A legjobb játékok gyerekeknek a téli szünetre

Fatima
Manapság a gyerekeket csak ideig-óráig lehet lefoglalni, azonban előbb-utóbb előjön, hogy a telefonnal szeretnének játszani. Ilyenkor persze sok szülő vakarja a fejét: milyen játékot töltsön le?! Mutatunk egy listát, amin életkor szerint vannak csoportosítva az App Store legjobb játékai.

Ha valaki az App Store-ban vagy az Apple Arcade-ben böngészget, nem feltétlenül tudja, melyi a biztonságos és a gyerek életkorának megfelelő játék. Éppen ezért mutatunk néhány jó iPad játékot gyerekeknek, az Apple életkor szerinti besorolásával. Vannak köztük ingyenes és fizetős megoldások is, ami viszont biztos: lefoglalják a gyerekeket a téli szünetben.

4 éves kortól

A Monument Valley egy nagyon népszerű játék, melyben segíteni kell Ida hercegnőt a küldetésben – labirintusok, furcsa teremtmények és létesítmények világában. Ennek van folytatása is, a Monument Valley 2, amiben vezetni kell Rót és gyermekét a Monument Valley-n. Sosem lehet megunni az Angry Birds játékokat sem, ami szenzációvá vált 2009-ben, népszerűsége azóta is tart. Míg az eredeti Angry Birds már nem érhető el, az Angry Birds 2 ugyanazzal a játékmenettel és új funkciókkal rendelkezik. Dodo Peakben egy madár menti meg a kicsinyeit, miközben érméket kell gyűjtenie, elkerülve olyan akadályokat, mint a majmok és a kígyók. Persze időkorláttal lehet fokozni az élményt. 

Fotó: Silas Stein/dpa (Photo by Silas Stein/picture alliance via Getty Images)

Az ELOH egy puzzle játék, ami tökéletesen vegyíti gyönyörű grafikát és az ördögi rejtvényeket a zene világában – ám nem csak ennyit tud. Úgy kell eljuttatni a golyókat A-ból B-be, hogy közben az akadályokba ütközve egy ritmus alakuljon ki, ami a vizuális visszacsatoláson túl a fülünknek is jelzi, hogy jó irányba haladunk-e a ritmus és egyben a pálya megfejtésével. A szintek fokozatosan egyre nagyobb kihívást jelentenek – írja a CNet.

Érdemes kipróbálni a Rayman Adventures, Mr. Crab, Run Sackboy! Run, Frogger in Toytown és Sneaky Sasquatch játékokat is.

Az Enchanted Worldben egy fiatal tündér varázslatos világát sötét erők szakítják szét – ezeket kell rejtvényeken keresztül felszámolni. Az Enchanted World világát egyébként a fejlesztők gyermekkora, a háború sújtotta Bosznia ihlette. Nem csupán játék, hanem az elkészítésének története arra is alkalmas lehet, hogy beszélgetést indítsanak a szülők és a gyermekek között a világ súlyos problémáiról.

Doomsday Vault egy Wall-E stílusú kirakós játékban a Föld éghajlata összeomlott, és meg kell menteni a fennmaradó növényi életet, de ugyancsak kirakós az Inbento és a Gorogoa. Lehet továbbá gyümölcsöket darabolni a Fruit Ninjával, Spongebob rajongóknak pedig a Spongebob: Patty Pursuitot javasoljuk.

9 éves kortól

A Minecraft 2011-es bemutatkozása óta nem veszített a népszerűségéből. A játékosok egy blokkokból álló, pixeles, 3D világot fedezhetnek fel, felhasználhatják annak a nyersanyagait, eszközöket készíthetnek, építményeket építhetnek, továbbá a játék módjától függően harcolhatnak számítógép vezérelte ellenségekkel, vagy akár együttműködhetnek más játékosokkal. A játék több módban is játszható: a gyűjtögetésre, barkácsolásra és harcokra fókuszáló túlélő és a végtelen forrással rendelkező kreatív módban.

A fiatalabb játékosok számára a Minecraft megtanítja a csapatmunkát és a motivációt az olvasási és matematikai készségek fejlesztése, a kreativitás és az önirányítás mellett.

Down in Bermudában egy Milton nevű pilóta lezuhan a látszólag elhagyatott Bermuda-szigeten, a játékos feladata, hogy segítsen neki a sziget titkainak felfedezésében, rejtvények megoldásában és kódok feltörésében, hogy megtalálja a hazautat. Ez egy aranyos, színes játék, amely tökéletes mindenki számára. 

Jó választás lehet a The Crossy Road, a Zoombinis, a Lego Brawls és az Oceanhorn 2 is – ez utóbbi egy előzmény a Monster of the Uncharted Sea-hez.  Alto’s Adventure-ben a játékos Altóként snowboardozik a festői dombokon, a gyönyörű hegyoldalakon és a falvakon keresztül, amit nagyszerű háttérzene kísér, közben állatokat menhet, érméket gyűjthet. Ha egy fokkal izgalmasabb kalandra vágyna a gyerkőc, érdemes tenni egy próbát az Alto’s Odyssey-vel, ami egy sivatagi kaland.

A Terraria hasonló a Minecraft-hoz, de 2D-s. Létrehozható egy karakter, gyűjteni lehet az erőforrásokat a tárgyak készítéséhez, míg a Butter Royale olyan, mint egy gyerekbarátabb Fortnite – étellel. 

12 éves kortól

A Miracle Merchant sokakat emlékeztet az Adventure Time rajzfilmre. Itt a pasziánsz találkozik a bájitalfőzéssel, sok színes karakterrel. Az összes “bájital hozzávaló” a kártyalapokon található és szín szerint rendezett, a bájital négy kártya keveréke. Az, hogy mennyire jól keverik össze a bájitalt – a kártyák elrendezése – meghatározza, mennyi pénz ér. Ilyen idős gyerekeknek ajánlott a Stardew Valley, ami egy jól ismert mobil játék. Főszereplője egy városi dolgozó, aki kap egy levelet a nagyapjától amiben megírja, hogy a farmot rá hagyja. A játéknak nincs vége, a játékosok növényeket termeszthetnek, állatokat tarthatnak, bányászhatnak, eladhatják a terményeket, szocializálódhatnak a falusiakkal, házasságot köthetnek és gyerekeket nevelhetnek. A játék többjátékos módra is ad lehetőséget.