Startlap Vásárlás

  • Kütyü
  • Otthon
  • Gyerek
  • Egészség
  • Konyha
  • Szépség
  • Trending
  • Akciós újságok
Trending 2020. február 11.

Eltűnnek az eddig ismert trappista sajtok - új szabályok jönnek

bubba Trending 2020. február 11.
Év végétől a jelenleginél sokkal szigorúbb kritériumoknak kell megfelelniük a gyártóknak.

Várhatóan 2020 végére életbe lép az a szabálymódosítás, aminek köszönhetően eltűnik a ma ismert trappista sajtok jó része a boltok polcairól, ugyanis előállításukhoz a jelenleginél sokkal szigorúbb kritériumoknak kell majd megfelelniük a gyártóknak – írja a Pénzcentrum.

Élelmiszerbiztonsági szempontból ugyan a ma trappista sajt megnevezéssel boltokba kerülő termékek is megfelelnek, de mint a Nébih fogalmaz: “érzékszervi minőségük (…) tág határok között mozog. (…) Jellemzően a túl puha (nehezen reszelhető) állományt, az üres ízt és az erjedési lyukak hiányát szokták kifogásolni” a vásárlók.

Trappista fronton a minőség javulását a Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) II. kötetében foglaltak hivatottak garantálni, ám a szigorúbb követelményeket a gyártóknak csak akkor kell betartaniuk, ha “megkülönböztetett jelzéssel” illetik terméküket, azaz “minőségi”; “hosszú érlelésűnek” nevezik.

Milyen a jó trappista?

A MÉ. II. kötetében leírtak szerint a Trappista sajt tehéntejből, tejsavbaktérium-színtenyészet és alvasztóenzim, esetleg kalcium-klorid, kálium- vagy nátrium-nitrát és természetes színezék hozzáadásával készített, sózott, érlelt, jellegzetes érzékszervi tulajdonságú, oltós alvasztású, félkemény, erjedési lyukas sajt.

A következő paramétereknek kell megfelelnie:

  • A kéreg jól gondozott, sima, színe aranysárga esetleg aranybarna, enyhén zsíros vagy nyirkos tapintású;
  • Fóliába vagy paraffinba csomagolt, egész sajt: korong vagy hasáb alakú, az alap- és fedőlapja sík, oldalfelülete enyhén kidomborodó, a fólia vagy paraffin sértetlen, egyenletesen simul a sajt felületére;
  • A sajttészta egyenletesen halvány- vagy szalmasárga színű, a metszéslapon egyenletes eloszlásban nagyszámú kis- és közepes méretű röglyuk látható;
  • Jól vágható, rugalmas, hajlítható, szájban elomló (állomány);
  • Jellegzetes, enyhén aromás, idegen szagtól mentes (szag);
  • Jellegzetesen zamatos, enyhén savanykás, kellemesen sós, telt, idegen íztől mentes (íz); 
  • A Nébih tájékoztatása szerint a szabálymódosítás 2020 végére várható, a fenti módon készült sajtokkal pedig 2021 találkozhat majd a magyar vásárló.
Ez jövőre már nem lehet trappista (MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

Mi lesz a „megszokott” trappistával?

A ma kapható, nem “hosszú érlelésű” sajtok továbbra is maradhatnak a boltok polcain, “de ezeket csak olyan megnevezéssel hozhatják forgalomba, ami nem utal – a fogyasztó számára félrevezető módon – Trappistára” – fogalmaz a Nébih.

Lesz-e drágulás a szabályozás után?

A szakma várakozása szerint az árak feltehetőleg nem fognak számottevően és hirtelen megemelkedni, miközben általában véve az új szabályozásnak köszönhetően jobb lesz a sajtok minősége.

Jelenleg a Magyarországon kapható trappista sajtok 80 százalékát akció keretein belül értékesítik, átlagosan 1 300 – 1 600 forint kilónkénti áron, míg a normál fogyasztói ár 2 000 forintnál kezdődik. A jövőben tehát valószínűleg az utóbbi összeggel kell számolnunk, ha minőségi trappista sajt kerül az asztalunkra.

Megosztom
Nébih tejtermék trappista sajt vásárlás Vissza a címlapra

Ez is érdekelhet

képcím

A Nébih folytatja az élelmiszerpazarlás elleni programját

képcím

Menő kontroller gamereknek mobilra

képcím

Egér, joystick, lézermutató és stresszoldó játék egyben

Ajánljuk még:

Hétfőtől a boltokban is feltűnhetnek az új energiacímkék

A székesfehérvári piacon újra bevezetik az idősek sávját

Így emelik a kártyadíjakat és készpénzfelvét díját

Megszünteti egyik szolgáltatását a Magyar Posta, változik a...

Már Káslertől kérnek segítséget a boltosok

Csirkehús: árzuhanás a boltokban - a legjobb akciók a héten

Felhasználási feltételek Adatvédelem Kapcsolat Impresszum Médiaajánlat

2021 Startlap, Minden jog fenntartva

Keresés az oldalon