A legjobb fűnyírók

Balázs
Ha megjön végre a jó idő, állhatunk neki a kerti munkáknak, melyeknek szerves része a fűnyírás, ám nagyon nem mindegy, hogy milyen gépet használunk hozzá.

Ha kertünk van, akkor jó eséllyel füvet is kell nyírni időnként, de korántsem mindegy hogy fogunk hozzá. Eleve többféle fűnyíró létezik és számos szempontot kell figyelembe vennünk ahhoz, hogy meghatározhassuk, melyik ezek közül a számunkra legideálisabb gép. Még csak nem is a fűnyírók között kell elsősorban szétnéznünk ehhez, hanem a kertünkben.

A telken uralkodó növényzeti és terepviszonyok, továbbá a területünk mérete is döntő lehet ebben az esetben. Kis területre például értelmetlen pénzkidobás egy böhöm nagy benzines fűnyíró beszerzése, ráadásul még fölösleges környezetszennyezés is. Kis kertbe elég egy elektromos készülék is, bár ezeknek hátránya, hogy kerülgetni kell a zsinórt.

Csendesebb, de cserébe drágább választás az akkumulátoros megoldás, ám ezt az előrelátó és távolról sem lusta embereken kívül senkinek nem ajánljuk, hiszen használat előtt fel kell tölteni, továbbá a rendesebben megnőtt aljnövényzetet nehezebben viszi, ami sok delejbe kerül, így hamarabb lemerülhet.

A harmadik megoldás a már fentebb is említett benzines fűnyíró, ez akkor jó, ha nagy területet kell rendben tartani, akkor is jól működik, ha az elhanyagolt pázsitunk egy szép napon dzsindzsaszerű képződménnyé alakul át. Az egyetlen érezhető hátránya, hogy dög nehéz, így a dimbes-dombos területen való használata simán kivált egy emberesebb edzést. Persze van lehetőség olyan gép beszerzésére is, amelyik részben, vagy teljesen önjáró, ami megspórolhatja nekünk az erőnléti gyakorlatokat.

A csendes: Makita DLM380Z Solo

Miért szeretjük?

Mert könnyen mozgatható, bosszúságok nélkül lehet vele rendben tartani egy 2-300 négyzetméteres területet is.

Erős gép, jól vágja a füvet, különösen akkor, ha heti rendszerességgel használjuk. Ebben az esetben az akkumulátora is érezhetően lassabban merül.

Hátrányok

Sajnos akkumulátor és töltő nélkül árulják a gépet, ami azt jelenti, hogy ehhez még mindkettőt meg kell venni.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik nem akarnak bajlódni a zsinórral, vagy üvöltözni a zajérzékeny szomszéddal.

Makita DLM380Z Solo

Akkumulátoros; Vágószélesség: 38 cm; Vágásmagasság: 25 - 75mm; Fűgyűjtő űrtartalma: 40 l; Tömeg: 15 kg; Ára: Kb. 32 000 Ft-tól.

Hirdetés

 

A kő egyszerű: MTD Smart 51 BO

Miért szeretjük?

Azért mert egy közepes nagyságú telek fűállományának kontroll alatt tartására ideális és a kialakítása, kezelése, karbantartása kb. olyannyira gyerekjáték, hogy nálánál bonyolultabb lelkivilágú faékekhez is volt már szerencsénk.

Ennek megfelelően kellőképpen igénytelen is, így nem kell attól tartani, hogy nem fog elindulni, ha véletlenül ráfelejtünk az esedékes karbantartásra.

Hátrányok

Nincs gyűjtője és mulcsozni se tud.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akiknek bőven elég, ha egy fűnyíró a bepöccentése után levágja a füvet.

MTD Smart 51 BO

Benzines; Vágószélesség: 51 cm; Vágásmagasság: 35 - 55mm; Tömeg: 26 kg; Ára: Kb. 47 000 Ft-tól.

Hirdetés

 

A monstrum: Riwall PRO RPM 5135

Miért szeretjük?

Mert a nagyobb hátsó kerekeinek köszönhetően nem csúszkál ide-oda és egyenetlen terepen is jól végzi a dolgát, továbbá önjáró is, így nem kell beleszakadni, miközben megpróbáljuk magunkat felkínlódni vele egy dombra.

Rendelkezik fűgyűjtő kosárral, valamint van talajtakaró, hátul, illetve oldalt kidobó funkciója is.

Hátrányok

Dög nehéz, így ne nagyon akarjuk szállítani, valamint az elvadultabb aljnövényzet hajlamos eltömíteni a kidobó nyílását. No, meg ha púposra pakoljuk a 65 literes fűgyűjtőt, fizikum függvényében előfordulhat, hogy kétemberes meló lesz az ürítése.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik szorgalmasak és nagy területen kell rendet tartaniuk, de nem szeretnek akkumulátorokkal szerencsétlenkedni.

Riwall PRO RPM 5135

Benzines; Önjáró; Vágószélesség: 51 cm; Vágásmagasság: 20 - 75mm; Tömeg: 38,5 kg; Fűgyűjtő űrtartalma: 65 l; Ára: 83 990 Ft

Hirdetés

 

A könnyű benzines: Hecht 5406

Miért szeretjük?

Mert az eggyel fentebbi, nehézsúlyú haverjához képest lényegesen könnyebb, így az alapjáraton való tolásától-vonásától sem fog kikészülni a hátunk.

Van fűgyűjtő kosara, a használata értelemszerű, a súlya miatt pedig nők is nyugodtan használhatják.

Hátrányok

Nem önjáró és egyes modellek hajlamosak meghibásodni.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akiknek könnyű, de jól teljesítő fűnyíróra van szükségük.

Hecht 5406

Benzines; Vágószélesség: 41 cm; Vágásmagasság: 25 - 55mm; Tömeg: 18 kg; Fűgyűjtő űrtartalma: 40 l; Ára: 41 990 Ft

Hirdetés

 

A középsúlyú: AL-KO Classic 4.66 SP-A

Miért szeretjük?

Leginkább azért, mert önjáró, valamivel könnyebb, mint a monstrum és

simán lekapja a füvet egy tankkal akár még egy 1500 négyzetméteres területen is, már ha nem hegyoldalban kísérletezünk ezzel.

A használata magától értetődő, könnyű kiismerni.

Hátrányok

Ezt sem szállításra teremtették, mert ugyan könnyebb valamivel, mint a monstrum, de annyival azért nem. Nem rendelkezik továbbá olajleeresztő csavarral, így az olajcserének egy kicsit macerásabb, pumpálós megoldása játszik ebben az esetben. A megpakolt fűgyűjtő cseréjére itt is csak erőművészek vállalkozzanak egymagukban.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik helyben akarják használni és nem terveznek ingázni vele mondjuk az otthoni és a hétvégi ház között.

AL-KO Classic 4.66 SP-A

Benzines; Önjáró; Vágószélesség: 46 cm; Vágásmagasság: 25 - 75mm; Tömeg: 31,1 kg; Fűgyűjtő űrtartalma: 65 l; Ára: Kb. 80 000 Ft-tól.

Hirdetés