Egy brit tűzbiztonsági szakértő, Phil Turtle szerint egyetlen év alatt 57 százalékkal nőtt az airfryerekhez köthető tűzesetek száma az Egyesült Királyságban. A legtöbbször az okozza a bajt, hogy a felhasználók rossz alapanyagokat vagy túl sok olajat tesznek a sütőbe – írja a Dagens. Itt van 11 dolog, amit soha ne próbálj meg a forrólevegős sütőbe rakni:
Az airfryer valójában egy mini légkeveréses sütő, amely forró levegő keringetésével készíti el az ételt. Ennek köszönhetően akár 80–90%-kal kevesebb olaj is elég, mint a hagyományos sütésnél, miközben a végeredmény ropogós marad. A szakértők szerint ez nemcsak egészségesebb, hanem sokszor gyorsabb is: például a csirkeszárny 20 perc alatt kész, a hasábburgonya pedig feleannyi idő alatt, mint a sütőben.
Erre érdemes figyelni
A gyártók arra figyelmeztetnek, hogy a kosarat ne töltsd túl – ha a levegő nem tud szabadon áramolni, az étel nem lesz egyenletesen átsütve. Érdemes időnként megrázni a kosarat, így minden oldal ropogósra pirul. Szintén aranyszabály: mindig előmelegített készülékben kezdj sütni, és használj kevés, hőálló olajat (például repce- vagy napraforgóolajat). Ha így teszel, nemcsak ízletesebb, hanem biztonságosabb is lesz a főzés.

Az airfryer szuper társ a konyhában – de csak akkor, ha okosan használod. Ha elkerülöd ezeket a hibákat, nemcsak a vacsorát mentheted meg, hanem akár egy komolyabb balesetet is elkerülhetsz.


