Startlap Vissza a Startlapra

Startlap Vásárlás

Rezsi
PénzÜgyes
Kütyü
Otthon
Gyerek
Konyha
Szépség
Trending
Akciós újságok
Egészség
Felhasználási feltételek
Adatvédelem Kapcsolatfelvétel Impresszum Médiaajánlat © Startlap 2021, Minden jog fenntartva
Trending 2022. december 07.

Adományozás: van egy élelmiszer, amit inkább ne adjunk

Startlap Bubba Trending 2022. december 07.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja összegyűjtötte a biztonságos élelmiszer-adományozás legfontosabb tudnivalóit - hívta fel a figyelmet a hatóság szerdán közleményében.

Kiemelték, a legalapvetőbb szabály, hogy az adományba legális kereskedelemben vásárolt, a gyártói ajánlásoknak megfelelően tárolt, magyar nyelvű felirattal ellátott, eredeti, bontatlan és sértetlen csomagolású élelmiszerek kerüljenek.

Leginkább ajánlott a tartós, vagyis minőségmegőrzési idővel jelölt élelmiszereket adományozni, erre legideálisabb termék a liszt, a cukor, a rizs, az étolaj, a száraztészta, a konzervek, a száraz hüvelyesek, tartós tej, csokoládé, édes és sós tartós sütemények – írják a közleményben.

A Nébih közleményében kitért arra, hogy hűtést igénylő, vagy fagyasztott élelmiszert nem ajánlott adományozni, csak akkor, ha minden szakaszban – például az átadás során és azt követően is – biztosítottak a biztonságos tárolási körülmények.

Hangsúlyozták, hogy a friss fogyasztású, romlékony élelmiszerek a lejárat idő után egészségügyi ártalmat okozhatnak, ezért a lejárt fogyaszthatósági idővel jelölt ilyen élelmiszert egyáltalán ne adományozzanak.

Tartós termékeknél – konzerv, száraztészta, csokoládé – a minőségmegőrzési idő lejárta nem feltétlenül jelenti azt, hogy az élelmiszert ki kell dobni, az még a lejárat után is biztonságos marad. Épp ezért – részben az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem jegyében – az idei évtől EU-s szinten adományozhatóvá váltak a lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszerek – írják a közleményben.

Fotó: Getty Images

A saját készítésű ételek esetében fokozottan kell ügyelni a személyi higiéniára, az eszközök és a konyha tisztaságára. Célszerű egy cédulán feltüntetni a készítés idejét, valamint a felhasznált alapanyagokat, de legalábbis az allergiát okozó összetevőket – közölte a Nébih.

Ez is érdekelhet:

Szívbe markoló reklám: ünnep válság idején

Elolvasom

 

(MTI)

Megosztom
adományozás élelmiszer konzerv Né romlékony élelmiszer Vissza a címlapra

Ez is érdekelhet

képcím

24,5 százalék volt az infláció decemberben

képcím

Sosem lesz már olcsó a kenyér

képcím

Üzemanyagok: az idei legalacsonyabb ár jön szerdán

Ajánljuk még:

Kvíz: gyerekkorunk kedvenc édességei

Rezsielszámolás: brutális pofon jöhet augusztusban

Kemény drágulás jön a dohányboltokban

Megvan a legkörnyezetszennyezőbb kávéfőzési mód

Februártól csökkenhet az egyik alapvető élelmiszer ára

Népszava: már a bevásárlás is gond az egészségügyi dolgozók...

Felhasználási feltételek Adatvédelem Kapcsolat Impresszum Médiaajánlat

2023 Startlap, Minden jog fenntartva