Kütyü 2020. december 04.

Miben jobb az Android, mint az iPhone?

Balázs Kütyü 2020. december 04.
Testreszabhatóbb, jobb navigációs készlet, működőképesebb levelezőrendszer.

Előző sorozatunkban azt néztük meg, hogy mik azok a pontok, amikben az iOS minden egyes alkalommal jobbnak bizonyul az Androidnál, ezúttal azonban fordítunk a játékon és azt nézzük meg, hogy a Google operációs rendszere milyen szempontok alapján kerekedik felül az Apple által fejlesztett rendszeren.

Árak és választék

Mondjuk ez elsősorban nem az operációs rendszer minőségét érinti, de azért kár lenne szó nélkül elmenni azon tény mellett, hogy míg iOS rendszerű készülékeket az Apple gyárt csak, addig Android-alapú kütyüket meg a világ összes többi gyártója.

Ennek következtében az Androidos készülékek esetében jóval nagyobb a választék, értelemszerűen olcsóbban is tudunk ilyet vásárolni, mintha iOS alapú telefont akarnánk megvenni.

Az iOS új frissítésére utaló telefon, háttérben az Apple logóval.

Forrás: Pavlo Gonchar/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Alternatív alkalmazástárak

IOS alapú gépek esetében az Apple Store az, ahonnan válogathatunk és kész, míg az Androidnál viszonylag egyszerű más forrásokból is alkalmazásokhoz jutni, mint a Google Play. Ilyen például az Amazon alkalmazástára, vagy említhetném a független játékfejlesztők termékeit áruló Itch.io-t, esetleg az ingyenes alkalmazásokkal házaló GetJar-t. Persze van a dolognak hátulütője is, ugyanis a Google Play-en kívüli appok esetében mindig fennáll a vírusveszély, úgyhogy csak óvatosan gerillázzunk.

Térképek

Az iOS alapú Apple Maps nem kezdett valami túl jól, bár mindent megtesz, hogy utolérje színvonalában a Google Maps-et, azért még elég messze van a célegyenestől. Eleve a Google Maps adatbázisa lényegesen nagyobb, mint almás kollégájáé, különös tekintettel az értékelésekre és a mindenféle boltokra. Persze egyáltalán nem kizárt, hogy a közeljövőben az Apple Maps felzárkózik egy döntetlenre, de jelenleg még a Google térképe vezeti a mezőnyt. 

Akkumulátorok és töltés

Android illusztráció egy telefonon.
Forrás: Mateusz Slodkowski/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Az okostelefontulajdonosok leggyakoribb nyűge, hogy nem bírja annyira az akksi, mint ők szeretnék. Ugyan nehéz a két rendszert itt összehasonlítani, hiszen nincsen hozzájuk közös hardver, az azonban tény, hogy lazán vásárolhatunk olyan androidos készüléket, amiben sokkal nagyobb akkumulátor van, mint bármi, amit az iPhoneokba pakolnak, így simán le is nyomja azokat teljesítményben.

Ehhez még hozzájön, hogy ugyan mindkét rendszerben lehetőségünk van megnézni, hogy mekkora energiát fogyasztanak az alkalmazásaink, azonban egyedül az Android mond egy hozzávetőleges becslést, hogy még mennyi ideig használhatjuk a készülékünket töltés nélkül.

A töltők terén nagyot fejlődött az Apple, például az iPhone 11-től felfelé működik a gyorstöltés, ám az androidos gyakorlattal szemben, amikor megkapod a telefonnal egy csomagban a töltőt és a kábelt is, az iPhone esetében hol kapunk hozzá kábelt, hol külön kell azt megvenni, míg töltőt a telefon 12-es szériájához már nem is adnak.

Testreszabhatóság

Ez mindig is az Android egyik erőssége volt, valójában igen könnyű így testreszabni a telefonodat különféle widgetekkel és parancsikonokkal, sőt, ha úgy tartja kedvünk, akár a teljes felhasználói felületet is kicserélhetjük. Ugyan ebben nagy lépést tett most előre az iOS14 is, de még van mit dolgozni rajta, különösen ami más gyártók programjainak futtatását illeti, hiszen ezekkel lehet az Androidban a legformabontóbb változtatásokat kieszközölni.

Az e-mail program

Kétség sem férhet az Android elsőségéhez itt, hiszen a Gmail a világ legnépszerűbb levelezőrendszere, aminek az iOS Mail a közelébe sem érhet, így nem csoda, hogy az iPhone-felhasználók nagy része is inkább Gmail-t használ.

Keresés az oldalon