Tízezer napi érlelés után felvágták a sajtot: nem tudták, hogy ehető-e még
A parmigiano reggiano a világ egyik legkeményebb sajtja, nevét az olaszországi Emilia Romagna régióban található Parma városáról kapta. A tartomány egyik sajtüzemében a napokban vágták fel 27 évi és három hónapi érlelés után a mindeddig legöregebb és még ehető parmezánsajtot Villa Minozzóban. A sajtkorongot 1998 februárjában készítette Romano Camorani a Santa Lucia di Poviglio tejüzemben.
“Ez a legrégebbi parmigiano reggiano, amelyet valaha felvágtak”
– hangsúlyozta közleményében Nicola Bertinelli, a parmezántermelők konzorciumának elnöke. “Ez egy rendkívüli pillanat, amely megmutatja, hogyan lehet ezt a tejből és oltóanyagból, tartósítószerek nélkül készült terméket hosszú időn keresztül megőrizni” – fűzte hozzá Bertinelli.
A sajt becsült értéke a közlemény szerint több mint 20 ezer euró (8 millió forint).
A sajtérlelési rekordot 28 évvel egy amerikai cheddar sajt tartja, amelyet 12 éve vágtak fel Wisconsinban. Az olasz gyártó célja, hogy megdöntse ezt a rekordot, s ehhez már rendelkezik egy 30 éves érlelési idejű sajttal, melyet egy szigorúan titkos raktárban tárolnak.
A 40 kilogrammos parmezánkorongok érlelése átlagosan több mint két évig tart a hét-nyolc méter magas állványokon. A parmezán eredete oltalom alatt áll, a sajtnak valóban Modena, Bologna és Mantova környékéről kell származnia. A parmigiano reggiano készítésének gyökerei a 13. századig nyúlnak vissza – írja az MTI.
