Sokan helytelenül használják az alufóliát: innen tudhatod, hogy a matt vagy a fényes oldal a jó
Az alufólia nélkülözhetetlen segítőtárs a konyhában: praktikus, és többször is felhasználható, ha nem szennyeződik az első használat során. Mégis sok kérdés kapcsolódik a használatához, különösen a két különböző felületet – a matt és a fényes oldalt – illetően. Sokan úgy vélik, hogy ezeknek eltérő funkciójuk van, ezért nem mindegy, melyik oldal hova kerül a csomagolás során.
Teljesen mindegy – vagy mégsem?
Az olasz Bien Etre Centro Benessere szaklap szerint azonban ezek a hiedelmek alaptalanok. A lap hangsúlyozza, hogy
az alufólia hatékonysága teljesen egységes, függetlenül attól, melyik oldalt használjuk.
Lényegében a fólia mindig képes megőrizni az ételek frissességét és egyenletesen eloszlatni a hőt, ami rendkívül sokoldalúvá teszi a konyhában.

A gyártók részben árnyalják a képet: több cég azt javasolja, hogy
bizonyos ételeknél – például péksüteményeknél – inkább a matt felület érjen az ételhez.
Ennek oka, hogy a fényes oldal hajlamosabb odaragadni a tésztákhoz vagy más érzékeny alapanyagokhoz. Ez azonban inkább jó tanács, mint kötelezően betartandó szabály.
A matt és fényes oldal közötti különbség valójában a gyártási folyamatból adódik: nem funkcionális célból készül kétféle felület, hanem a hengerlés módja alakítja így a fóliát. Ezért az adott helyzettől függően az alufólia bármelyik oldalát használhatjuk.
Az alufólia azonban nemcsak sütéshez és csomagoláshoz használható, hanem sok más praktikus konyhai trükkhöz is. Például segítségével könnyen eltávolíthatók a makacs jégdarabok a fagyasztóból. Sokoldalúsága miatt az alufólia valóban nélkülözhetetlen eszköz, de nem kell túl sokat aggódni azon, hogy melyik oldalát használjuk – az eredmény szinte mindig ugyanaz lesz.
via Tiedonhaku.fi

