Szinte minden konyhában van egy olyan hely, amit nem használnak ki hatékonyan. A sütő alatti fiók ugyanis nem csak egy tárolóhely: valójában az ételek melegen tartására szolgál.
Bár elsőre meglepőnek tűnhet, de ezt az alsó rekeszt úgy alakították ki, hogy a frissen elkészült ételek hőmérsékletét egyenletesen tartsa. Ez egy nagyon hasznos funkció, ha például valaki vendégeket vár, vagy előre elkészítette az ételt, és szeretné, ha az a tálalásig megfelelően meleg maradna.

A legtöbben talán extra konyhaszekrényként használják: a nagy fazekak, a fiókokba nem illő műanyag tárolóedények vagy a ritkán használt evőeszközök ebben a rekeszben kötnek ki. Pedig sok esetben a sütő alatti fiók speciális fűtési funkcióval rendelkezik, ami ideális ahhoz, hogy ne kelljen újra bekapcsolni a sütőt és energiát pazarolni csak azért, hogy néhány étel melegen maradjon.
Honnan tudhatom, hogy a sütőm rendelkezik-e ilyen funkcióval?
Nem minden sütő rendelkezik ezzel a lehetőséggel, ezért fontos, hogy ellenőrizzük a gyártó utasításait. Ha a modell lehetővé teszi, akkor azonnal elkezdhetjük használni ezt a funkciót, ami javíthatja a napi főzés dinamikáját.
Az erre alkalmas sütőknél ez a fiók jó arra, hogy:
- az elkészült ételeket melegen tartsa a tálalásig – például ideális akkor, ha a főétel elkészült, de a köret még sül,
- tálak, tányérok előmelegítésére a tálaláshoz,
- néhány modellnél még akár grillsütés – ebben az esetben inkább egy kihúzható serpenyőre hasonlít a fiók -, vagy kelesztés is megoldható itt.
Természetesen, ha a fiók egyszerűen egy mély, üres tér, akkor továbbra is ugyanúgy alkalmas a tálcák, tepsik, ritkán használt evőeszközök tárolására. Ha viszont az ételek melegen tartására használnánk ezt a helyet, akkor jobb szabadon hagyni.
(Via)
