Kütyü 2020. március 05.

Hajhullásfigyelő az egészséges fejbőrért

Fatima Kütyü 2020. március 05.
Jelentést ad a fejbőröd és a hajad állapotáról.

Sokan túldramatizálják, amikor a fésülködésnél, hajmosásnál kihullik jópár szál hajuk, egyből valami bajra gyanakodnak. Létezik természetes hajhullás, amit a szakemberek átlagosan 100-125 szálra becsülnek naponta. A probléma ennél azért sokkal összetettebb, hiszen mindenkinek más a szervezete, a hajhullás pedig bármikor jelentkezhet, és a végtelenségig lehetne sorolni a hátterében álló tényezőket, lehetséges okokat.

Fotó: Getty Images

A Samsung azonban egy olyan kütyü kifejlesztését célozta meg és vitte véghez, ami gondosan átvizsgálja a fejbőrt, az adatok alapján beazonosítja a hajhullás okozóját – így tehetünk a hajvesztés ellen. Egy kézi eszköz, a Becon monitorozza a hajat és a fejbőrt. Három alapvető elemmel rendelkezik: egy kamerával, hőmérséklet- és páratartalom-érzékelővel és egy gázmérő TVOC (teljes illékony szerves vegyület) érzékelővel , amelyek párhuzamosan működnek a fej felmérése érdekében. Ezek együtt 10 résztulajdonságra bontják a haj állapotát, beleértve a tüsző sűrűségét, az elhalt bőrt és a fejbőr érzékenységét.  Az így kapott eredményeket egy telefonos alkalmazásban lehet megtekinteni, ami egyébként releváns tanácsokkal is ellátja a használót: megfelelő sampont, balzsamot és egyéb hajápolási termékeket javasol, amiket használhatóságuk szerint pontoz és értékeli a hasznos és káros összetevőket is.

Fotó: The Gadget Flow

Hasznos termék, semmi kétség, ám egy laikus tesztelő feltette a kérdést: mennyire lehettek pontosak a leolvasások? Egy apró hajrészletről mennyire lehet megítélni az egész fejbőrünket? Erre azt a választ kapta, hogy legalább három területen végezze el a leolvasást, így megkaphatja a teljes képet a haja egészségi állapotáról. Vajon ez így már tényleg elég? Vagy egy orvosi vizsgálat azért mégis hasznosabb lenne, nem?

Keresés az oldalon