Íme a sör, ami fürdővízből készül

Egy apartman lakóinak tusoláshoz, mosogatáshoz használt vízéből készítik a sört - persze alapos tisztítás után.

Az energiatakarékosság, a zöld gondolkodás ma már szinte alapvető elvárás a legnagyobb cégek esetében, amit ők rendszerint ki is elégítenek – bár van, amikor csak úgynevezett „greenwashingról” van szó. A Design Taxi számolt be róla, hogy egy amerikai sörgyár azonban most egy olyan problémára talált megoldást, ami tényleg égető, ez pedig nem más, mint a vízpazarlás: az ő alkoholos italuk ugyanis nem másból, mint fürdővízből készült.

A statisztikák azt mutatják, hogy a világ fejlődő országaiban egy ember átlagosan elképesztő mennyiségű, száz liter vizet pazarol el. Az ENSZ mindeközben pedig azt mutatta ki, hogy a Föld lakosságából ötből egy ember nem jut tiszta ivóvízhez és ez az arány évek óta nem változik. A vízpazarlás tehát világméretű probléma, amire sokan sokféle megoldással próbálnak válaszolni. Az Epic Cleantec nevű újrahasznosító cég és a Devil’s Canyon Brewing névre hallgató kézműves söröket gyártó cég például úgy, hogy piacra dobták az Epic OneWater Brew italukat.

Az Epic OneWater nevű sör, ami fürdővízből készült
Fotó: Epic Cleantec

Egy olyan sörről van szó, ami egy 40 emeletes, San Franciscó-i épületkomplexum által használt vízből készül. Az épületben ugyanis egy olyan újrahasznosító rendszer működik, ami naponta közel 28 ezer (!) liter vizet képes összegyűjteni, amit aztán fel lehet használni egyéb célokra. A két cég pedig

az apartmanban lakók által tusoláshoz, mosogatáshoz és mosáshoz használt vizet hasznosítja újra

és egy hihetetlen alapos tisztítás után sört készít belőle.

-Érhető, hogy sokaknak első hallásra ez meglepőnek, sőt, egyenesen undorítónak tűnik. Az igazság azonban az, hogy rendkívül elővigyázatosak vagyunk a víz tisztítása során és a végén minden laboratóriumi eredménynek meg kell felelnie. Épp ezért,

nem túlzás azt állítani, hogy ez a sör tisztább vízből készül, mint bármelyik másik a boltok polcain

– magyarázta az Epic Cleantec egyik vezetője, Aaron Tartakovsky. – A legtöbb helyen azt a vizet használják, ami épp kifolyik a telephely csapjaiból, mindenféle ellenőrzés és vizsgálat nélkül. Az Epic OneWater esetében egyébként egyáltalán nem lehet megmondani a különbséget, a sör íze kellemes, lágy, amit az elvégzett kóstolási tesztjeink is bizonyítanak.