Két népszerű halfajta fogyasztásának beszüntetését ajánlja a Marine Conservation Society (Tengeri Természetvédelmi Társaság – MSC), mivel az állományuk drasztikusan csökkent a tengerekben. A vásárlóknak azt javasolják, hogy inkább más, fenntarthatóbb halfajtákat válasszanak az üzletekben, írja a Ruhr24.de.
Nagy probléma a nemzetközi együttműködés hiánya
Az MCS friss jelentése szerint a makréla és a hering fogyasztása környezetvédelmi okok miatt nem ajánlott. Mindkét faj állománya jelentősen csökkent az Északkelet-Atlanti térségben, ezért a szervezet fenntarthatósági listájában mindkét faj esetében jelentős visszaminősítést közölt.
A makréla korábban jó választásnak számított fenntarthatósági szempontból, de
a túlhalászat és a nemzetközi kvótamegállapodások hiánya komoly veszélybe sodorta az állományt.
Hasonló problémák figyelhetők meg a hering esetében is. A MCS szerint ezek a tényezők ellehetetlenítik az állományok hosszú távú fenntartható kezelését, és komoly veszélyt jelentenek a tengeri ökoszisztémára.

Ezt fogyasszuk helyette
A szervezet a kedvelt, de veszélyeztetett halak fogyasztása helyett a fenntartható forrásból származó termékek vásárlását javasolja. Ebben segítséget nyújt a Marine Stewardship Council (Tengergazdálkodási Tanács – szintén MSC) tanúsítványa, amelyet olyan hal- és egyéb tengeri termékek kaphatnak meg, amelyek igazoltan környezetbarát módon kerülnek a polcokra. Külföldön ezt a jelzést több helyen is alkalmazzák, Magyarországon azonban még gyerekcipőben jár a használata.
Az MSC-szimbólum ugyan a legismertebb tengeri fenntarthatósági tanúsítvány, de egyre több kritika éri. Környezetvédelmi szervezetek és kutatók szerint az MSC gyakran olyan halászatokat is tanúsít, amelyek nem felelnek meg minden szempontból a fenntarthatósági elveknek. A német Nature And Biodiversity Conservation Union (Természet- és Biodiverzitásvédelmi Egyesület – NABU) például kifogásolja, hogy a tanúsított halászatok védett tengeri élőhelyeken is alkalmazhatnak káros halászeszközöket, és hogy az MSC nem fordít elég figyelmet a nem célzottan halászott, veszélyeztetett fajok védelmére – például a delfinekére.
A fenntartható halfogyasztás tehát túlmutat egyetlen szervezet tanúsítványán. A tudatos vásárlóknak érdemes utánanézniük a hal eredetének, a fogási módszereknek, valamint annak is, hogy mely fajok állománya van veszélyben – még akkor is, ha egy termék MSC-logóval van ellátva. Az ajánlott, nem veszélyeztetett halfajok közé tartozik például
a fekete tőkehal, a Csendes-óceánból származó rózsaszín vagy vörös lazac, valamint a sárgaúszójú királyhal.