Kütyü 2020. június 24.

Minden, amit tudunk a Google Pixel 4a-ról

Balázs Kütyü 2020. június 24.
Méltó utódja lehet a Google Pixel 3a-nak, mind teljesítményben, mind megfizethetőségben.

A Google Pixel 4a-nak igen komoly elvárásoknak kell megfelelnie, hiszen az eggyel korábbi széria sikere elvitathatatlan, ráadásul a megfizethető, de minőségi telefonok piacán komoly konkurensre is lelt a Google időközben, hiszen elstartolt az iPhone SE 2020 is. Ezen utóbbit részben épp azért dobta piacra az Apple, mert látta a Google Pixel 3a sikerét.

De miben is állt ez a siker? Leginkább abban, hogy egy 400 (kb. 120 000 Ft) dolláros telefonnal menőbb fotókat lehetett készíteni, mint sok, nálánál kétszer is drágább készülékkel.

Mivel próbálja a Google tartóssá tenni és a következő generációkra is kiterjeszteni ezt a sikeres receptet? Valamivel nagyobb kijelzővel, combosabb processzorral és még jobb kamerával. Illetve az Apple megjelenésének is köszönhetően, rebesgetik, hogy a Google alá fog menni árban az iPhone SE 2020-nak, így 349 dolláros kezdőárról indulhat.

Mikor érkezik?

A legutolsó értesülések szerint, többek között a pandémia miatt is, a Google Pixel 4a megjelenési dátuma 2020 október 22-re csúszott, viszont, ha minden jól megy július közepétől már előrendelhető lesz. Ami nem túl jó hír viszont, hogy a Pixel 4a mellé nem fog érkezni XL verzió, ugyanis a Google elkaszálta azt a vonalat.

A dizájn

Ahogyan a Pixel 3a-nál láttuk, a 4a teste is műanyagból lesz és az eredeti híresztelések szerint két színárnyalatban lehet majd megvásárolni (fekete és kék), viszont a kék típusok időközben eltűntek a kiszivárgott fotók közül, úgyhogy egyelőre nem tudni, hogy végül milyen színűek is lesznek a készülékek.

 

A leglátványosabb különbség a korábbi szériához képest az a vékonyabb keret, tehát a kijelzőfelület valamivel nagyobb lett és a Samsung Galaxy S20-as dizájnjára hajaz. Külön jó hír, hogy a telefonnak megmarad az egyre több gyártó által már elengedett 3,5 mm-es jack-csatlakozója. A telefon hátoldalán pedig egy kamerát, a Google logót és egy ujjlenyomat azonosítót találunk. Utóbbi azért érdekes, mert a Google ezt a Pixel 3-ról Pixel 4-re váltás hevében elengedte és a saját arcfelismerő rendszerének használatára akarta ránevelni a jó népet.

Valószínűleg azért maradtak a 4a esetében mégis a régi technológiánál, mert lényegesen olcsóbb, mint az arcfelismerésért felelős Soli radarérzékelő és ami elfér egy prémiumkategóriába szánt telefonban, annak nem biztos hogy helye lesz egy olyan készülékben, ahol a megfizethetőség a lényeg.

Mit tud a kijelző?

Ha hinni lehet a csiripelő madaraknak, akkor a Google Pixel 4a-nek egy 5,8 colos OLED kijelzője lesz, ami remekül bírja majd a Full HD-t is. Ez azért érdekes, mert a 3a még AMOLED kijelzővel tolta, de a Google Pixel 4 is AMOLED kijelzővel jelent meg, szóval lehet, hogy érdemesebb az AMOLED-del számolni.

Kamerák

A Google legutóbbi két telefonján egy (3a), illetve két (4) kamerát találunk. Egyelőre úgy néz ki, hogy a 4a a 3a-hoz hasonlóan csak egy, vélhetőleg 12,2 megapixeles kamerával fog rendelkezni. Persze ebben az esetben nem is a megapixelek száma a döntő, hanem a Google elképesztően jó minőségű képfeldolgozó szoftvere, aminek a segítségével egyetlen lencsével jobb képet tudunk csinálni, mint más készülékeken több lencse együttes munkájával.

Mit tud a vas?

Sokáig egymásnak ellentmondó hírek cirkuláltak a processzorral kapcsolatosan, mostanra azonban valamit tisztult a kép és a legjobb esélye annak van, hogy a Pixel 4a motorja egy Snapdragon 730-as proci lesz, 6GB RAM-mal, ami egy figyelemreméltó előrelépés a 3a 4GB-jához képest.

 

Összességében a teljesítménye, ahogyan az várható is volt, valahol a 3a és a 4 között fog elhelyezkedni, ami egyáltalán nem rossz, viszont kanyarban se lesz az iPhone SE A13-as processzorához képest, ami a Snapdragon technológia élvonalában nyomuló prémium android telefonokra is köröket ver. További kellemetlenség lehet, hogy a 730-as Snapdragon még nem tudja kezelni az 5G-t.

Tölthetőség és akkumulátor

Mind a Pixel 3a és az XL készülékek Achilles-sarka a meglehetősen sovány teljesítőképességű akkumulátoruk volt, szóval eezen a téren reménykedhetünk javulásban, viszont ahogyan a 3a-nál nem volt opció a vezeték nélküli töltés, nagy valószínűséggel nem lesz az a 4a esetében sem.

Összességében elmondható, hogy a Pixel 3a sem volt egy sci-fi telefon, mégis kiugróan népszerűnek bizonyult.

Tény azonban, hogy megváltozott a helyzet az iPhone SE 2020 megjelenésével, így a Google-nél fel kell kötni a nemzeti textilt, hogy el ne bukják ezt a meccset az Apple ellenében.

Alapjáraton, amit hozni kell ehhez, az a Pixel 3a-nál megszokott meglepően jó fényképminőség, illetve némi teljesítménybeli ráncfelvarrás.

Keresés az oldalon