Hogyan válasszunk fényképezőgépet?

Startlap Bubba
Évek óta igaz, hogy a fotográfiai piac átalakulóban van, és bizonyos fényképezőgépekre csökken a kereslet. Ilyenek az olcsóbb, kompakt gépek, amelyekből az okostelefonok kameráinak fejlődésével egyre kevesebb fogy. Azonban a digitális fényképezőgépek továbbra is kínálnak olyan pluszokat, amelyért érdemes lehet beszerezni őket.

A mobiltelefonos fényképezés vitathatatlanul a csúcson van, egyre-másra jönnek ki az új fejlesztések, ezért rengetegen döntenek úgy, hogy nincs szükségük az okostelefonjuk mellé külön eszközre a fényképezéshez.

 

 

Fotó: Pexels

 

 

Pedig vannak olyan jellemzők, amelyekben egy jó kompakt gép képes lekörözni a telefonokat.

A Nikon szakemberei szerint az objektív látószöge, gyújtótávolsága és fényereje, illetve a gyengébb fényviszonyok melletti jobb képminőség továbbra is inkább a digitális fényképezőgépek javára billenti a mérleget.

Közkedvelt funkciók még a kompakt gépeknél az extrém strapabíróság, vagy a manuális expozíciós beállítási lehetőségek is – tudtuk meg a márka magyar képviseletétől.

Milyen fényképezőgép termékkategóriák vannak?

Az árkategóriák szempontjából viszonylag széles a skála a kompakt gépek terén.

A Nikon például bruttó 20 000 forinttól egészen a 300 000 forintos árfekvésig kínál kompakt fényképezőgépeket. A belépő kategóriára továbbra is AA formátumú elemet vagy akkumulátort használó gépeké, amelyekre csak a legalapvetőbb funkciók a jellemzőek.

A következő termékcsoport már fémvázas megjelenésében is szebb és fejlettebb, illetve a belső tulajdonságokat illetően is – ilyen lehet például az optikai képstabilizáció. A még drágább modellek pedig a nagy teljesítményű zoom vagy akár az extrém körülményeknek is ellenálló kialakítás miatt kerülnek jóval többe.

Kérdés, hogy ezek közül mely termékek azok, amelyek egy felső-középkategóriás, jó objektívekkel ellátott telefonnál már lényegesen jobb felvételeket készítenek, hiszen a képalkotó rendszerek összehasonlításakor több körülményt is meg kell vizsgálni.

Az állandó fényerő például teljesen más jellegű kihívást jelenthet a fényképezésben, mint a szürkületi vagy beltéri fotózás. Mindkét esetben kritikus szerepe van az eszközben található szenzor dinamikatartományának, azaz például annak, hogy mennyi részlet lesz megtalálható az árnyékos vagy a világos képterületeken. Még jobb képminőséget lehet elérni, ha az eszközben található optikai elem is nagy fényerővel rendelkezik. Általánosságban az említett tulajdonságok jobb képminőséget eredményeznek a mobilokra jellemző, képjavító szoftveres megoldásokkal „felokosított” képekhez képest.

 

 

Fotó: Jaap Arriens/NurPhoto via Getty Images

 

 

Melyik digitális gépet vegyük meg?

Számos termékjellemzőt érdemes figyelembe venni egy fényképezőgép megvásárlásakor.

Amatőrként, általános felhasználás esetén a Nikon szakemberei szerint például az gondoljuk át, hogy milyen zoomtartományban szeretnénk majd fényképezni.

A családi események, utazások miatt célszerű egy nagyobb átfogású objektívvel rendelkező fényképezőgépet keresni, ami a nagylátószögtől egészen a tele kategóriáig a teljes spektrumot lefedi (pl. beltéri csoportképektől kezdve a távoli természetfotókig).

Fontos szempont lehet még, hogy legyen valamilyen képstabilizáció (lehetőleg optikai) az eszközben, amely jelentősen csökkenti a bemozdulás okozta képi elmosódás lehetőségét. Mindenképpen érdemes tájékozódni azzal kapcsolatban is, hogy rendelkezik-e a fényképezőgép vezeték nélküli kapcsolódási, például wifi lehetőséggel, aminek a segítségével pillanatok alatt továbbítani tudjuk más eszközökre az elkészült fotókat. A fenti szempontokat figyelembe véve például egy 160 ezer forintos árfekvésű Nikon P900 – , amely hátsó megvilágítású CMOS érzékelővel és f/2.8-as fényerőtől induló 83x optikai nagyítással rendelkező objektívvel van ellátva – jó döntés lehet.