A legjobb női parfümök

Laura
Légy akár romantikus, vagy elegáns, netán a sportos illatok kedvelője, mi megosztjuk veled a kedvenceinket.

Egyértelmű, hogy az érzékszerveinkre gyakorolt hatások terén nem lehet egyetemes igazságot megfogalmazni, hisz kinek ez, kinek az a tetszetősebb. Ezért a parfüm is olyan kérdéskör, amiből ki-ki egyénileg találja meg a kedvencét. De azért mégiscsak lehetséges valamennyire kiemelni, hogy az éppen piacon forgó, legsikeresebb választékból melyek a legkülönlegesebbek, legszerethetőbbek.

Kiválogattuk, hogy különféle stílusok alapján szerintünk melyek most a legjobb parfümök (az egyszerűség kedvéért, köznapi nyelven, mi is parfümnek nevezzük az eau de toilette-t is).

A virágos, romantikus

Calvin Klein Eternity Eau de Toilette

9220 Ft-tól (30 ml)

Hirdetés

 

Összetétel: frézia, szegfű, jázmin, ibolya, gyöngyvirág, pacsuli, musk.

Miért szeretjük?

Maga Calvin Klein is egy különlegesen szép alkalomra: a házassági évfordulójára alkotta meg ezt az illatot, hogy szerelmének, Kelly Rectornak tiszteleghessen vele.

Valóságos virágtengert idéz az összetétele, mégsem sok vagy nehéz. 

Ne ijedj meg, ha közvetlenül a befújás után túlságosan dominánsnak érzed a pacsulit – ez fokozatosan átalakul könnyű, frissítő virágillattá.

Gondtalanságot, nyári könnyedséget, romantikus vidámságot áraszt magából – akár mindennapos használatra is tökéletes.

Az elegáns

Bvlgari Omnia Crystalline Eau de Toilette

12600 Ft-tól (40 ml)

Hirdetés

 

Összetevők: bambusz, nashi körte, lótuszvirág, balsafa.

A Bvlgari neve már önmagában az eleganciával forr össze, a manapság legkedveltebb parfümje pedig ez a rendkívül feltűnő és egyedi üvegcsében tárolt illat. Virágos-fás kategóriába tartozik, hiszen a bambusz és a balsafa is megmutatkozik az illatában. Ez varázsolja a pusztán virágos, könnyed romantikát egy fokkal komolyabb, érettebb, nagyon kifinomult és különleges nőiességgé.

Cseppet sem tolakodó vagy túl édes: visszafogott, érzéki. Egy jó hangulatú, könnyű nyári összejövetel csinos, de nem kirívó, magabiztos, de nem öntelt női vendégének képét idézi.

A citrusos

Coco Chanel Mademoiselle Eau de Parfüm

24360 Ft-tól (50 ml).

Hirdetés

 

Összetevők:

Fejjegyek: narancs, mandarin, narancsvirág, bergamot

Szívjegyek: mimóza, jázmin, török rózsa, ylang-ylang

Alapjegyek: tonkabab, pacsuli, édes mirha (opoponax), vanília, vetiver, pézsma

Miért szeretjük?

Nagyon sokan kifejezetten a citrusosabb illatokat kedvelik, főként nyáron, amikor ez különösen hűsítő és könnyed érzést kelt. A Coco Chanel Mademoiselle parfümje egy fokkal drágább kategória az első kettőnél, de ez nem véletlen: az egyik legnőiesebb illatnak tartják, sokan nem is használják hétköznap, csakis ünnepnapokon.

Nem beszélve arról, hogy sok dicséretet kap az illat tartóssága is: egy reggeli fújás egészen estig körbelenghet.

Rengeteg olyan híve van, aki már sok-sok éve ragaszkodik hozzá. Ettől függetlenül ez már egy karakteresebb illat, megtörténhet, hogy épp neked nem fog annyira tetszeni. De azt se feledd, hogy ami elsőre talán szokatlan vagy nem a legjobb illatnak érződik, az pár perc, egy óra, vagy egy-két használat után már valóságos kedvenceddé is válhat!

A pikáns

Giorgio Armani Sí Eau de Parfum

18810 Ft-tól (30 ml).

Hirdetés

 

Összetevők: ribizlilevél, frézia, rózsa, vanília, pacsuli, ambroxan.

Miért szeretjük?

Mert pikáns, de úgy pikáns, hogy közben észbontóan vonzó, cseppet sem túl sok, és nem fojtogató. Armani a ciprusi illatcsaládját gondolta újra a Sí-vel. Alapvetően egy édes illatról van szó, amit viszont rendkívül különlegesen ölel körbe a fás jelleg – annyira, hogy aki egyszer megérzi ezt a kombinációt, nem is felejti el egyhamar. Nem egyszerű cukorka-illatot kell tehát elképzelni, hanem egy igazi, nőies, elegáns típusú édességet.

Ne adagolj belőle sokat: egy vagy két fújás reggel bőven elég, és kitart egészen az estéd utolsó percéig.

Még egy adalék érzékeny bőrűeknek: a kremmania.hu-n az egyik használója azt írta, a parfümöktől legtöbbször kijön az ekcémája, ettől azonban nem.

A sportos

Mexx Black Woman Eau de Toilette

7400 Ft-tól (30 ml).

Hirdetés

Összetevők: bazsarózsa, gyömbérvirág, feketeribizli, körömvirág, frézia, sárgabarack, körte, licsi, lótuszvirág, cédrus, szantálfa, ámbra, vanília.

Miért szeretjük?

Talán sportos parfüm alatt nem erre gondolnál első körben, pedig fűszeres, keleties illatával kifejezetten jól passszol az energikus, sokat és sokfelé mozgó, pezsgő nőkhöz. Van, aki szerint tipikus bulizós illat, tánchoz, nyüzsgéshez való.

Eleinte nagyobb illatrengeteget lehet érezni, majd fokozatosan csökken a sokféleség, és megmarad a sárgabarack, a lótuszvirág és a cédrus hármasa.

Így fogalmazott az egyik használója, hozzátéve, hogy van a parfümnek egy nagyon enyhe férfias, maszkulin vonása is. Ez segít rá arra az érzésre, hogy energikus, mindenre kész, tettek mezején élő nőnek érezhesd magad. Egyszóval: ez egy nőiesen határozott illat.

Többen panaszkodnak a tartósságára, habár más értékelések éppen azt írják, hogy egészen estig megmarad, ezért ebben a kérdésben nem igazán tudunk igazságot tenni. Tudvalevő, hogy egy parfüm tartóssága sok mindentől – az aznap látogatott helyszínektől, a ruházattól, de még a bőrtípustól és a havi ciklustól is – függhet. És persze a szagérzékeléstől is, hisz lehet, hogy te már nem érzed, amikor a körülötted lévők még nagyon is.

 

Forrás és vásárlói vélemények: parfum.hu, parfumcenter.hu, kremmania.hu, parfüm-témájú Facebook-oldalak és csoportok.