Figyelmeztet a séf: ez az 5 étel tönkreteszi a tapadásmentes serpenyődet
A teflon és más bevonatos serpenyők alacsonyabb hőfokra lettek tervezve, a sima felületük pedig nem alkalmas arra, hogy húsokat karamellizáljunk vagy erős kérget süssünk bennük. Ha túl nagy hő éri őket, a bevonat gyorsan repedezni, pattogni kezdhet, sőt, akár az ételbe is kerülhetnek apró részecskék. Ez pedig nemcsak bosszantó, hanem hosszú távon drága mulatság is – írja a Cnet.
Richard LaMarita, a New York-i Institute of Culinary Education oktató séfje szerint a tapadásmentes serpenyő inkább „niche” eszköz: nagyszerű tojás, palacsinta vagy tofu sütéséhez, de nem való mindenhez.
A rozsdamentes acél, az öntöttvas vagy a karbonacél edények sokkal jobban teljesítenek ott, ahol magas hő, karamellizáció vagy ízmélység a cél.

Fotó: Getty Images
Íme az 5 legnagyobb tabu tapadásmentes serpenyőben:
Húsok és halak
Steak, csirkemell vagy lazac – ha kérges, aranybarna külsőt akarsz, felejtsd el a tapadásmentes verziót. Ezek az ételek magas hőt kívánnak, amit a bevonatos serpenyő nem bír el, így a végeredmény szürke és íztelen lesz.
Zöldségek
A cukkini, sárgarépa, spárga vagy bok choy igazi karaktere akkor jön elő, ha kicsit megpörkölődnek. Ehhez öntöttvas vagy acél serpenyő kell – a tapadásmentesben csak párolódni fognak, karamellizáció nélkül.
Karamellizált ételek
Az úgynevezett fond – az edény alján maradó pirult, ízes darabkák – a szószok és mártások lelke. A tapadásmentes serpenyőben viszont ez egyszerűen nem alakul ki, mert a bevonat nem engedi. Hagymát karamellizálni vagy szaftot készíteni? Csak öntöttvasban vagy acélban próbáld.
Erősen savas ételek
Paradicsomos szósz, ecetes párolt káposzta vagy citromlével főzött fogások: ezeknek a savtartalma fokozatosan szétmarja a bevonatot. Ahogy LaMarita mondja: „A Ratatouille-t sosem főznék meg tapadásmentesben.”
Wokételek, levesek, szószok
Ha sok keverést, forgatást, habverőt vagy fakanalat igényel az étel, a serpenyő felülete gyorsan elvékonyodik. És mivel úgyis kopik idővel, kár lenne még fel is gyorsítani a folyamatot. Egy tapadásmentes serpenyő jó, ha van a konyhában – de csak bizonyos fogásokhoz. Ha komoly ízeket, kérget vagy karamellizált finomságokat szeretnél, válts acélra vagy öntöttvasra. A teflont pedig tartsd meg a tojásnak, palacsintának és hasonló ragadós ételeknek.

