Az év konyhai kisgépei 2021-ben

Balázs
A karantén kedvezett a konyhai kisgépek piacának, mi ezeket szerettük a legjobban!

Az idei karantén alatt sokan felfedezték magukban az eddig mélyen szunnyadó pék/mesterséf/konyhatündér géneket, ám sok esetben a tehetség szárbaszökkentéséhez szükség volt némi gépi segítségre. No persze nem azért, mert anélkül nem menne tökéletesen a művelet, hanem inkább arról volt itt szó, hogy ha lépést akarunk tartani a rohanó modern világunkkal, akkor egy-két pillanatképnél több nem jut a konyhára. Ami tény, az tény, a gép meggyorsítja és sokban megkönnyíti a munkát: jöjjenek tehát az év konyhai kisgépei!

Az Airfryer

Air Fryer Pro olaj nélküli fritőz

Műszaki adatok: 220-240V~50/60Hz 1250-1400W, osztálybesorolás: I; A kosár kapacitása: 3,5 l; A fiók kapacitása: 4,2 l; A termék mérete: 35x26x30,6 cm; Időzítő: max. 60 perc; Hőmérséklet: 80-200°C; Ház anyaga: műanyag; Kosár anyaga: vas, tapadásmentes bevonattal ellátva; Ára: 18 999 Ft-tól

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Általános előnye az Airfryereknek, hogy szinte zsiradékmentesen lehet velük olyan ételeket készíteni, amiket általában a túl sok zsiradék miatt tartanak egészségteleneknek. Ilyen pl. a rántott bármi + sültkrumpli kombó, ami épp annyira tud ropogósra sülni egy Airfryerben, mint egy olajjal csurig töltött bármilyen serpenyőben, a különbség mindössze annyi, hogy az előbbi esetben lényegesen kevesebb zsiradékkal készül el.

Valamennyi zsiradék kell ugyan hozzá, de ez inkább statisztikai hibának tűnik a hagyományos kirántós buliban elhasznált olajmennyiséghez viszonyítva.

Ennek a specifikus Airfryernek további előnye, hogy lehet hozzá nyársakat is rendelni, azaz príma saslikot is készíthetünk benne, ha arra támadna ingerünk.

Hátrányok

Általános hátránya az Airfryereknek, hogy az igazán ropogós állag eléréséhez (különösen a húsok esetében) nem szabad telepakolni a sütőtálat, hanem éppencsak az aljára tenni a kisütnivalókat. Ez pedig azt jelenti, hogy egyszerre viszonylag kis mennyiséget tudunk velük készíteni. 

Kiknek ajánljuk?

Leginkább pároknak, illetve kisebb háztartásoknak.

A tésztakészítő

Pastamania tésztakészítő gép

Teljesítmény: 260 W; Hangereje: 60 dB; Kijelző: Van; Ára: 48 690 Ft-tól

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Mert nagy teljesítményű, de csendes, a belsejében akár fél kiló liszt is főzhető finom házi tésztává lényegíthető át mindössze 10 perc alatt.

A készülék teljesen automatikusan működik, leszámítva persze a liszt és a víz adagolását, amit nekünk kell megtennünk.

Az összes beállítás kényelmesen előbűvölhető a gépből mindössze 5 gomb megnyomásával, a folyamatokat pedig a LED kijelzőn követhetjük.

Hátrányok

Előfordulhat, hogy a tésztát úgy kell manuálisan kiszedni a gépből, majd apróbb darabokra tépkedni, és több részletben szaggatni.

Kiknek ajánljuk?

A házi tészták szerelmeseinek.

A kenyérsütőgép

Panasonic SD-ZB2512

Kapacitás: 1,2 kg; Lapátok száma: 1; Teljesítmény: 550W; Programok száma: 17; Kijelző: Van; Ára: 64 900 Ft-tól

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Mert ez a kenyérsütőgép szinte lábujjhegyen és igen megbízhatóan dolgozik.

A tál belső része spéci tapadásgátló anyaggal van ellátva, így könnyen ki lehet szedni belőle a kész kenyeret, továbbá ez a gép megsüti a tetejét is, kívül ropogós, belül foszlós lesz az eredmény, pont olyan, mint amire a házikenyér kapcsán gondolnánk.

Tizenhét fajta programot tud és tud bánni a gluténmentes kenyérlisztekkel is.

Hátrányok

A legnagyobb hátránya, hogy a mellékelt magyar nyelvű használati utasítás és a hozzá tartozó receptek meglehetősen vérszegény látványt mutatnak, ha összehasonlítjuk az angol nyelvű verzióval. Szóval nem árt mellé némi nyelvtudás.

Kiknek ajánljuk?

Pároknak elsősorban, akik közül legalább az egyikük beszél angolul.

A mindentfőző

Instant Pot Duo Crisp + Air Fryer

Teljesítmény: 1 500 W; Anyaga: Rozsdamentes acél; Kapacitás: kb. 8 liter; Kijelző: Van; Súlya: kb. 11 kg; Ára: kb. 90 000 Ft

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Normális esetben, ha gőzölni akarunk, vagy szuvidálni, neadjisten zöldségeket szárítani, akkor ezek mindegyikéhez szükségünk lenne egy különálló konyhai kütyüre, aminek a következménye az lesz, ha csak nem valami óriási hodályban rendezzük be a konyhánkat, hogy moccanni sem fogunk tudni a főzőhelységben a készülékektől.

Az Instant Pot Duo Crisp + Air Fryer megoldást jelent erre a problémára, hiszen mindezeket hozza csuklóból.

Ráadásul a használata pofonegyszerű, minden funkciót egyértelműen feltüntettek rajta és ha mindez nem lenne elég, természetesen az így készített ételek igen egészségesek is. Két méretben is kapható, ami ideálissá teszi arra, hogy a kisebb háztartásokban és a nagyobb családi konyhákban is remekül helytálljon.

Hátrányok

Mint a legtöbb multitasking műszaki cikk esetében itt is az egyes funkciók sínylik meg a sokoldalúságot. Tehát a slow cookerje nem lesz annyira jó, mint egy piacon kapható jobb lassúfőző, ugyanez elmondható a szuvidálójáról, vagy az airfryeréről, stb. Általánosságban még azt lehetne megjegyezni itt, hogy igen időigényes és drága is. 

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akiknek kicsi a konyhájuk és nem fér el benne 4-5 külön konyhai gépecske.

A palacsintasütő

Russell Hobbs 20920-56 Classics palacsintasütő

Teljesítmény: 1 000 W; Átmérő: 30 cm; Állítható termosztát; Tapadásmentes sütőfelület; Tartozékok: simítópálca, spatula; Működést és hőmérsékletet jelző LED; Ára: kb. 9 000 Ft

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Noha a palacsinta tésztáját kikeverni könnyű, a sütés rengeteg szöszöléssel jár – ennek elkerülésére született meg a Russell Bobbs palacsintasütője.

Egyenletes hőelosztásának köszönhetően a palacsinta gyorsabban elkészül, mint a serpenyőben és kevesebb piszokkal is jár.

Ráadásul mindezt a lakás valamennyi eresztékét beastiálisan átitató olajszag nélkül tudja abszolválni, valamint egyenletesen és gyorsan is süt.

Hátrányok

Nem elég hosszú a kábel, emellett nem egyszerű „elkenni” a tésztát – ez utóbbiba persze bele lehet rázódni idővel.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik szeretik a palacsintát, de a sütésével járó kellemetlenségeket megspórolnák.