Egészség 2019. január 29.

A legjobb alsóruhák és kiegészítők téli futáshoz

Laura Egészség 2019. január 29.
Ha még csak most kezdted a téli kocogást, vagy ha már régóta csinálod, mindegy: összeszedtük, melyek azok a ruhadarabok, amikkel biztosan nem fogsz sem fázni, sem átázni.

Természetesen ha életedben nem futottál még szabad levegőn a téli hidegben, vagy ha nagyon rég csináltál ilyet, akkor – feltételezzük, ezt mondanunk sem kell – eszedbe ne jusson hirtelen és minden átmenet nélkül nekivágni!

A legszigorúbb szabályok szerint az őszi hűvös megérkeztével kell elkezdened fokozatosan hozzászoktatnod magad a csípősebb levegőhöz, és akkor biztosan nem történik a légutaiddal semmi rossz.

Ha viszont biztos vagy benne, hogy a szervezeted tökéletesen felkészült a téli futásra, vagy csak egy kis havas kiruccanásra készülsz dinamikusabb sétával, akkor ajánljuk figyelmedbe az itt összeszedett holmikat és kiegészítőket.

Aláöltözékek

Külön csoportba szedtük az aláöltözékeket, amikből ezt a négyet melegen ajánljuk. Ha még nem hallottál a merino gyapjúról, akkor itt az ideje, hogy megismerkedj vele: ez az anyag ugyanis a lehető legjobb, amit választhatsz a csípős levegőn végzett mozgáshoz.

Nedvességelvezető, antibakteriális, ugyanakkor meleg és pihe-puha. Izzadtság okozta rossz szagoktól egy percig sem kell tartanod, még egy többnapos kirándulás esetén sem.

Nők helyében a Bjorn cicanadrágján gondolkodnánk el – menő és divatos -, meg a Subzero szép, pink felsőjén, ami ráadásul a legjobb minőségű új-zélandi merino gyapjúból készült. Férfiak esetében pedig a Decathlon felsőjét és a Sensor alsóját helyeznénk előtérbe.

Dzseki, sapka, kesztyű, zokni

Mindből van sok jó, épp ezért emeltünk ki egyet-egyet segítség gyanánt. Az úgynevezett softshell dzsekik azért zseniálisak, mert legalsó és legfelső rétegként is nagyszerűen funkcionálnak. Szélállóak, nedvességelvezetőek, légáteresztőek és kopásállóak, alaptartozékok a hideg időben végzett aktivitáshoz. Nőknek jószívvel ajánljuk a szerintünk nagyon trendi Hannah Balia terméket, férfiaknak pedig a Loap Lufim nagyon vagány, és ahhoz képest tök jó áron kapható dzsekijét, aminek még rögzített állítható kapucnija is van.

A sapka se mindegy. Szerintünk itt is nagyon fontos a merino gyapjú, főleg, hogy a fejen keresztüli hőleadást nagyon fontos megelőzni, de nem mindegy, hogyan: izzadás nélkül kell azt megoldani. A dupla rétegű merinót és a bambuszt keverő Hals sapkák tuti tippek. Kellemesebb érzetűek, mint a 100% gyapjú sapkák, és 100%-kal jobb teljesítményűek, mint a hagyományos műszálas szövetek. 

Van még egy fontos érvünk a merino gyapjú mellett: ezt az anyagot nem kell olyan gyakran mosni, mint a többit. Sőt, a legjobb karbantartási mód az ő esetükben a friss levegőn való szellőztetés.

Kesztyűből végképp csak az nem tud jót venni, aki nem akar, de nekünk valamiért a Salomon dizájnja jön be a legjobban. Emellett nagyon könnyű, mégis meleg, és icipicire összegyűrhető darab – villámgyorsan a zsebbe lehet csúsztatni.

A meleg zoknik terén jól körül kell nézni, különösen, ha futni készülsz. Nem mindegy ugyanis, hol van rajtuk a varrás. Érdemes olyat választani, amit nem a lábujjak részén varrtak össze, itt ugyanis van esélye a kidörzsölődésnek. Ha nem ragaszkodsz a legprofibb futóknak gyártott kompressziós zoknihoz, vagy legalábbis nem ugranál egyből arra a szintre, viszont biztosra akarsz menni azon a téren, hogy a lábfejed, lábujjad ne fagyjon át, akkor a Bridgedale nedvességelvezető sportzoknija a legjobb választás. Az ígéret szerint még extrém körülmények között is melegen és szárazon tartja a lábadat, miközben a vastagsága olyan, mint egy vékony harisnya. A szálakba a baktériumok elszaporodást gátló szálakat is szőttek, szóval ebben a zokniban legfeljebb a földönkívülieknek lesz lábszaguk.

Keresés az oldalon