Kütyü 2020. szeptember 14.

A legjobb tanulós alkalmazások táblagépre

Fatima Kütyü 2020. szeptember 14.
Az alkalmazásáruházakban hasznos applikációkra lehet bukkanni, amik nagyban megkönnyítik a dolgos mindennapokat, legyen szó tanulásról vagy munkáról. Elsősorban a tanulni vágyóknak ajánljuk a következő alkalmazásokat, ám azok is bátran csemegézhetnek, akik már nem ülnek az iskolapadban.

A megfelelő alkalmazások megtalálása nem egyszerű feladat: mindegyik alternatíva nagyon hasonló, miközben olyan hatalmas különbségek is akadhatnak köztük, amik életbevágóak lehetnek. Sok keresés, próbálkozás és tesztelés után összegyűjtöttük azokat, amik nekünk a leginkább beváltak az idők folyamán – talán neked is a hasznodra válnak. Az említett alkalmazások elérhetők a Google Play és/vagy az App Store áruházakban is, ám arra külön felhívnánk a figyelmet, hogy nem mindegyik ingyenes. 

Illusztráció: Getty Images

Jegyzeteléshez

A legtöbben talán Microsoft Wordöt használják, ám a termékcsaládnak van egy olyan alkalmazása, ami sokkal rendezettebb jegyzeteket eredményez. A Microsoft OneNote egy digitális jegyzetfüzet, munkafüzetekben, szakaszokban, lapokban lehet rendszerezni az órán feljegyzett anyagot. Azért szeretjük, mert billentyűzettel és pencillel is tökéletesen működik, a legváltozatosabb tantárgyakra is használható – kockás lap a matekhoz, csíkos lap a többi tárgyhoz, sima lap pedig annak, aki nem szereti, ha “vonalak közé szorítják”. Ingyenesen letölthető és  könnyen használható.

Nekünk bevált a Nebo, amit ios-rendszerre ingyenesen le lehet tölteni, a pro verzióért azonban fizetni kell, míg az androidos készülékek esetében már a letöltésnek is van költsége – elsősorban azoknak javasoljuk, akik okostollal írnak. A kézzel készített jegyzeteket át lehet konvertálni gépelt betűs formába, ráadásul különböző fájlformátumokban lehet elmenteni az oldalakat. Itt is lehet mappákba és lapokba rendszerezni az írományokat, azonban Apple készülékeken csak a pro verzió biztosít korlátlan lehetőséget ezekre. A Notability is hasonló funkciókkal van megáldva, míg a GoodNote-tal mindenféle csicsás füzetet és oldalakat lehet szerkeszteni. 

Prezentáció készítéséhez

Ha unalmas a PowerPoint és egy igazán újszerű és érdekes prezentáció elkészítését tervezed, akkor a Prezi való neked. Itt nem diák váltják egymást, hanem egy hatalmas virtuális vászonra festheted meg a gondolataidat. Az alapverzió ingyenes, ám még a hatásosabb vizuális tartalmakat is lehet gyártani néhány euró ellenében. Az Apple termékek tulajdonosainak meleg szívvel ajánljuk az ingyenesen elérherő Keynote-ot, amiben számtalan szemet gyönyörködtető sablon közül lehet válogatni, még a telefonról is kényelmesen lehet használni, így akár a nagy sietségben, hazafelé buszozás közben is pillanatok alatt összedobhatjuk, szerkeszthetjük a prezentációt.

Nyelvtanuláshoz

A legtöbben talán a Duolingót használják, ami mintegy nyolcvan különböző nyelvkombinációhoz kínál ingyenes tanfolyamot, nagy előnye, hogy a beszéd, írás, olvasás és hallgatás készségeket egyaránt megdolgoztatja. Hasonló feladatokkal, ám kicsit felnőttesebb felülettel csábít tanulásra a Drip, de a kifejezések tanulására, felelevenítésére akár Szótanuló Kártyákat is lehet használni. Ezeknél az alkalmazásoknál azonban a Prémium változat vagy egyes témakörök már a fizetős kategóriába tartoznak, bosszankodás helyett azonban gondoljunk arra, hogy egy nyelvtanár sem olcsó…

Illusztráció: Getty Images

A Babbel ugyancsak egy olyan applikáció, ami a lehető összes módon próbálja az “agyunkba égetni” az alapvető kifejezéseket és mondatokat, kezdve a párosítós feladatoktól a szókirakósig – egy hátránya, hogy határozottan kevesebb nyelv érhető el, mint az előbb említettek esetében. Aki trenírozni szeretné a már meglévő nyelvtudását, az az Idiomban tökéletes segítségre lel: olvasás közben bővítheti a szókincsétm ráadásul a folyószövegben lévő szavak változatos jelentéseit is megismerheti akár a a legnagyobb írók könyveiből, akár az aktuális hírekből.

Naptár és tervező

A sok tanulnivalót, vizsgát, beadandót és egyéb tevékenységeket lehetetlenség észben tartani, így egy naptárra szükség van. A táblagépek előre telepített naptár applikációi sokak számára unalmasak lehetnek, vagy éppen nem elégedettek a meglévő funkciókkal. A Zinnia plannerével azonban semmi nem merül feledésbe, ráadásul több sablon közül ki lehet választani a megfelelőt. Van külön minta iskolások és tanárok számára is, az oldalakat pedig matricákkal és különféle extrákkal kedvünkre díszíthetjük. Az előre legyártott naptárakkal ellentétben ez elektronikus formában van, ráadásul úgy alakítjuk, ahogy akarjuk – ez az elrendezésre és a dizájnra is igaz. Az alapverzió korlátozott lehetőségeket tartogat, ám így is gördülékenyen használható.

Hasznos alkalmazások

Bár a telefonok kamerájával is le lehet fényképezni mondjuk a könyvtári könyvből szükséges oldalakat, azért alkalomadtán jól jöhet a szkennelés – ehhez a CamScannert ajánljuk. Miért? A szkennelt oldal azonnal megvágható, elforgatható, filterekkel lehet javítani rajta, emellett többféle formátumba is menthető, továbbítható.

Az általános iskolások, gimnazisták tanulását segítendő több olyan alkalmazás is létrejött, melyek kimondottan egyes tantárgyakhoz készültek. A Kémiai Képletek egy játékos módja a képletek megtanulásának, míg a Mértékegység átalakító a matekban lehet segítség. Letölthetők kimondottan leendő érettségizők felkészüléséhez hozzájáruló applikációk, melyek összefoglalják a tanagyagot, jó alapot adnak a kidolgozandó tételekhez.

Keresés az oldalon