A Google bemutatta a ChatGPT vetélytársát, a Bard-ot - már reagált is a Microsoft

Pitz Dániel
Egyre élesebbé kezd válni a Microsoft-Google közötti harc a mesterséges intelligencia terén. Hétfőn a Google bemutatta a ChatGPT vetélytársát, a Bard nevű chatbotját, amire már kedd este reagálhat a Microsoft.

Megérkezett a Bard névre keresztelt új, mesterséges intelligencián alapuló chatbot, melynek célja, hogy felvegye a versenyt a nagy sikernek örvendő ChatGPT alkalmazással – számolt be róla a CNN.

A Google mesterséges intelligenciája, a Bard
Fotó: Getty Images

Az Alphabet vezérigazgatója egy blogbejegyzésben osztotta meg a hírt, hogy a Bard nevű alkalmazásukat hétfőtől egy szűk körben elkezdik tesztelni. A legtöbb felhasználónak még egy kicsit várni kell, hogy megismerje a ChatGPT vetélytársát, de a tervek szerint a Bard néhány héten belül mindenki számára elérhető lesz.

A Bard nevű chatbotot a LaMDA fogja működtetni, ami a Google mesterséges intelligenciája. Először akkor hallhattunk az alkalmazásról, amikor tavaly év végén a cég egyik mérnöke úgy jellemezte a LaMDA mesterséges intelligenciáján alapuló chatbotját, hogy “érző”.

A Google bejegyzése szerint a Bard segítségével meg lehet majd tervezni akár egy barátunk babaváróját, össze lehet hasonlítani két Oscar-díjra jelölt filmet, vagy segítséget kérhetünk, hogy milyen ebédet készítsünk a hűtőben talált élelmiszerekből.

Bejelentésre készül a Microsoft

A Microsoft néhány perccel azután, hogy a Google bejelentette a Bard érkezését, sajtóeseményt hirdetett a keddi napra, amit magyar idő szerint este 7 órakor tartanak.

Minden valószínűséggel bejelentik a ChatGPT-vel való szorosabb együttműködést.

Az engadget információi szerint a mai bejelentés arról szólhat, hogy a Bing keresőmotorja a ChatGPT-t fogja használni, a felhasználói kérdésekre pedig a mostaninál sokkal emberibb válaszokkal szolgálhat majd. Ezzel pedig előnyt fog tudni szerezni a legnagyobb vetélytársával, a Google-lel szemben.

A Microsoft nem ma kezdte az együttműködést az OpenAI-val, először 2019-ben fektetett a vállalatba.