Kütyü 2019. november 14.

A legjobb kiegészítők laptopokhoz

Balázs Kütyü 2019. november 14.
Mindegy, hogy játékhoz, munkához, vagy egyéb szórakozáshoz vásároltuk, a jó minőségű laptop önmagában is remek társunk lehet, ám léteznek a piacon olyan kütyük a fillérestől a több tízezer forintos kategóriákig, melyek látványosan javíthatnak a laptop kihasználtságán és a komfortérzetünkön.

Eleve az a helyzet, hogy amikor laptopot vásárolunk, a legritkább esetben veszünk többet, mint magát a készüléket és a csomagban sem találunk egyebet, mint a gépet és a hozzávaló táp, illetve töltőegységet. Ez így önmagában addig nem is feltétlenül rossz, amíg nem akarunk vele helyet változtatni.

Olyankor jól jöhet például egy tok. Persze egyáltalán nem mindegy, hogy milyen. Ez elsősorban attól függ, hogy mennyire gyakran és milyen miliőkbe hurcoljuk a laptopunkat. Ha simán csak sűrűn megyünk A-ból B-be, akkor elég egy tetszőleges táska, amibe belefér a kütyü. Ha menők akarunk lenni és ennek nem képezi akadályát a pénz sem, akkor legyen a táska bőrből. Amennyiben viszont komoly a kockázata annak, hogy a gépünket a szállítás közben sérülés érheti (szeretjük véletlenül nekicsapni ennek-annak a táskánkat, vagy csak zenészek vagyunk és a púposra pakolt turnébusz legaljába kerül a laptop), akkor mindenképp tanácsosabb egy kemény fedelű táskát beszerezni hozzá.

Kamera, merevlemez, hűtőpad

Vehetünk hozzá webkamerát, ez elsősorban a régebbi kiadásokhoz passzol, ugyanis annak idején a beépített kamerák nem voltak túlzottan erősek és ha feltett szándékunk, hogy nem szemcsésen és öklömnyi pixelekkel akarunk jelen lenni egy Skype beszélgetésben, vagy ne adj Isten a Youtubera töltenénk fel monitor előtt ülős, világmegváltó fejtegetésekkel teletűzdelt videókat, akkor nagyon jól jöhet.

Az újabb laptopok között olyat is találni, amelyeknél már nem szentírás a gyári összetétel, magyarán bővíthetők, mind a memóriát, mind a tárhelyet illetően. Ilyenkor nem árthat egy SSD merevlemez sem, mert az mindig jó, főleg, ha szeretjük a villámgyors számítógépeket, ráadásul ha külső vinyót veszünk, ahhoz a laptopba se kell beleberhelni, simán csatlakoztatható USB-vel.

Érdemes azon is elgondolkodni, pláne ha nem zsír új készülékkel rendelkezünk, hanem egy olyannal, amelyik már megjárta néhányszor oda-vissza a hadak útját, hogy beruházzunk egy hűtőre. Ez természetesen itt nem a fridzsidert jelenti, hanem egy olyan spéci alátétet, amelyik megóvja a gépet a túlmelegedéstől és életben tartja nekünk még valameddig.

Persze hozzá kell tenni, hogy megfiatalítani nem tudja, de ha per pillanat nincs betervezve a költségvetésbe egy új laptop beszerzése, akkor hasznos lehet.

Szkenner, állvány, porszívó és társai

Hasonlóan jó ötlet lehet egy kicsi és kompakt szkenner beszerzése is, hiszen ha a dokumentum-digitalizálás részét képezi a munkánknak, vagy csak a családban ránk maradt hatalmas mennyiségű fotót, illetve fontosabb iratokat szeretnénk átmenteni az utókornak, akkor érdemes ezt egy szkennerrel elvégezni. Tudom, hogy manapság egy magára valamit adó okostelefon is megfelelőnek tűnik erre a célra, ám sok esetben (leszámítva a csúcskategóriás okostelefonokat) egy minőségi szekenner a mai napig jobb munkát képes végezni.

A különféle állványok szintén jó szolgálatot tudnak tenni, egyrészt egészségesebbé változtatják a számítógépezést (kb. az állóasztal mintájára), vagy csak kényelmesebbé és biztonságosabbá (nem füstöl el a túlmelegedéstől) az ágyból történő klaviatúra-csapkodást.

Igen menő dolog a klaviatúra tisztítására kialakított miniporszívó is, csak úgy, mint egy jobb füles, esetleg fejhallgató, hiszen van, hogy kénytelenek leszünk nem egyedül tartózkodni a lakásunkban és olyankor egyszerűbb és békésebb dolog erre átváltani, mint tízpercenként hallgatni a még mindig nagyon hangos felütésű méltatlankodásokat. A billentyűzet további védelmét szolgálhatja a védőréteg is, ez tulajdonképpen egy szilikonhártya, amit ha ráterítünk a klaviatúrára, sokkal kevésbé fog koszolódni. Abban az esetben pedig, ha már az eső után köpönyeg fázisnál tartanánk az integrált billentyűzet esetében, ne essünk pánikba, hanem vegyünk egy külső klaviatúrát.

Lámpa, zár és hangszóró

Ha nem az igazi a szemünk, vagy a laptop fényereje hagy maga után némi kívánnivalót,

akkor az esti órákra remekül jöhet egy USB-s kislámpa, amit, ha összekötünk a laptoppal, máris jobban fog menni a munka.

Biztonsági szempontból nem rossz ötlet a laptopzár, ezt akkor használjuk, ha munkánkból, vagy hobbinkból adódóan huzamosabb ideig vagyunk kénytelenek olyan helyen tartózkodni, ahol többen is megfordulnak és ahova ismeretleneknek is van bejárása. Nincs más dolgunk, mint ráklattyintani a laptopra, illetve a neki ideiglenesen otthont adó asztalra és máris nem lehet csak úgy felkapni és elsétálni vele.

Mindezek mellett érdemes elgondolkodni egy hordozható hangszórón is, hiszen a laptopok többségének szörnyű dobozhangja van, olyan, mintha egy alaposan lelakatolt krumpliveremből kiabálna kifelé valaki.

Keresés az oldalon