Szakértő javaslata: tegyél két kockacukrot a sajt mellé a hűtőbe, és nem fogsz hinni a szemednek
A sajt kedvelt élelmiszer, ugyanakkor az ára egyre nő: emiatt különösen érdemes odafigyelni a helyes tárolásra, hogy minél tovább élvezhessük az ízét, írja az Express. Mutatjuk, mit tanácsolnak a szakértők a megfelelő tárolás érdekében!
Szokatlan élelmiszer segíthet
Constance Rutter, a Virginia Hayward szakértője szerint az egyik legnagyobb hiba, amit elkövetünk, hogy a sajtot légmentesen lezárt műanyagba csomagoljuk. “Ez azt jelenti, hogy a sajt nem tud lélegezni, vagyis nem tudja kibocsátani a benne lévő gázokat, amelyek felhalmozódhatnak, és kellemetlen szagot és ízt okozhatnak. A műanyag miatt a nedvesség a sajtban reked, és ez a felhalmozódott víz sok káros baktériumot, sőt penészt is okozhat.”

A sajt azonban érzékeny élelmiszer, és valójában kis mennyiségű nedvességre van szüksége, hogy ne száradjon ki: ez megnehezíti a hűtőszekrényben való tárolását, mivel az tele van száraz levegővel. Ha a sajtot a lehető legfrissebb állapotban szeretnénk tartani,
a legjobb megoldás, ha fedeles edényben tároljuk, és néhány kockacukrot teszünk mellé.
“Egyes éttermek a sajt tárolásakor azt a trükköt alkalmazzák, hogy két kockacukrot tesznek a műanyag tárolóedénybe a sajt mellé, hogy segítsék szabályozni a dobozban lévő levegőt”, magyarázta a szakértő. Bizarrnak tűnhet, de a kockacukrok felszívják a lezárt edényben lévő felesleges nedvességet, így a dobozban megfelelő marad a páratartalom. Ez megakadályozza, hogy penész keletkezzen a sajton, ugyanakkor elég nedvesen tartja ahhoz, hogy friss maradjon.
Hogyan használjuk a kockacukrot?
Először csomagoljuk be a sajtot sütőpapírba, vagy tegyünk egy tiszta konyharuhát az élelmiszer-tároló edénybe. Helyezzük a becsomagolt sajtot az edénybe, majd tegyünk mellé két kockacukrot. Papírtörlővel vagy szalvétával könnyedén elválaszthatjuk őket a sajttól. Ezután
zárjuk le az edényt, és helyezzük a zöldséges rekeszbe – általában ez az a hely a hűtőben, ami optimális páratartalommal rendelkezik.
Az edényt rendszeresen ellenőrizzük: ha a cukor már másnap ragadós, akkor a páratartalom túl magas, és lehet, hogy több kockacukorra lesz szükség. A kockacukrokat cseréljük ki, amikor elkezdenek szétmállani.

