Bemutatjuk a kézműves sört, ami Piros Arannyal készült - Finnországban

Homonnai Gábor
Egy magyar sörmester a finnországi Ouluban különleges kézműves söröket fejleszt cseh kollégájával. A gyümölcsös ízek mellett egy különleges, Piros Arany ízesítésű márkát is piacra dobtak nemrég. Czura Bencével készítettünk interjút.

A nemrég kifejlesztett, Piros Aranyat tartalmazó sör mellett másmilyen különleges márkákat is létrehozott a magyar-cseh páros Finnországban, sőt azt tervezik, hogy bővítik a kínálatot. A fiatal üzletember, Czura Bence beleszeretett Finnországba, amikor Erasmus ösztöndíjjal kint tanult. A sörmestert a jelenlegi üzleti lehetőségekről is kérdeztük.

finn sör piros arannyal
Czura Bence és Anna Záícová

Miért döntöttetek a Piros Aranyat tartalmazó Hertta márka kifejlesztése mellett?

Ez egy magyar-finn-cseh kollaborációs sör, amelyet egy finn cég, a Panimo Himo közreműködésével fejlesztettünk. Az ötlet egyebkent eredetileg tőlük származott, hogy használjunk valami magyarosat. Mivel Finnországban eddig nem sok hasonló sör készült, jó ötletnek tűnt a kísérletezés. A magyar fűszer mellett korianderrel és lime-al ízesítettük a sört, ez a kollégám Anna ötlete volt.

Hertta sör piros arannyal
Hertta sör Piros Arannyal (Forrás: Hertta)

Milyen ételekhez ajánljátok és ki a célcsoport?

Nyugodtan ajánlanám például mexikói ételekhez, mert nagyon hasonló az ízvilága. Alapvetően a finn piacra szántuk, de online boltunkban is megvásárolható. Az elsődleges célcsoport a fiatal felnőttek és bárki, aki szereti a különleges söröket. Itt Finnországban sokan kedvelik a kézműves söröket, az úgynevezett K-Market és S-Market szupermarketekben is árulják őket, illetve bárokban, webshopokban is hozzáférhetőek.

Technológiai titkokat meg lehet osztani az olvasókkal?

Alapvetően az a titka, hogy a sörbe 5g/liter mennyiségű Piros Arany kerül a forralás során. Az alkoholtartalmat 5,5 százalék alatt tartjuk, mivel az aktuális rendeletek szerint nem lehet ennél erősebb alkoholos italt bolti forgalomba hozni Finnországban.

Vannak más különleges söreitek is?

A kínálatunkban találhatóak különböző gyümölcsös savanyú sörök, mint például kiwis, vagy fekete-vörösribizlis is. De csináltunk egy mexikói ihletésű Horchata stoutot amiben a laktóz édeskés krémességét sok zabbal es rizspehellyel, plusz pörkölt mandulával es kókusszal helyettesítettük így meg tudtunk maradni egy vegán sörnél (egyébként minden sörünk vegán). Az horchata sört fahéjjal es madagaszkári vaníliával ízesítettük.

czura bence kézműves sörei
Czura Bence kézműves sörei

Mik a további üzleti terveitek?

Jelenleg egy 1000 literes főzőházzal működünk és 8 db 1000 literes erjesztőnk van. Erjesztési kapacitás növelésében gondolkodunk majd a jövőben, de az évi 100.000 literes termelést én már elegendőnek tartom, és inkább termékpaletta szélesítésben gondolkodunk, mint termelési mennyiség növelésben. Jelenleg hordóérlelt savanyú sörökön dolgozunk a nyári és más hordós sörökkel a karácsonyi szezonra készülve. Tavaly nagy hiány volt nyáron a kézműves és másfajta sörökben is, itt Finnországban.

Érdemes még betörni a piacra, netán pont kézműves sörökkel?

Alapvetően az a fontos, hogy legyen valami újdonság, innováció a termékben, ha ez megvan akkor igen, mivel nagy a kereslet.

Miért éppen kézműves sör és miért Finnországban?

Élelmiszermérnöknek tanultam anno még a Corvinus Egyetem budai campusán, ahol a sör és szeszipari tanszéken végeztem, majd ott is dolgoztam egy évet. Azóta sem hagytam el hosszabb időre a söripart, úgyhogy miután kiköltöztem Finnországba, nem nagyon volt kérdés, hogy mi lesz a következő lépés. Egyébként Erasmuson voltam itt még 2014-ben, és megtetszett a hely.

Szerettek Finnországban élni?

Nagyon más, mint otthon, nincsenek azok a nagyon meleg nyári napok, itt maximum 20-25 fok a hőmérséklet nyáron, mivel Oulu Helsinkitől még 600 km-re északra található. Télen viszont nem ritkaság a -30 fok, de én nagyon szeretem a hideget meg a jeget, ezért fantasztikus ez a hely. Az emberek nagyon korrektek és normálisak a külföldiekkel, nem gyakran találkoztam rasszizmussal. Amikor még Magyarországon dolgoztam, nem volt egyszerű egy olyan életszínvonalat biztosítani magamnak, amit én szerettem volna (albérlet, utazás, vásárlás, hobbik stb.), ez itt kevésbé érzékelhető.  A hatóságok is sokkal segítőkészebbek, szigorúan figyelik az alkoholgyártást, de bármikor lehet hozzájuk fordulni és mindenki jóléte az első szempont.