A hagymahéjat a legtöbben gondolkodás nélkül kidobják, pedig meglepően sokoldalúan felhasználható a háztartásban. Természetes megoldást kínál a tisztításra, szagtalanításra és a higiénia javítására, így jó alternatívája lehet a vegyi tisztítószereknek. Nézzük, hogyan használhatod fenntarthatóan!
Könnyedén elkészíthető csodaszer
A hagymahéj egyik legfontosabb összetevője a kvercetin, amely erős antioxidáns és fertőtlenítő hatású.
A hagymahéjból készült, kvercetin-tartalmú főzet egyszerűen elkészíthető, és hatékonyan oldja a zsírt a konyhában.
Alkalmas edények, főzőlapok, rozsdamentes acél, üvegfelületek és csempék tisztítására, hiszen nem karcol és nem hagy csíkokat maga után.

A főzet nemcsak a konyhában hasznos: tükrök és ablakok tisztítására is beválik, kellemetlen szagok nélkül. Emellett
segít semlegesíteni a háziállatok okozta szagokat is.
A száraz hagymahéj önmagában is jó szagelnyelő: hűtőben, cipőben vagy szekrényben elhelyezve természetes módon csökkenti a kellemetlen illatokat.
Sokoldalúan használhatod
Antiszeptikus tulajdonságainak köszönhetően a hagymahéjfőzet
a penész elleni küzdelemben is segítséget nyújthat,
például fürdőszobákban vagy más nedves helyiségekben. Biztonságos megoldás allergiások, gyerekes családok számára is, mivel nem tartalmaz irritáló anyagokat. Egy kevés ecettel kiegészítve pedig hatékony, univerzális természetes tisztítószert kapunk.
Fontos ugyanakkor az óvatosság:
porózus, erősen nedvszívó felületeken a főzet elszíneződést okozhat,
ezért érdemes először egy kevésbé látható helyen kipróbálni. Friss és szárított héj egyaránt használható, utóbbi különösen jól nyeli el a szagokat.

