CES 2023: bemutatkoztak a legizgalmasabb okoskütyük

Pitz Dániel
Idén is megrendezték a Consumer Electronics Show-t, azaz a CES-t, ahol a világ legnagyobb gyártói mutatják be a legújabb technológiai innovációikat. Olyan különleges fejlesztéseket is bemutattak, mint a PS5 legújabb kiegészítőit, vagy a műszerfal nélküli és külső színváltoztatásra is képes csúcskategóriás autót.

Bőven tartogatott meglepetéseket a 2023-as CES, amit a koronavírus-járvány után ismét élőben rendeztek meg Los Angelesben. Brutális teljesítményű laptopok, tévék, számos okoseszköz és az autóipar legújabb járművei várták az érdeklődőket.

Idén azoknak is tartogatott meglepetést a kiállítás, akik rajonganak a különböző játékokért, ugyanis az elektromos korcsolya mellett metaversumos kiegészítők és a PS5 legújabb fejlesztései is teret kaptak.

Virtuális szemüveget próbál ki egy érdeklődő a 2023-as CES expón Los Angelesben
Fotó: Alex Wong/Getty Images/AFP

Fókuszban az egészség

A kiállított eszközök szinte mindegyikében megtalálható a mesterséges intelligencia, ami a legkülönfélébb helyzetben segíthet.

A francia Lifeaz startup például egy olyan zsebméretű kütyüt fejlesztett ki, ami kevesebb, mint 60 másodperc alatt képes észlelni a koronavírust, az RSV fertőzést és az influenzát is. Nincs más dolgunk, mint kétszer belefújni a készülékbe, ami a piros vagy zöld LED segítségével megmutatja az eredményt. A ViraWarn jelenleg az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságának jóváhagyására vár.

Ha már egészség, akkor érdemes megemlíteni a Nowatch készüléket, ami még a 2022-es CES kiállításon mutatkozott be. Az eszköz úgy néz ki, mint egy óra, de valójában nem mutatja az időt. Viszont tele van olyan érzékelőkkel, amivel nyomon lehet követni a pulzusszámot, az alvás minőségét, a megtett lépéseket, valamint a verejtékmirigyek működését.

A Philips-el való együttműködésnek köszönhetően a kinyert adatokkal a készülék nem csak figyeli a stressz-szintet, de képes előre jelezni azt is, ha az adott helyzet romlani fog.

A Nowatch alkalmazása ilyenkor javaslatot tesz arra, hogyan tudjuk a stresszt levezetni.

Az eszköz külsejét pedig a megvásárolható kiegészítőkkel szabadon változtathatjuk, ahogy csak szeretnénk – tudta meg a Wired.

A Nowatch , ami az emberi szervezetet monitorozza
Fotó: Ethan Miller/Getty Images/AFP

Hódít a szórakoztató elektronika

Természetesen továbbra is fontos szerepet kapnak a kiállításon a szórakoztató elektronikai készülékek. A Samsung bemutatta a Premiere 8K-s verzióját, ami persze nem egy hagyományos tévé, hanem inkább egy projektor. A kis eszközzel közel négyméteres képátmérővel nézhetjük meg kedvenc műsorainkat.

A TLC pedig két szériát is piacra dob. Az S sorozatban lesznek a kisebb, de megfizethető árú készülékek, míg a Q szériában pedig inkább a csúcskategóriás készülékek kapnak helyet, sokkal világosabb képernyővel és kifinomult hangrendszerrel.

Rendkívül nagy népszerűségnek örvendett az AtmosGear elektromos korcsolyája is, ami 500 eurós árával önmagában is meglepetést tud okozni. Bár a termék valóban különleges élményt nyújt, viselése nem túl kényelmes, ha figyelembe vesszük, hogy az akkumulátorokat a derékra csatolva kell hordanunk.

Érkezik a Sony PlayStation VR2

A PlayStation 5 eladásának száma túllépte a 30 millió példányt. Az ellátási láncban tapasztalt akadályok miatt korábban hiány volt a PS5-ből. A hiány a mostani bejelentés szerint véget ért és mindenki hozzáférhet a termékhez világszerte.

Jim Ryan, a Sony Interactive Entertainment igazgatója azt is bejelentette, hogy február 22-én debütál a Sony új headsetje, a VR2, ami ugyan drágább lesz, mint a PS5, de 2000×2040-es felbontást kapunk mindkét szemünkre, valamint 120 Hz-es képfrissítésre is képes lesz.

A VR2 darabjáért 600 euróért, azaz nagyjából 240 ezer forintot kell majd kifizetni. A készülékhez viszont 30 játékot fejlesztenek le a megjelenésig.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

PlayStation (@playstation) által megosztott bejegyzés

Nem lustálkodott a Sony, ugyanis a mostani bemutatón bejelentették a Project Leonardo érkezését, ami a PlayStation akadálymentesítési vezérlőeszköze lesz, ennek segítségével szinte mindenki előtt nyitva áll a lehetőség, hogy játszhasson a PS5-ön. A kisegítő eszközt szakértői közreműködésével fejlesztik ki.

Arról viszont nem esett szó, hogy mikor kerül a boltok polcaira a fejlesztés alatt álló eszköz, ahogy azt sem lehetett megtudni, hogy mennyibe fog kerülni.

“Szájkosár” a Metaverzumhoz

Bár úgy néz ki, mint egy szájkosár, valójában ennél többet tud ez az eszköz, amit a metaverzumhoz  fejlesztettek ki. A Mutalk egy Bluetooth-mikrofon, aminek hasznát vehetjük, ha sok időt töltünk a virtuális valóságban és mások is vannak körülöttünk, ugyanis beszédhangunkat szinte teljese elnémítja.

Igaz, külsőre nem túl barátságos az arcunkhoz csatolható mikrofon megjelenése, de talán nem is ez a legfontosabb szempont, ha csak otthon használjuk és nem szeretnénk másokat zavarni.

Helyet kaptak az autók is

Az expón helyet kaptak az autóipar innovációi is. Mindenki izgatottan várta a Sony elektromos autóját, ami a Hondával és a Qualcommmal együttműködve jött létre. Ráadásul kiemelt figyelmet szenteltek a biztonságnak, amit a karosszériába beépített 45 kamera és szenzort fog garantálni.

A csúcskategóriás autó egyelőre csak előrendelhető lesz 2025-től és várhatóan 2026-tól kerül forgalomba. Az ára is ennek megfelelően lesz kialakítva, elmondások szerint valahol a Mercedes és a BMW szintjén.

Ha már BMW, akkor érdemes megemlíteni az általuk bemutatott autót, amiben megszűnik a hagyományos műszerfal. Helyette a jármű szélvédőjére és ablakira lehet majd különböző animációkat kivetíteni.

Ennél is izgalmasabb a Volkswagen autója, ami akár 700 kilométert is képes lesz megtenni egyetlen töltéssel, azaz képes lesz hosszabb távú utakat is megtenni. 

A korszak problémáihoz is igazodnak a legújabb kütyük

A most bemutatott termékek középpontjában a környezetvédelem és az emberek egészsége állt, ami nem is véletlen a korszakot meghatározó koronavírus-járvány és a klímaváltozás fényében.

A vállalatok legújabb innovációkkal igyekeznek az olyan kihívásokat megoldani, mint a tiszta vízhez való hozzáférés, vagy a tiszta levegő megteremtése – számolt be róla az Euronews.

A Samsung konkrét vállalást is tett az expón. Elmondásuk szerint már idén növelni fogják a fenntarthatóságra irányuló erőfeszítéseit és több újrahasznosított anyagot használnak a Galaxy termékek gyártásakor. A háztartási készülékeik pedig energiahatékonyabbak lesznek.