Túl erős sugárzás miatt visszahívják az iPhone 12 telefonokat a francia piacról

Felszólították a francia hatóságok az Apple-t, hogy hívja vissza az iPhone 12 telefonokat a francia piacról, mert a vizsgálatok szerint a készülékeknek túl magas az elektromágneses sugárzási szintje.

Az illetékes francia kormányzati ügynökség (ANFR) kedden felszólította az Apple-t, hogy minden lehetséges eszközzel hozza helyre a magas sugárzás miatti hibát azoknál a készülékeknél, amelyek már használatban vannak. Figyelmeztették az óriáscéget, hogy az állami ügynökség ellenőrizni fogja az iPhone 12 telefonok frissítéseit, és

amennyiben azok nem lesznek hatásosak, akkor az Apple-nek “vissza kell hívnia” azokat a készülékeket is, amelyeket már eladott.

Az Apple szerdán vitatta a francia hatóságok vizsgálati eredményeit, és azt állította, hogy a 2020 végén piacra dobott iPhone 12 megfelel a sugárzási szintekre vonatkozó valamennyi előírásnak. Hozzátették, hogy a készülék biztonságos működését számos nemzetközi testület hitelesítette.

Az amerikai cég átadta a francia hatóságoknak az iPhone 12 modellre vonatkozó saját, illetve a vállalattól független laboratóriumok által elvégzett vizsgálatok adatait.

Iphone 12 készülékek
Fotó: Getty Images

Az elektromágneses sugárzási szintek ellenőrzésével foglalkozó ANFR a közelmúltban 141 mobiltelefont vizsgált be, köztük az iPhone 12 modellt is. A szakértők arra jutottak, hogy az iPhone 12 elektromágneses sugárzási szintje

kézben és zsebben tartva is meghaladja az Európai Unió által előírt szabványt.

A készülék megfelelt az előírásoknak abban az esetben, amikor a teszt idején táskában vagy kabátzsebben tartották.

Jean-Noel Barrot, a telekommunikációért felelős miniszteri megbízott a France Info rádióban azt mondta, hogy az iPhone 12 sugárzási szintje enyhén meghaladja az előírt szintet, de káros hatással alig ha lehet a felhasználókra az alacsony szint miatt – olvasható az MTI-n.