A mikrohullámú sütő sok háztartás alapvető eszköze: sokan szembesülnek azonban azzal a problémával, hogy az eszköz egyenetlenül melegíti fel az ételt. Ennek oka az úgynevezett állóhullámok jelensége: a mikró belsejében a hullámok visszaverődnek a falakról, és a térben olyan pontokat hoznak létre, ahol több vagy kevesebb energia éri el az ételt. Nézzük, hogyan orvosolhatjuk ezt a problémát!
Egy kis mikrótörténelem
A mikrohullámú sütőt a II. világháború után találták fel véletlenül, amikor Percy Spencer amerikai fizikus egy radarberendezést tesztelve észrevette, hogy a zsebében lévő csokoládé megolvadt. Innen indult a technológia fejlődése, azonban vele együtt megjelentek a félelmek és tévhitek is: sokszor hallhatjuk, hogy a mikrohullámok károsak az egészségre. Ma már biztosan tudjuk, hogy
a mikrohullámú sütő használata biztonságos, a sugárzással kapcsolatos félelmek pedig tévhitek.

A mikróval kapcsolatos leggyakoribb probléma az egyenetlen melegítés, ezen viszont könnyen lehet segíteni:
ha az ételt nem a tányér közepére tesszük, hanem a széléhez, jóval egyenletesebb lesz a melegedés,
és akár 40 százalékkal gyorsabban is felmelegedhet az étel. Emellett érdemes az ételt széthúzni, lapos, széles tányérra tenni, mert a mikró így hatékonyabban melegít.
Sokat segíthet ez az eszköz
A jó íz és állag megőrzéséhez sokat számít a mikrófedő használata. Ez nemcsak megakadályozza az étel fröcskölését, hanem bent tartja a nedvességet és segít egyenletesebben teríteni a hőt. Bizonyos élelmiszerek – például a kenyér, a hús, a rizs vagy a péksütemények – mikróban melegítve könnyen kiszáradnak, ezért érdemes pár csepp vizet tenni a fedő alá.
Vannak azonban ételek, amelyeket egyáltalán nem ajánlott mikrózni:
a héjas, főtt tojás felrobbanhat, és bizonyos gyümölcsök vagy zöldségek is túlnyomás alá kerülhetnek, ha nem szurkáljuk meg őket villával őket melegítés előtt.
A mikróval kapcsolatos mende-mondák máig tartják magukat: sokan attól félnek, hogy a mikrohullámok károsítják a DNS-t. A kutatások azonban egyértelműen bizonyítják, hogy a mikrohullámok nem ionizáló sugárzást bocsátanak ki, így ilyen veszély nem áll fenn.

