Hogy készítsünk telefonon fotót házi kedvenceinkről?

Balázs
A kutya, vagy a macska lefényképezése nem tűnik túl bonyolult feladatnak egészen addig, amíg nem akarjuk igazán jól csinálni.

Ha van egy szőrös, tollas vagy pikkelyes barátod, akkor valószínűleg már elég képet készítettél róla ahhoz, hogy be lehessen rendezni belőlük egy teljes kiállítást. De ha valaha is elgondolkodtál azon, hogy mit kellene tenned azért, hogy ezek a fotók jobban sikerüljenek, akkor rögtön itt is van hozzá pár tipp.

Az okostelefon használata kutyák és háziállatok fotózásához nagyon is ésszerű. Először is, valószínűleg a legtöbbször ott van nálad, így gyorsan reagálhatsz bármilyen imádni való dologra, amire szőrös barátod épp készül. A telefonok emellett kicsik, könnyűek és nem feltűnőek, ellentétben a nagyobb fényképezőgépekkel, amelyek az idegesebb habitusú háziállatokat kissé nyugtalanná tehetik.

A különböző effektekhez rendelkezésre álló mindenféle objektívek, melyek segítségével nagyon jól szórakozhatunk a fényképezéssel, ma már az okostelefonokban is a megtalálhatók, így nem kell feltétlenül valami vérprofi fotóapparátust beszereznünk hozzájuk. Valószínűleg a “fő” objektívet fogjuk a leggyakrabban használni, de egy ultraszéles látószögű objektívvel is szórakoztató és szokatlan hatásokat lehet elérni, míg a teleobjektív ideális, ha nem tudunk szuperközel kerülni a kedvencünkhöz.

Ezeken az általános szabályokon felül van még néhány megszívlelendő tippp és trükk, amivel javíthatsz a képeid minőségén, lássuk is, mik ezek!

Tükröződő felületek

Liz Gregg hivatásos fotós sok képéhez használ okostelefont. Ő vezeti a rendkívül sikeres @blackwhite.gold Instagram-fiókot, amely azután jött létre, hogy a Cosmopolitan magazin számára készített “Hogyan tegyük Instahírességgé a kutyánkat” című fotózáson dolgozott. Jelenleg az Egyesült Királyságban, a Herne Bay tengerparton zajlik egy kiállítás a munkáiból.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

The Girl Pack: (@blackwhite.gold) által megosztott bejegyzés

 

Liz egyik legjobb és legkreatívabb tippje a fotózáshoz, hogy használd ki az okostelefonod előnyeit és készíts fantasztikus tükröződő fotókat vele.

„A tükröződések igazán feldobhatnak egy fotót. A megfelelő fénnyel és háttérrel valahogy varázslatosnak tűnnek” – mondja. „Állítsd a kutyádat éppen egy pocsolya túloldalára, vagy akár bele is. Ezután fordítsd fejjel lefelé a telefont, hogy a lencse a telefon alsó szélénél legyen, majd helyezd a telefont a lehető legközelebb a tükröződő felülethez.”

„Az okostelefonok felépítése miatt ez azt jelenti, hogy a velük készített tükröződő fotók gyakran jobbak, mint a hagyományos fényképezőgépekkel készítettek, mivel a lencsét teljesen a tükröződés mellé tudod helyezni, ami azt az álomszerű, tiszta, tükörszerű hatást adja” – mesélte.

Tedd a játék részévé

Melyik kutya (vagy macska) nem szereti a jutalomfalatokat? Ezek segítségével a következő fotózást szeretett kedvenceddel olyan játékká alakíthatod, amelyet mindannyian élvezni fogtok. Lehet, hogy némi gyakorlásra lesz szükséged a legjobb eredmény eléréséhez, de egy kis kitartással és türelemmel biztosan kapsz néhány igazán szemet gyönyörködtető fotót, amelyek fantasztikusan fognak mutatni az Instagram-oldaladon. Ezt a praktikát Liz Gregg sűrűn alkalmazza a saját kisállatfotózásai során. „Egy igazán szórakoztató módja annak, hogy fotót készíts a kutyádról, ha ezt úgy teszed, hogy közben épp egy jutalomfalatot kap el. Ehhez gyors zársebességre van szükség, mivel az akció a másodperc töredéke alatt véget ér” – mondta.

“Ha a fényképezőgépes telefonodon van lehetőség a zársebesség kiválasztására (ezt sok Androidos telefon Pro vagy Advanced módjában, illetve számos iOS-ra készült fejlett kameraalkalmazáson keresztül találod meg), kezdd az 1/1000 másodperccel, és ha még mindig van némi elmosódás, válassz még gyorsabb sebességet” – mondja.

“Ha a telefonodon nincs ilyen lehetőség, győződj meg róla, hogy a fényképet kint, fényes nappal, megfelelő világosság mellett készíted, így a telefon automatikusan gyors sebességet választ. Gyakorlatot igényel az időzítés – az egyik kezünkkel dobjuk a jutalomfalatot, a másikkal pedig a fotót készítjük –, de megéri gyakorolni, és ígérem, a kutyánk imádni fogja!” – tette hozzá.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

The Girl Pack: (@blackwhite.gold) által megosztott bejegyzés

 

Ezeken felül még számos lehetőség áll rendelkezésünkre, amikkel javíthatunk a fényképek minőségén. Ilyen például az újabb telefonokon található portré-mód használata, illetve ott van a klasszikus megoldás is, hogy le kell menni a kisállataink szintjére. Ez persze nem azt jelenti, hogy neki kell állnunk ugatni, hanem mindössze annyit tesz, hogy ne tornyosuljunk föléjük a fotókészítéskor, mert az fura képeket eredményezhet. Persze ilyenkor előfordulhat, hogy kénytelenek leszünk egy kisebb sár, vagy porfürdőt venni, miközben a földön fekve próbáljuk elkapni a legjobb pillanatot a kattintásra.