Gyönyörű és trendi díszpárnák különféle stílusokban

Laura
Mutatunk párat a rengeteg közül, és segítünk támpontot adni, hogy melyik fog jól kinézni a te szobádban.

Díszpárnából aztán tényleg annyi van, mint csillag az égen. Valóságos frusztrációvá tud válni, hogy melyiket válaszd, amikor eléd tárul egy masszív választék… hisz eleve rengeteg van, ami gyönyörű, meg olyanból is rengeteg van, ami egyedi és különleges, meg olyanból is, ami “tök olyan színű, mint a kanapéd”… és még sorolhatnánk.

Akkor mégis, mi alapján szűkíts, hogy biztosan olyat válassz, ami jól passzol majd a nappalidhoz, szobádhoz? Elárulunk pár alapvető szabályszerűséget, és ajánlunk is hozzá termékeket.

Ami mindenhez megy: színtelen alap, halvány minta

Ha olyat akarsz választani, ami szinte garantálhatóan mindenhez fog menni, akkor kerüld az extremitást mind a párna alakja, mérete, színei és mintázata tekintetében. A halvány alapon halvány színek, diszkrét minta, vagy akár minta nélküli megoldás mind olyan lesz, ami szinte száz százalékosan megy majd a berendezésedhez – kivéve, ha a berendezésed nagyon-nagyon egyedi, és minden egyes tárgy tűpontos tudatossággal lett beleszerkesztve, de valljuk be, azért az egyszerű, civil emberek körében kevés, akinek ilyen az otthona.

Itt van például ez a darab – nincs semmi extrém vagy rikító benne, ugyanakkor mégsem unalmas, épp ellenkezőleg, divatos és végtelenül mutatós:

Dekoratív díszpárna karikamintával

6319 Ft-tól

Hirdetés

 

Hagyományőrző jellegűek

Örömünkre nagy divat ma már az is, ha a népies, tradicionális elkészítési mód vagy mintázat jelenik meg a párnákon (nem feltétlenül magyar motívumokkal, hisz sok nemzetnek vannak még igazán mutatós, szép népi mintázatai). Ilyen, múltba kicsit visszarepítő darabokat viszont csak akkor válassz, ha a helyiség, ahova letenni készülsz őket, semmilyen kirívóan modern berendezési tárggyal nem rendelkezik. Egy business manek irodájába is passzoló, vagány bőrkanapén, vagy egy posztmodern mintázatú függöny mellett nem fog jól mutatni a népies hangulatú díszpárna, akármennyire is tetszik önmagában a kinézete.

Általánosabb, ismertebb berendezési tárgyakkal megrakott szobákban, például fenyőbútorok, vagy egyszerű, extremitástól mentes IKEA cuccok mellett viszont feltűnően jól mutathat a tradicionális párna.

Pirosat akkor válassz, ha nem túl sokszínű még a szoba – viszont az nem gond, ha a piros különféle árnyalataival játszol (például rózsaszín függöny és bordó ágynemű mellé veszed meg):

2 db piros aztékmintás vászon díszpárna

9199 Ft-tól

Hirdetés

 

Diszkrétebb, kékes színű változat (ezt csak akkor ne válaszd, ha a szobában már eleve sok a hideg szín, így a szürke, a lila, és a kék árnyalatai):

2 db többszínű aztékmintás vászon díszpárna

9199 Ft-tól

Hirdetés

 

Csíkos

Csíkos díszpárnából végképp annyi van, hogy Dunát lehetne velük rekeszteni. A csíkokkal azért kell viszont vigyázni, mert muszáj, hogy belepasszoljanak a környezetükbe. Ha sok már a csíkos cucc a nappaliban – csíkos szőnyeg, függöny, tapéta, stb. -, annak nem tesz jót, ha még tovább gyarapítod. Ha viszont csak egy-egy csíkos holmid van, ahhoz még jól mehet a csíkos párna; csak épp nem mindegy, milyen. Fekete-fehér csíkos függönyhöz nem megy jól a szivárványszínekben csíkozott párna, és persze fordítva. Az sem jó, ha a csíkok iránya túl kaotikus: a függöny függőlegesen, a párnák vízszintesen, a szőnyeg meg átlósan csíkozott… Jobb, ha a csíkok minden tárgyon azonos fekvésűek, kivéve maximum egyen – és ez lehet akár a párna is.

Színes szobákban és gyerekszobákban nagyon jól mutatnak a színesen csíkozott párnák:

2 db keskeny csíkos mintás vászon díszpárna

9199 Ft-tól

Hirdetés

 

2 db széles csíkos mintás vászon díszpárna

9939 Ft-tól

Hirdetés

 

Virágmintás

Virágminta és virágminta közt is óriási a különbség. Egy természetesebb, visszafogottabb, például zöld leveleknél nem többel ellátott, világos alapú díszpárna kevés berendezéshez nem megy jól – hiszen a zöld eleve természetes szín, de nincs túlzott dominanciában, elférhet még akár egy más szín által dominált szobában is.

Zöld pamut díszpárna pálmamintával

6319 Ft-tól

Hirdetés

 

Ezzel ellentétben egy gazdagon virágozott, több színű párna, például hawaii mintázattal, kifejezetten a színtelen, vagy legalábbis nagyon kevés színnel dolgozó, alapjában véve “fehér lap”-típusú szobákba való. Ha a szőnyeg, a bútorok, a függöny, és minden más is virágos-színpompás, az úgy túl sok lesz.

A dzsungelben jól mutat a sok-sok szín egymás hegyén-hátán, de egy lakásban tolakodó és fojtogató érzést kelthet, pláne, ha kicsi lakásról van szó.

Hawaii párna töméssel

5599 Ft-tól

Hirdetés

 

A manapság nagyon kapós modern virágmintákra is ugyanez igaz: ne halmozd túl a színeket. A sötétlila egy nagyon jó kis középszín, mert se nem túlzottan csajos, se nem túlzottan pasis – ha nincs túlerőben, akkor simán elfér olyan lakásban is, ahol nemcsak nő(k) él(nek). Na persze, a VIRÁGminta azért sokat dob a dolog csajosságán.

Az itt látható, lila-sárga párnák rendkívül jól mennek például sárga függönyökhöz vagy szőnyeghez, de szürke vagy fekete kanapéhoz, ágyneműhöz is. (A fehérhez is, persze, de hát ahhoz minden párna megy.) Ne válaszd viszont őket, ha jellemző a szobában a kék, zöld, vagy narancssárga szín.

2 db virágmintás vászon díszpárna

9199 Ft-tól

Hirdetés

 

 

Aztán ott van még a giganépszerűséget elért mandala-mintázat is.

Mivel ez önmagában egy gazdag, feltűnő mintázatot jelent, mi azt javasoljuk, hogy színeiben diszkrétet válassz, ami szépen ellensúlyozza mindezt, megőrizve ugyanakkor a mandala varázslatosságát.

(Persze egy gazdagon színezett mandala-minta is nagyon jól tud kinézni egy szimpla fehér vagy krémszínű, esetleg halványszürke környezetben.)

Shade kék-szürke párna

6199 Ft-tól

Hirdetés

 

Geometriai formák

Rendkívül mutatósak, ha jó környezetben vannak. Ha viszont túlzsúfolt, eleve sok mintázattal és geometriai formával ellátott szobába teszed őket, akkor csak káoszt növelnek. Alaposan nézz körbe a nappaliban vagy a hálószobában, ahova a párnákat veszed: mennyire sok a karika, háromszög, vonal, cikkcakk mintázat? Milyen sok a szögletes tárgy, például ébresztőóra, képek a falon, szobrok, vázák? Ha alig van mindezekből, akkor jól mutathat egy geometriai díszpárna, na persze csak akkor, ha színben sem ütnek el. De egy csúcsos, szögletes mintázattal ellátott díszpárnát ne rakj olyan ágyneműre, ami pöttyökkel, kerekded formákkal van tele – és fordítva.

Sötétkék díszpárna geometrikus mintával

6319 Ft-tól

Hirdetés

 

Sárga pamut díszpárna geometrikus mintával

6479 Ft-tól

Hirdetés

 

Egyedibb, extrémebb párnák

Egyediséget kölcsönöz a díszpárnának, ha például bojtokkal látják el, ha kidomborodó mintázatot szőnek rájuk, ha keverik a geometriai formákat és a színeket, vagy ha különös optikai élményt nyújtanak.

A párnák csúcsain a bojtok bohém benyomást keltenek, emellett keleties ízt adnak a berendezésnek. Akkor válaszd ezt, ha a berendezés jól megy hozzá, tehát nem olyan holmikkal vagy tele, amikről süt az európai, amerikai stílus. Ha emellé még a színeket és a formákat is ötvözik, vagyis eleve zsúfolt a párnák mintázata, azt végképp egy semlegesebb, extremitásoktól mentes környezetbe tedd, nehogy sok legyen a végén a látvány.

2 db bohém mintás többszínű párna

14989 Ft-tól

Hirdetés

 

Az optikai játékként is szolgáló párnák – például amiken flitterek vannak, és a fénytörésnek köszönhetően többféle színben játszhatnak, vagy amikent 3D-s látványnak tűnő festéssel láttak el – vagy gyerekszobákban, vagy rendkívül modern és egyedi, profin és tudatosan berendezett otthonokban mutatnak igazán jól. Persze egy általános, halványsárga és kék, IKEA-s bútorokkal berendezett nappaliban is jól nézhet ki közülük egy-kettő – ez már inkább annak függvényében dől el, hogy pontosan hogy is néz ki a párna.

Ez itt például jól passzolhat egy “szimplább” otthonhoz is, már ha az nem túl színpompás eleve:

Rainbow Road párna

5299 Ft-tól

Hirdetés

 

Reméljük, sikerült adnunk egy-két támpontot a díszpárna-választáshoz! Ne feledd ugyanakkor, hogy amit itt leírtunk, az sem szentírás: minden otthon és minden szoba más és más. 

Az ősz beköszöntével fogadd tippjeinket az otthonod őszies kidíszítéséhez, ha pedig nagy IKEA-fanatikus vagy, vagy legalábbis rendszeresen vásárolsz ott, akkor ide süss!