A fertőző H5N1 madárinfluenza-vírus egyes országokban már tejelő szarvasmarhákban is megjelent, így a pasztörizálatlan nyers tej, illetve az abból készült tejtermékek fogyasztása kockázatos lehet – hívta fel a figyelmet a Food Safety News.

Az oldal a Cornell Egyetem új kutatását idézi a Nature Medicine folyóiratból, amely szerint a madárinfluenzát okozó H5N1 vírus a nyers tejből készült sajtokban akár 120 napig is életképes maradhat a tej pH-értékétől függően.
A magas patogenitású H5N1 madárinfluenza vírusok nemrégiben terjedtek át a tejelő szarvasmarhákra, és az érintett állatok tejében magas vírusszintet mutattak ki, ami aggodalmat kelt az emberek által fogyasztott pasztőrözetlen tejtermékek jelentette kockázatot illetően
– írta a Cornell Egyetem által vezetett kutatócsoport.
„A nyers tejből készült sajtok forgalomba hozatala előtt előírt 60 napos érlelési idő nem bizonyul elegendőnek a HPAI H5N1 vírus inaktiválásához és a sajt biztonságosságának garantálásához” – állapították meg a szerzők. „További kockázatcsökkentő intézkedések bevezetése, például a nyers tej tároló tartályainak tesztelése vagy a tej pasztőrözése, hőkezelése vagy savasítása a sajtkészítés előtt, elengedhetetlenül fontos az élelmiszer-biztonság garantálásához” – tették hozzá.

