Konyha 2018. november 12.

Hogyan válasszunk kávéfőzőt?

bubba Konyha 2018. november 12.
Minden háztartás elengedhetetlen kelléke a kávéfőző, de abban már nagy különbségek vannak, hogy kinek melyik típus a legmegfelelőbb. Elsősorban azt kell mérlegelni, hogy mennyi kávét fogyasztunk, illetve azt, hogy az egyszerűség és gyorsaság, vagy a minőség a fontosabb szempont. Emellett az is fontos, hogy mennyit szánunk az otthoni kávézásra.

Mindenki kedvence: A kotyogós

A legolcsóbb megoldás az itthon még mindig nagyon elterjedt úgynevezett kotyogós kávéfőző, amely egyszerű elven működik, de a különböző gépekkel összehasonlítva jóval lassabban jutunk a reggeli kávénkhoz.

Arról már nem is beszélve, hogy milyen balesetveszélyes, ha a kávéfőzőt a tűzhelyen felejtjük.

 

Forrás: Thinkstock

 

French Press kávéfőző

Szintén az olcsóbb megoldások közé tartozik a French Press, azaz a dugattyús kávéfőző, amelyben az előre felforralt vizet öntjük a kávéra. Ezzel az eszközzel kevésbé erős, viszont aromás kávét lehet készíteni, és utazáshoz is kiváló a hordozhatósága miatt.

 

Forrás: Thinkstock

 

Kávégépek

Sokkal gyorsabb viszont a kávézás a különböző gépekkel. A kifejezetten eszpresszó készítésére kifejlesztett kávéfőzőkkel például egy-két pohár sűrű, habos presszókávét lehet készíteni kávéőrleményből, viszont csak kis háztartásokba ideálisak.

Szintén egyszerű a működése a filteres kávéfőzőnek, amelyek a szűrőpapírba csomagolt kávén engedik át a forró vizet. Ezzel a megoldással már lehet nagyobb mennyiségű kávét is főzni, érdemes azonban figyelembe venni, hogy gyengébb és kevésbé aromás lesz az eredmény.

Az úgynevezett automata kávéfőzőket nagyobb háztartásba érdemes választani azoknak, akik viszonylag sokat kávéznak, és nem zavarja őket, ha egy kicsit nagyobb gép kerül a konyhájukba.

 

Forrás: Thinkstock

 

Ezek a gépekkel sokféle kávéfajtát lehet elkészíteni, viszont típusonként változik, hogy melyik gépnek mennyi beépített funkciója van, például meg tudja-e őrölni a szemes kávét vagy őrölt kávéval kell feltölteni.

Kapszulák

A kávéfőzők piacának legújabb szereplői a kapszulás kávégépek, melyeknek a legnagyobb előnye az egyszerűségükben rejlik. Itt már tényleg csak egy gombnyomás a kávéfőzés, viszont a gépek által felhasznált kapszulák gyártóspecifikusak.

 

Fotó: Thinkstock

 

Ezért vásárlás előtt mindenképpen érdemes tájékozódni, hogy milyen kapszulát használ az adott gép és ezek mennyibe kerülnek, hiszen más típusú kávét nem fogunk tudni főzni a kapszulás gépünkkel.

Keresés az oldalon