Kütyü 2019. október 17.

A legjobb kézi porszívók

Balázs Kütyü 2019. október 17.
Sok helyen lehet már kézi porszívót kapni, na de mire jó, kell-e mindenképpen a háztartásba és egyáltalán van-e értelme?

Minden kisgyerekes szülő pontosan tudja, hogy milyen dühítő dolog a földre pottyant, az ágy/asztal/tévé alá berugdosott száraz kajamaradékok miatt előrángatni a nagy porszívót és mennyivel kényelmesebb volna ehelyett előkapni egy kisebb, kompaktabb alkalmatosságot, majd elvégezni vele a melót.

Hasonlóképpen állnak ehhez a kérdéshez az autótulajdonosok is, hiszen mennyivel egyszerűbb kislattyogni a járgányhoz egy vezeték nélküli porszívóval, majd seperc alatt kitakarítani, mint szentségelve kínlódni a kelleténél rendszerint pár centivel rövidebb hosszabbítóval. És akkor még nem beszéltünk a kisgyerekes autótulajdonosok kálváriájáról.

Teljesítmény

Maga a koncepció is arra mutat, hogy nem ezekkel az eszközökkel fogjuk elvégezni a nagytakarítást, elvégre ezek a vezeték nélküli kézi porszívók (adott modell függvényében) olyan 5 – 15 perc közötti működésre képesek egyhuzamban, míg a vezetékes verzióknál a kábel hossza, illetve a porkapacitás mérete szabhat gátat a takarítási hévnek.

Mire használjuk?

Tehát, ezek az eszközök elsősorban a rendes, nagy porszívó által kihagyott helyek megtisztítására, illetve a hirtelen bekövetkezett balesetek elhárítására, valamint az autó kipucolására valók.

Hogyan válasszunk?

Ami talán a legfontosabb szempont az akkumulátor teljesítménye és a porszívó porkapacitása mellett, hogy rendelkezik-e HEPA szűrővel.

Ez még véletlenül sem a köznyelvben megcsontosodott hepatitisre utal, hanem egy olyan

szűrési technika, ami a rajta áthaladó apró porszemcsék elsöprő többségét nem engedi át, így amikor a porszívó fújófunkcióját használjuk, a korábban már összegyűjtött szemcsék és allergének nem kerülnek vissza a levegőbe.

Ez elsősorban azok számára lényeges, akik valamilyen allergiával küzdenek.

A Black & Decker

Black & Decker DVA315J-QW kézi porszívó

Működési idő: 10 perc; Energiaforrás: Akkumulátoros; Porkapacitás: 0,5 liter; Ára: 13 590 Ft-tól

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

A köztudatban leginkább a fúrógépeivel élő Black & Decker porszívója itt is hozza a cég más termékeire jellemző masszív erőt. Szinte bármit felszív, könnyen kezelhető és még egész pofásan is néz ki.

Hátrányok

Ugyan az akkumulátorában elvileg olyan 8-10 perc használatra elegendő delej van, viszont ebből az első két perc az, amiben valóban értékelhető tevékenységet fejt ki. Ez a darab tényleg arra való, hogy ha hirtelen kell kevés dolgot eltüntetni, akkor csak lekapjuk a falról, adunk neki, aztán visszarakjuk.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akiknél gyakran fordulnak elő hirtelen balesetek, tehát például kisgyerekes családoknak ideális lehet.

Az állattartók legjobb barátja

Hoover MBC 500 UV kézi porszívó

Energiaforrás: Vezetékes; Kábel hossza: 5m; Porkapacitás: 0,3 liter; Ára: Kb. 30 000 Ft.

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Persze itt elsősorban nem a tehénre gondoltunk az istállóban, hanem inkább a lakásban tartott kutyára, macskára, vadászgörényre, stb. Ugyanis a Hoover MBC 500-t szinte kifejezetten arra fejlesztették ki, hogy a mindenféle szőröket képes legyen eltakarítani a matracokról, ülőgarnitúráról, szóval bárhonnan. Ezek mellett a beszerelt UV-C lámpájával végez a poratkákkal és rendelkezik HEPA szűrővel is.

Hátrányok

Az 5 méteres kábel és a mindössze 0,3 literes porkapacitás miatt ezt is csak rapid takarításra lehet használni, a forgókefék tisztítása eléggé macerás, valamint a kezelése sem a legegyszerűbb dolog a világon.

Kiknek ajánljuk?

Elsősorban azoknak, akik poratkákat irtanának, illetve azoknak, akik kisállatot tartanak a lakásban.

A csendes porpusztító

Bosch BHN 14090 kézi porszívó

Energiaforrás: Akkumulátoros; Működési idő: 12 perc; Porkapacitás: 0,3 liter; Ára: Kb. 15 000 Ft.

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Mert remek szívóerővel rendelkezik, csendes, autóban és lakásban egyaránt használható, van HEPA szűrője és az alkatrészei is moshatók. Mindezek mellett akár 12 percig is képes megszakítás nélkül működni, ami pont elég egy autó rendes kipucolásához.

Hátrányok

A töltési ideje meglehetősen magas, 16 órán át tart, illetve nem rendelkezik fali tartóval.

Kiken ajánljuk?

Azoknak, akiknek szükségük van egy remek, könnyen és alaposan tisztítható kézi porszívóra.

Az autós porszívó

Philips FC6141/01 kézi porszívó

Energiaforrás: Akkumulátoros; Porkapacitás: 0,5 liter; Ára: 16 500 Ft-tól.

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

A Philips vezetékes kézi porszívóját kifejezetten autóba tervezték, mivel szivargyújtóról is lehet működtetni. Emellett képes a gépkocsi legeldugottabb zugjaiból is kirángatni az oda befészkelődött koszt.

Hátrányok

A szivargyújtós csatlakozója miatt csak autóban lehet használni.  

Kiknek ajánljuk?

Elsősorban azoknak, akik rendszeresen porszívóznák az autójukat, ha lenne rá lehetőségük.

A folyadék eltakarító

Electrolux ZB5104WD Rapido kézi porszívó

Energiaforrás: Akkumulátoros; Nedves tiszítás: Van; Porkapacitás: 0,5 liter; Ára: Kb. 15 000 Ft.

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Azért mert a kiváló szívóereje mellett használható nedves tisztításra is. Ez azt jelenti, hogy a kiömlött folyadékot is képes egy szempillantás alatt eltüntetni. Kicsi, kézreálló készülék, átlátszó házzal, ami azért rendkívül hasznos, mert így látjuk, hogy mennyire telt meg, mikor érdemes kiüríteni használat előtt.

Hátrányok

Kicsit hangosabb, mint amire számítanánk, és nem jelzi, ha feltöltődött.

Kiknek ajánljuk?

Azokba a háztartásokba ajánljuk, ahol gyakori, hogy folyadék kerül a padlóra.

Keresés az oldalon