19 800 jenért, vagyis körülbelül 51 ezer forintért hozták forgalomba idén Japánban azt a különleges kanalat, amely anélkül teszi sósabbá az ízeket, hogy konyhasót adagolnánk az ételekhez – számolt be a Macao News.
A japán Kirin Holdings italgyártó óriásvállalat találmányának forradalmi jellegét a Nobel-díj paródiájaként szolgáló Ignobel-díjjal ismerték el tavaly. Ezzel együtt még simán lehet, hogy a cég terméke sikert arat az egészségtudatos fogyasztók körében. Potenciális kliensből akad bőven, és a japánoknál különösen nagy probléma a sófogyasztás: a szigetország lakói az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott sómennyiség kétszeresét fogyasztják. A túlzott sóbevitel hosszú távú hatásai közé tartozik a magas vérnyomás, a stroke és a vesebetegség.

A kanál egy újratölthető lítiumelemmel van ellátva, és a trükkje az, hogy
átvezet a nyelven egy gyenge elektromos mezőt, amely a nátriumion-molekulákat koncentrálja, ezzel fokozva az ételek sós ízének érzékelését.
A csodakanál egyelőre erősen korlátozott, mindössze 200 darabos tételben került a piacra. A tengerentúli értékesítés a tervek szerint jövőre indul, és a vállalat nem kicsit álmodott az álsókanállal: a Kirin célja, hogy öt éven belül egymillió felhasználója legyen világszerte.