különösen ezekben a nehéz és lehangoló időkben – kellő motiváció is kell, éppen ezért jó ötlet ösztönző képeket, idézeteket kitenni a falra. Az előbbi Don’t forget to smile (‘Ne felejts el mosolyogni’) mellett bizony buzdítóan hat a lenti ‘Kövesd az álmaidat’ és ‘Kelj fel és legyél király’ szöveget tartalmazó falikép is. A dinnyés ugyancsak az új nap tartogatta új lehetőségekre emlékeztet.

Azt mondják, jó, ha az otthonlét alatt kialakítunk magunknak egy napi rutint – ebben segít nekünk a fali rendszerező, amire heti lebontásban felírhatjuk a teendőinket. Az elintézetlen dolgokat, kifizetetlen csekkeket pedig az emlékeztető táblára tűzhetjük, hogy ne keveredjenek el és ne feledkezzünk meg róluk. Ugyanakkor az sem hátrány, ha a kellékeinket rendszerezzük, így semmi nem fog elvészni a nagy munka közepette. Az alábbi rendszerezők ebben segíthetnek nekünk.

Hasznos kacatok az asztalra

Sokan már követni sem tudják, milyen hónap, milyen nap van, ezért egy kis asztali naptárt beújíthatnak – ez ráadásul bármilyen évben felhasználható, nem csak idén. Annak, akinek az asztala teli s teli van könyvekkel, érdemes beszereznie könyvtámaszt, bár éppen a könyvespolcon is elkélhet. A világító, hattyú alakú dísz pedig egy kis vidámságot visz az íróasztalra.

Nemcsak fali, hanem asztali rendezőkre is szükség lehet a nagy munka közepette, hogy a tollakat, szövegkiemelőket, papírokat és a többi holmit rendben lehessen tartani. Erre is hoztunk néhány alternatívát. A mi személyes kedvencünk a növényre hasonlító tartó, amire mágnesekkel apró jegyzeteket lehet függeszteni.

Bár húsvét már elmúlt, mégis imádnivaló dísze lehet az asztalnak a két nyuszi: az egyik ragasztót adagol, míg a másik egy ollót és gémkapcsokat tartalmaz. Nemcsak falra, asztalra tehető heti rendszerezőt is mutatunk, amin vezetni lehet a teendőket: külön csoportosíthatók a kiemelt prioritású elintéznivalók, e-mailek küldésének, telefonhívások jelölésének is van külön szekció. 

Ha téged is borzasztóan zavar, hogy telefontöltők, kábelek vannak mindenfelé, egy rendezővel minden a helyére kerülhet – és ha ügyesen osztod el a vezetékeket, akkor még a megtörésüket is megelőzheted. Laptopállványokat már mutattunk, most azonban a táblagépnek is hoztunk két tartót, amikkel kényelmesebben használhatod az eszközt.

Óvjuk a szemeinket

Végre beköszöntött a tavasz, azaz egyre később, lassabban sötétedik. Ezzel csak egy baj van: sokan azzal hitegetik magukat, hogy még világos van és látnak, pedig csak erőltetik a szemeiket a kétes fényviszonyokban. Az asztali lámpa viszont segít, hogy tisztábban lássunk, ne erőltessük meg a látószerveinket a sötétedés közben.