Kütyü 2020. április 09.

Eszközök videokonferenciákhoz, streameléshez

Balázs Kütyü 2020. április 09.
Hogy egyáltalán szükségünk van-e ilyesmikre külön, az leginkább a meglévő kütyüinktől függ.

Alapvetően a videokonferenciázáshoz nagyon nincs szükségünk extra hardverekre, ha például laptopról, vagy okostelefonról akarjuk bonyolítani a dolgokat, hiszen kamera kell hozzá, meg mikrofon és már mehet is a virtuális gyűlés. Ezek meg rendszerint mind a laptopokban, mind az okostelefonokban, illetve tabletekben is megvannak.

Akkor érdemes elkezdeni eszközbeszerzésen gondolkodni, ha asztali számítógépünk van, mivel ebben az esetben sem a kamera, sem a mikrofon nem része az alapfelszerelésnek.

Persze ez nem jelenti azt, hogy a többi esetben nyugodtan ülhetünk a babérjainkon, ugyanis nagyon nem mindegy, hogy milyen műsort akarunk készíteni.

Ha megmaradunk a konferenciázásnál, akkor a korábban elmondottakon túl nincs nagyon dolgunk, viszont ha valami komolyabb tartalmat szeretnénk összerakni (bárminek a közvetítése, pláne ha beszélünk is közben) akkor nem árt valami pofásabb mikrofont összeszedni, de az se baj, ha kezdetnek veszünk egy streaming szettet, amiben minden megvan, amire szükségünk lehet.

Logitech C920 HD Pro kamera

Hiába, a Logitech minőségben mindig erős volt, ezzel a darabbal is probléma nélkül leszünk képesek akár Full HD-ban is streamelni tartalmakat, hülyebiztos, nem kell vele órákig káromkodva kínlódni, mire működésre bírjuk, sőt a kicsomagolását követően két percen belül használatra kész.

Az egyetlen komoly hátulütője az igen combos ára, aminek értelemszerűen a home office és a digitális oktatás miatt megugrott kereslet sem használ.

Viszont ezen utóbbiakhoz nem biztos, hogy szükség van ennyire komoly technikára.

Logitech C920 HD Pro webkamera

Ára: 69 990 Ft-tól.

Hirdetés

 

Kingston HyperX Cloud Stinger fejhallgató

Mikrofonos fejhallgatóra akkor is szükség van, ha alapvetően játszik le hangot gyárilag is a készülékünk, hiszen nagyon sok helyzetben, pláne a mostani járványveszélyes, vesztegzáras időkben megoldhatatlan, hogy egyedül tudjunk maradni. Ha pedig elkezd keveredni a 3-4 ember home office és digitális oktatási hanganyaga az életterünkben, az káoszt, feszültséget és frusztrációt szül, úgyhogy inkább próbáljuk elkerülni.

Ez a Kingston darab nem a világ csúcsminősége, de cserébe megfizethető, a melót kielégítően elvégzi és még kényelmes is.

Az egyetlen komolyan vehető hátránya, hogy nem az örökkévalóságnak tervezték, úgyhogy olyan 2-3 éven belül elkezdenek jelentkezni a problémái.

Kingston HyperX Cloud Stinger fejhallgató

Ára: 17 345 Ft-tól

Hirdetés

 

Marantz Pro Turret broadcast állomás

Ha van értelme komolyan csinálnunk ezt a műfajt, akkor érdemes egy ehhez hasonló minden az egyben jellegű broadcast állomásra beruházni, hiszen ebben a kamera, mikrofon, világítás, fejhallgató-erősítő mind benne van, ráadásul az ilyen próbálkozásokat sokszor megnehezítő latency (késés) jelenségét is minimális keretek közé szorította a gyártó.

Ahogyan a Logitech kamerát, úgy ezt is inkább azoknak ajánljuk, akiknek a szakmája kötődik valamilyen szinten a műsor szolgáltatáshoz, egy home office-ban dolgozó titkárnő számára ez maga lenne a túltolás lovasszobra.

Persze azt is hozzá kell tennünk, hogy elképesztőn pöpec prezentációkat lehet egy ilyennel csinálni.

Marantz Pro Turret broadcast állomás

Ára: 99 900 Ft-tól

Hirdetés

 

Xiaomi Redmi AirDots Basic fülhallgató

Ha idegenkednénk a klasszikus fejhallgatóktól, vagy csak szeretünk bolygó hollandi üzemmódban dolgozni, akkor ez a Xiaomi fülhallgató jó választás lehet a számunkra.

Könnyen kezelhető, szinte mindenhez képes kapcsolódni Bluetooth-on keresztül és a hangjára sem lehet panasz.

Az egyetlen gyenge láncszem a beépített mikrofonja, ami hajlamos időnként gyengélkedni, nem bírja a szelet és a zajos környezetet, de jelenleg ez nem jelent túl nagy problémát, hiszen úgyse megyünk sehova. Az ára pedig több mint kellemes.

Xiaomi Redmi AirDots Basic fülhallgató

Ára: 7 490 Ft-tól.

Hirdetés

 

AVerMedia BO311 streaming készlet

Ez a streaming készlet leginkább a gamerek igényeinek kielégítését szolgálja, de használható bármilyen egyéb tartalom előállításához is. Igazából ez egy kezdőszett azoknak, akik szívesen megismerkednének az online tartalomgyártás világával, de eddig visszatartotta őket a komolyabb minőséghez elengedhetetlen eszközök ára.

Persze ezt a kollekciót sem neveznénk olcsónak, viszont minden megvan benne, amire szükségünk lehet, egyetlen kivétellel, a kamerához szükség lesz valamilyen fényforrásra ahhoz, hogy ideálisan tudjon működni.

További hátránya, hogy a mikrofon állványa nem a legidőtállóbb alapanyagból készült, így érdemes hímes tojásként bánni vele. Mindenképp nézzük meg a készlet kielégítő használatához szükséges hardveres követelményeket, hiszen egy olyan gépen, amelyik nem éri el ezeket, értelemszerűen nem is fog úgy működni a cucc, ahogyan elvárnánk.

AVerMedia BO311 streaming készlet

Ára: 77 000 Ft-tól

Hirdetés

Keresés az oldalon