Az Egyesült Államokban évente közel 48 millió ételmérgezéses esetet regisztrálnak – vagyis minden hatodik ember megtapasztalja a kellemetlen tüneteket: mint a hányinger, hányás, hasmenés vagy gyomorrontás – írja a Cnet.
Egy kutatás szerint bizonyos ételek a hűtőben is kifejezetten kockázatosak lehetnek. Íme a 15 legveszélyesebb:
Pasztőrözetlen alma cider
Nem kezelik hővel, így veszélyes baktériumok lehetnek benne. Hűtve 2–3 hétig áll el.
Grillcsirke
Frissen finom, de hűtve legfeljebb 3–4 napig fogyasztható. A nem megfelelően átsült csirke különösen veszélyes.
Főtt rizs
Ha túl sokáig áll, kialakulhat a hírhedt „sült rizs szindróma”. 4–6 napon belül érdemes megenni.
Nyers tej
A pasztőrözés hiánya miatt komoly betegségeket okozhat. Csak a lejárati időn belül fogyaszd!
Szeletelt felvágottak
A hűtőben nyitás után 3–5 napig biztonságos a fogyasztásuk. Vigyázat: a listeria a hideget is túléli!

Megpucolt főtt tojás
A nyers tojásnál hamarabb romlik. Maximum egy hétig áll el a hűtőben.
Főtt tészta
Akárcsak a rizs, ez is veszélyes lehet, ha túl sokáig pihen. 3–5 napon belül edd meg.
Főtt burgonya
Hűtve 3–5 napig jó, de a fóliába csomagolt sült krumpli botulizmust is okozhat – mindig vedd le róla a fóliát!
Krémsajt és feta
Lágy sajtokban könnyen elszaporodik a listeria, főleg, ha nyers tejből készültek.
Házi fagylalt
A nyers tojás miatt szalmonellát hordozhat. Biztonságosabb pasztőrözött alapanyagokkal készíteni.
Hummusz
A bolti, tartósítószeres verzió 2–3 hónapig is bírja, de bontás után csak 7 napig jó. Házi változatnál is ez a határ.
Nem megfelelően főzött bab
Ha nem áztatod és főzöd elég ideig, mérgező lehet. A főtt babot 3–5 napon belül fogyaszd el.
Csomagolt saláták
Nem minden csomag fertőzött, de a baktériumveszély miatt jobb a szavatossági időn belül megenni. Felbontás után 2 nap a maximum.
Lucernacsíra
A meleg, párás csíráztatási körülmények miatt könnyen szennyeződik. Hűtve is csak 5–10 napig tartható.
Nyers keksztészta
A lisztben és a tojásban veszélyes kórokozók lehetnek. Mindig sütve fogyaszd!
Tippek a biztonságos hűtéshez
Tedd a hűtőbe az ételt főzés után 2 órán belül.
A hűtő hőmérséklete legyen max. 4 °C, a fagyasztóé 0 °C alatt.
A húsokat és a tojást külön tárold, a tojást pedig mindig hagyd a dobozában.
A maradékot mindig melegítsd legalább 74 °C-ra, mielőtt elfogyasztod.

