Apple-bejelentések: jön a bevágásos MacBook Pro és rövid szárú AirPods 3

Fatima
Nagyjából egy hónappal az iPhone 13-as széria, az iPad frissítések, az új Watch bemutatása után szokásához híven újabb eseményt tartott az Apple. Most a MacBook volt terítéken, de azért jött vele egy-két érdekesség.

Online bejelentkezésen mutatta be legújabb termékeit az Apple hétfőn. Hogy mit vártak tőle? Első körben az új, 14 és 16 hüvelykes MacBook Pro modelleket, amiket úgynevezett M1X processzor hajt, több csatlakozási lehetőséget kínálnak, és a dizájn is vált szögletesebbre. Reméltek még többek közt egy Mac Mini Prót, az AirPods Próhoz hasonló kialakítású AirPods 3 fülhallgatót és a macOS Monterey megjelenési idejét. Lássuk, miket mutattak be ténylegesen.

MacBook Pro

Az Apple állítása szerint megérkezett minden idők leglehengerlőbb teljesítményű MacBook Prója 14 és 16 hüvelykes Liquid Retina XDR‑kijelzővel, az akár 120 Hz‑es frissítési gyakoriságú adaptív ProMotion technológia pedig automatikusan alkalmazkodik a tartalom mozgásához, így minden gördülékenyebben fog menni a kijelzőn. A gépek az M1 Pro és az annál is gyorsabb M1 Max processzor hajtja – mindkettő növeli a CPU‑magok és a GPU‑magok számát, valamint az egyesített memória mennyiségét is az M1‑hez képest. Az Apple az akksi üzemidejével is nagyot akart durrantani, így az állításuk szerint a 14 hüvelykes modell akár 17 óra videólejátszást, 11 óravezeték nélküli internethasználatot, míg a 16 hüvelykes modell akár 21 óra videólejátszást és 14 óravezeték nélküli internethasználatot bír. Sokaknál az is nagy meglepetést okozott, hogy az iPhone-okról jól ismert notch kiszakít magának egy kis helyet a kijelzőből, ott kapott helyet ugyanis a kamerarendszer, ami a korábbihoz képest kétszeres, 1080p‑s felbontást kapott, és az optikájának nagyobb a fényrekesze, hogy több fényt engedjen át. A képérzékelő nagyobb lett, és a képpontjai is érzékenyebbek, így a kamera kétszer jobban teljesít gyenge fényviszonyok közt.

Az Apple nagyon méltatja a hangszórórendszert is: a hat hangszórós rendszer tesz a térbeli hangzás érdekében. A hárommikrofonos rendszer, a Touch ID új, érintés­érzékeny gyűrűje, ami segít a megfelelő pozícióba igazítani az ujjadat, a billentyűzet mind olyan szempontok, amik talán sokakat lázba hoznak, ám a legtöbbeket foglalkoztató kérdés mégis a csatlakozás: SDXC-kártyaolvasó, HDMI-kimenet, 3,5 mm‑es fülhallgató-csatlakozó, három Thunderbolt 4 port és MagSafe 3 port, ezek kerültek a gép oldalára.

 • Indulóár: 879 990 Ft
 • Október 26-tól kapható

macOS Monterey

Noha az eseményen nem sok szó esett róla, az Apple oldala szerint október 25-től elérhető a macOS Monterey, vele új, izgalmas FaceTime-frissítések, áttervezett Safari, Univerzális vezérlő és a Parancsok révén új munkamódszerek érkeznek – és ez még nem minden. Mit ígérnek?

 • Azt ,hogy a FaceTime új SharePlay funkciójával együtt nézhettek filmeket, hallgathattok zenéket, sőt a kijelzőiteket is megoszthatjátok egymással, és a hívások is valósághűbbnek tűnnek. Az Üzenetekkel még könnyebben megtalálhatod és élvezheted a barátaid és családtagjaid által megosztott, nagyszerű tartalmakat.
 • A Safari teljesen újragondolt dizájnt kapott, személyre szabhatóbb lett, ezzel megkönnyítve a munkát.
 • A Fókusz funkció segít, hogy semmi se zökkenthessen ki, ha épp valamire nagyon koncentrálsz, vagy pihennél egyet. Válassz egy Fókusz-témát, hogy csak az általad engedélyezett értesítéseket kapd meg, így semmi lényegtelen nem zavar meg munka közben, illetve ha egy nyugodt vacsira vágysz. A funkcióhoz elérhetők előre megadott témák, és saját beállítást is létrehozhatsz.
 • Gyorsjegyzet – mintha egy cetlit ragasztanál az appra, amiben éppen dolgozol.
 • A teljesen új Tevékenység nézetben láthatod, hogy mit fűztek hozzá mások a megosztott jegyzetedhez. És említéssel értesítéseket is küld­hetsz a megosztott jegyzetben részt vevőknek: csak gépeld be a nevüket a jegyzetbe, és már megy is az értesítés. 
 • A Parancs­szerkesztővel egyetlen lépésbe sűrítheted a több lépésből álló tevékeny­ségeket, és a gyakran használt alkalmazásokat és szolgáltatásokat is összekapcsolhatod egymással.
 • Az Élő szövegnek köszönhetően felhasználhatod a képeken megjelenő szövegeket is. 
 • Az Univerzális vezérlőnek hála ugyanazzal a billentyűzettel, egérrel vagy érintőpaddal dolgozhatsz a Macen és az iPaden is – vagy akár egyszerre több Macen vagy iPaden.

AirPods 3

Az 52 990 forintos AirPods és a 99 990 forintos AirPods Pro között félúton megjelent az Apple új, rövidebb szárú, vezeték nélküli fülhallgatója. Elsőként szembeötlik, mennyire hasonlít a Próra, az Apple oldala szerint megkapta a térbeli hangzás dinamikus fejkövetéssel funkciót, tölthető  MagSafe technológiával vezeték nélkül és Lightning csatlakozóval egyaránt, izzadság- és vízálló – ezek eddig a Próra is igazak voltak- Nagy különbség azonban, hogy a Pro megkapta az Aktív zajszűrést és Áttetsző módot, az új füles nem, ellenben egy töltéssel akár 6 óra zenehallgatást bír (30 óra hallgatási idő, ha a töltőtok is veled van), szemben a Pro 4,5 órájával. Mit tud még? Azt ígérik, hogy a fülhallgatóban lévő speciális akusztikus hálóval borított mikrofon csökkenti minimálisra a szélzajt, amikor hívásban vagy, így a hangod mindig tiszta marad, a csoportos FaceTime-hívások pedig támogatják a térbeli hangzást, így minden eddiginél élethűbb hangélményben lesz részed. 

Még könnyebb lett a párosítás, a továbbfejlesztett bőrérzékelővel pedig az AirPods meg tudja különböztetni, mikor van fülben, és mikor kell elhallgatnia, ha kikerül onnan. A száron lévő nyomásérzékelő még többféle vezérlőfunkciót ad a kezedbe tartalmaid lejátszásához. A szár megnyomásával elindíthatod és leállíthatod a lejátszást, a következő vagy előző dalra ugorhatsz, és hívásokat is fogadhatsz és megszakíthatsz.

 • Ár: 74 990 Ft
 • kapható

Ha már zene, akkor essen szó az Apple Music ‘Voice’-ról, ami lényegében hangalapú vezérlés az Apple Music-hoz. Hanggal és a Siri hangasszisztensét használva az Apple Music összes tartalma elérhető az Apple-eszközökön keresztül – tehát a használók kérhetik a zenék lejátszását az összes Siri-képes eszközükön. A probléma csak annyi, hogy idén 17 országban lesz elérhető, mi pedig nem vagyunk köztük.

HomePod mini

Végezetül az Apple pici intelligens hangszórója, a HomePod mini is kapott egy kis frissítést, legalábbis a színekben: a már meglévő fehér és asztroszürke mellett novembertől citromsárga, narancssárga és kék modellekből is válogathatnak a szerencsések. Hogy mi is ezek közé tartozunk, az kétséges, hiszen hivatalosan még a mai napig sem kapható nálunk a HomePod, csakis viszonteladóktól tudjuk megvásárolni.