Vásárlás 2021. május 06.

2014 óta nem emelkedtek ennyit az élelmiszerárak világszerte

bubba Vásárlás 2021. május 06.
Az idén áprilisban 2014 májusa óta a legmagasabb szintre nőttek a világpiaci élelmiszerárak, amelyek már a tizenegyedik egymást követő hónapban emelkedtek az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) számításai szerint.

Az áprilisi árindex 120,9 pont lett, 1,7 százalékkal (2,4 ponttal) magasabb a márciusinál, különösen a cukor drágult a FAO honlapjára csütörtökön felkerült adatok szerint.

A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, szemestermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

A cukor ára jelentősen nőtt

Áprilisban a legjelentősebben, 3,9 százalékkal a cukor drágult havi összevetésben, és ezzel a cukor ára már 60 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

Áprilisban a cukor drágulásához hozzájárult, hogy a szükségesnél lassabban halad a betakarítás Brazíliában, és fagy károsította a cukorrépát Franciaországban, mindezek pedig felerősítették azokat a várakozásokat, hogy hiány lehet cukorból a globális piacon.

Folyamatosan drágul a margarin alapanyaga, de a hús is

Áprilisban 1,8 százalékkal nőtt a növényi olaj árindexe, részben azokra az aggodalmakra, hogy a nagy pálmaolaj-exportáló országok termelésnövekedése elmaradhat a várttól. A pálmaolaj (a margarin legfontosabb alapanyaga) már 11. hónapja drágult áprilisban.

A hústermékek ára 1,7 százalékkal nőtt márciushoz képest, már a hetedik hónapban jegyeztek fel növekedést.

A szemestermények árindexe havi összevetésben 1,2 százalékkal emelkedett áprilisban. Márciusban még 1,7 százalékkal csökkent, ami akkor héthavi folyamatos növekedésnek vetett véget.

Elszalad a kukorica és a tejtermékek világpiaci ára is az elmúlt egy évben

Áprilisban a szemestermények árindexe 26 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál.

Áprilisban a kukorica árindexe 5,7 százalékkal nőtt, már 66,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A tejtermékek árindexe 1,2 százalékkal emelkedett áprilisban, amit elsősorban a vaj, a sajt és a tejpor drágulása okozott.

Az átfogó árindex tavalyi átlaga 97,9 pont, három éve a legmagasabb volt, 3,1 százalékkal meghaladta a 2019. évit, de több mint 25 százalékkal alacsonyabb volt a 2011. évi történelmi csúcsnál.

Keresés az oldalon