A legjobb napernyők

Startlap Bubba
Az egyszerű, de nagyszerűtől a profi kétszárnyúig megnéztük, funkciók és ár-érték arány szerint melyek a legjobb, most kapható napernyők.

Sokan döbbenünk rá a perzselő nyári napsütés megérkeztével, hogy bizony, elkélne egy napernyő a kertünkbe – vagy a kezünkbe a strandoláshoz. Első ránézésre talán egyszerűnek tűnik választani egy darabot, azonban ez közel sincs így. Többféle alakú és kialakítású napernyőt lehet ma már találni, ráadásul az sem mindegy, milyen alapba tesszük. Nem elhanyagolható szempont, hogy a terasz vagy a kert kiemelkedő eleme lesz, így méretben és stílusban is passzolnia kell a térhez és a bútorokhoz.

A fő típusok és ismertetőjegyeik

A klasszikus függőleges napernyő kerek, négyzet vagy téglalap alakú, váza általában alumíniumból vagy fából készül. Ez a modell különböző színben és méretben kapható, nagy előnye, hogy nemcsak otthon véd, hanem a könnyen magunkkal vihetjük a strandra is. Ennek a továbbfejlesztett verziója a dönthető ernyő, ami elforgatható csuklóval van felszerelve, ennek köszönhetően a nap helyzetétől függően meg lehet változtatni a „korona” dőlési szögét, szóval a dőlésmechanizmus variálható beállításával egész nap árnyékban lehetünk alatta. Az utóbbi időkben nagy divat lett a konzolos napernyő, aminek a lényege, hogy az állványról belóg az ernyő, az asztal széléhez téve az egész étkezőrész árnyékolható.

A legtöbb fajta megtalálható négyzet, téglalap vagy akár sokszög alakú ernyővel is, a mi ízlésünkön múlik, melyik számunkra a legjobb.

Melyiket hova?

A kerek napernyők csak kis területeket fednek le, mégis tökéletesen alkalmazhatók teraszokon és erkélyeken – illetve vannak olyan asztalok, amik közepére be lehet tenni. A konzolos ernyők nagyobb felületet fognak védeni – különösen a téglalap alakú ernyővel rendelkezők –, így azok méretesebb kerti asztalnál is óvnak a napfénnyel szemben. Vannak egészen extrém, falra szerelhető típusok is, amiket elsősorban a kisebb teraszokra szánnak.

konzolos napernyő
Konzolos ernyő / Fotó: Getty Images

A stabilitás elsődleges szempont

Vannak gyengébb és erősebb darabok, éppen ezért szükséges letesztelni, hogy az alap súlya elegendő-e ahhoz, hogy az napernyő stabil maradjon (akár szelesebb körülmények között is). Például egy fából vagy műanyagból készült alap elegendő egy kerek függőleges modellhez, viszonylag kicsi ernyővel, az extra nagy, téglalap alakú vagy konzolos napernyőnél biztonságosabb lehet beton, öntöttvas vagy gránit tartó. A konzolos napernyők egyébként általában kereszt alakú tartóval vannak kialakítva a stabilitás biztosítása érdekében, vagy a rögzítéshez lyukak vannak felszerelve, ha az alapot csavarokkal szeretnénk a földhöz fogatni – írja a Mano Mano.

Felmerülhet, hogy a fém vagy a fa állvány a jobb. Mindkettő mellett és ellen is fel lehet sorakoztatni érveket, például mi van, ha a fém elkezd rozsdásodni vagy a fa kopni. Sajnos a használattal együtt jár a romlás is, ám ha jobb minőséget veszünk, akkor akár fém, akár fa, sokáig véd majd minket.

Az ernyő anyaga

Az anyag sűrűségét a négyzetméterenkénti tömeg alapján számolják. Nincs speciális szabvány, de minél vastagabb a szövet, annál jobb a védelem a nap sugarai ellen. A tájékoztatónak egyébként tartalmaznia kell a napernyő UPF-jét, azaz az ultraibolya elleni védelem fokát.

 • Alacsony védelem: 10 és 19 között
 • Magas védelem: 20 és 29 között
 • Nagyon magas védelem: 30 és 49 között
 • Maximális védelem: 50+

A sűrűség mellett maga az anyag is fontos tényező: a poliészter a leggyakoribb, általában vízálló. Az akril drágább, de kiváló minőségű, a foltokkal szemben ellenálló, víztaszító, olajtaszító, penésztől sem kell tartani. Míg a poliészter esetében a sötét színek hajlamosak elhalványulni, ezért érdemes használat után összehajtani, addig az akril színei általában hosszabb ideig tartanak. Az ernyő színe már tényleg ízlés kérdése, nézzük meg, melyik menne a legjobban a bútorhoz.

Összeszedtük az öt kedvencünket.

Függő, olcsó és jó

Függő napernyő

43 590 Ft

Hirdetés

 

Részletek

 • Napernyő átmérője: 2,7 m
 • Napernyő anyaga: fém, poliészter
 • Magassága: kb. 2,5 m
 • Súly: kb. 12,2 kg
 • Váz: Stabil, állítható dőlésszög
 • Anyaga: fém és műanyag
 • UV védelem

Miért szeretjük?

Ha nem akarod túlbonyolítani a kérdést, csak egy általános, jól szuperáló napernyőre van szükséged a kertedbe, vagy a vendéglőd asztalai fölé, akkor ezt ajánljuk. 

Egy tekerős, kézi hajtókarral nyithatod ki és csukhatod be, és mint a képen, meg a nevéből is látszik, függő napernyő – vagyis a lába nem középen, hanem oldalt van. Ezért nem kell veszkődnöd azzal, hogyan szoríts helyet a lábnak az asztal közepén, vagy hogyan rakd körül plédekkel úgy, hogy minél többet kapjanak az árnyékból.

A dőlésszög is állítható, így a Nap mozgásához is igazodhatsz.

Az ernyő UV-védős, vízálló, és 270 centi az átmérője – egy átlagos, kényelmes méret.

Hátrányok

Legolcsóbb lévén nem biztos, hogy hosszútávon is bírja a gyűrődést (valószínűleg nem a legszívósabb műanyagból készült), illetve mivel a láb nem középen, hanem oldalt van, a viharosabb széllökések nagyobb eséllyel billenthetik fel az ernyőt. 

 

Ha jó a függő, de nem kell olyan nagy

Garden Use Napernyő

66 090 Ft

Hirdetés

 

Részletek

 • Méretek: magasság 250 cm/átmérő 106 cm
 • Súly: 15.0 kg
 • Anyag: alumínium, poliészter

Miért szeretjük?

Ha tetszik a függő típusú kialakítás, amelynél nem az ernyő közepéből fut ki a láb, csak épp nincs szükséged közel 3 méter átmérőjű vitorlára, akkor válaszd ezt. A kisebb méretnek köszönhetően szívósabb is lesz az erősebb széllökésekkel szemben. 

Hátul is kevesebb helyet foglal, mint az elsőként ajánlott darab, aminek állítója egyfajta háromszöget képezve ad némi plusz esélyt a fejek beütésére, ha szorosabban kell elférni a teraszon. Itt ez a veszély sincs meg.

Ugyancsak tekeréssel állítható a dőlésszöge. Ráadásul ennek az ernyője tiszta, fehér színű, ami teljességgel taszítja a perzselő napsugarakat.

Az ernyő UV-szűrős, vízálló.

Hátrányok

Ami az előnye, az a hátránya is lehet, ha netán használatba véve rájössz, hogy az egyméteres átmérő kevésnek bizonyul. 

 

Tágas, 3 méter átmérőjű

Frodos Olyn kerti napernyő

60 390 Ft

Hirdetés

 

Részletek

 • Méretek: hosszúság 400 cm/szélesség 300 cm/magasság 270 cm
 • Súly: 13.3 kg
 • 8 küllő
 • Anyag: fa, acél, poliészter, sűrűsége 180 g/m²
 • Szín: szürke

Miért szeretjük?

A legnagyobb függő napernyőnek kereken 3 méter az átmérője, mégis minimálisan nehezebb az előző kettőnél. Fa lába és küllői sokkal szebbek a festett fémnél, és mint látható, ennek középen van a lába – jóval stabilabb tehát az egész szerkezet. 

Könnyen nyitható-csukható: föntről, középen egy zsineg lóg le, ezt kell csak meghúzni az ernyő összecsukásához. Kinyitni pedig egyszerűen, az ernyő széleit megfogva, kézzel lehet.

A zsinegben pedig az a jó, hogy nem tekerő, ami idővel megakadhat vagy berozsdásodhat.

Az ernyő UV-szűrős, vízálló.

Hátrányok

Talapzat nem jár hozzá, azt külön kell megvásárolni!

Jól tudjuk, mi a különbség a szélen és a középen álló ernyőlábak közt: az előbbi alá zavartalanul bepakolhatunk, az utóbbit pedig inkább körülrakni lehet. 

 

Kétszárnyú elosztás

Double Brown kerti napernyő

58130 Ft

Hirdetés

 

Részletek

 • Méretek: hosszúság 460 cm/szélesség 265 cm/magasság 240 cm
 • Súly: 11.4 kg
 • Anyag: acél és alumínium szerkezet, poliészter
 • Szín: krémszín

Miért szeretjük?

Könnyen lehet, hogy valamilyen okból – például a kávézód teraszának adottságai, vagy a házad északi-nyugati fekvése miatt – praktikusabb lenne számodra egy olyan ernyő, ami nem a klasszikus módon nyújt árnyékot, hanem az egyik irányba többet, a másikba kevesebbet. (Lehet, hogy erre többeknek lenne szükségük, mint ahányan hiszik.)

Ez a Double Brown napernyő hatalmas pillangóként árnyalja le az alatta lévő területet kétoldalt 230-230, míg keresztirányban 130-130 centis hosszon.

Csakúgy, mint az első két ernyő, ez is tekeréssel állítható, a vitorlák harmonikaszerűen nyílnak és csukódnak. A láb középen van – nem is lenne szerencsés egy ilyen hosszúkás ernyőt szélről megtámasztani.

Az ernyő UV-szűrős, vízálló, és lecsatlakoztatható a rúdról, ami az elpakoláshoz nagy segítség.

Hátrányok

Talapzat nem jár hozzá, azt külön kell megvásárolni!

Az ernyőnek három csúcsa van; ügyeskedni kell, hogy a nyitás-csukás egyenletesen történjen. Ehhez, főleg a kinyitáshoz, jó eséllyel két emberre van szükség.

 

Mobilis, klasszikus

Fuerte Round kerti napernyő

7200 Ft

Hirdetés

 

Részletek

 • Méretek: magasság 195 cm/átmérő 200 cm
 • Súly: 1.7 kg
 • Anyag: alumínium tartó kar, poliészter ernyő, sűrűség 120 g/m², PVC huzat (polivinil-klorid)

Miért szeretjük?

Talán ezt az ernyőtípust kell a legkevésbé bemutatnunk: jól ismert, klasszikus, egyszerűen működő, sokunkban gyerekkori emlékeket idéző darab. Egy szerény 2 méteres átmérő, egy középen futó láb, és egy rettentően csekély, 2 kilónál is kisebb súly, aminek köszönhetően az ernyőt akár kézben is hurcibálhatjuk kertről kertre, strandról strandra. Nem a szépségről és az eleganciáról, sokkal inkább a praktikumról vagy a vészmegoldásról szól.

Hátrányok

Láthatóan nem a legdivatosabb és legmodernebb kinézetet képviseli, illetve hát, a két méter, az két méter, és nem három – kevesebb területet tud beárnyékolni, ezért ne az ilyen ernyőkkel legyenek túl nagy terveink (vagy szerezzünk be belőle többet). 

Ha nincs elég erősen a földbe szúrva, akkor az erősebb szél, bizony, magával ránthatja. (De micsoda retró érzés a vízzel megtöltött műanyag talapzat, amit külön kell megvenni hozzá!)