10 sporteszköz, amivel öröm lesz a gyermeknek a mozgás

Szponzorált tartalom 2019. augusztus 19. Gyerek
Összeszedtük, mennyiféle sportot űzhet egy fiatal, és melyik miért nagyon jó és szerethető még akár egy kiskorú számára is.

Telefonnyomkodós, játékkonzolos, számítógép és tévéképernyő előtt ülő világban élünk. Nem csoda, ha több szülő is szenved attól, hogyan vegye rá gyermekét a testmozgásra.

Pedig a digitális szórakoztató eszközök tárházának bővülésével együtt bővült a sporteszközök tárháza is. Összeszedtünk tízféle sporteszközt, amelyekkel egy gyerek egészen beleszerethet az iskolapados görnyedés mellett nagyon fontos sportba.

Bicikli

A legtöbben ezt említenénk meg első helyen, hisz a biciklizés az, amit tipikusan nagyon sokan megtanulnak már kis korban, így számtalan boldog, gyerekkori emlék kötődik hozzá. Éppen ezért jó esély van rá, hogy ezek kedves ismerőssé teszik a kerékpárt egy tinikorú fejében is. 

A bringa azért is nagyon jó, mert nem kifejezetten a sportolás érzetét kelti, noha nagyon is sportol, aki használja. Vagyis hatékonyan fejleszti az izomzatot és a tüdőkapacitást, a rajta ülő egyén viszont eközben inkább eljut A-ból B-be, élményekkel gazdagodik, a barátaival hasítja a levegőt, sőt, akár a skate parkban ugrat és figurázik vele. Tehát anélkül mozgatja át magát alaposan, hogy különösképp erre koncentrálna.

Kerékpárok

Hirdetés

Görkorcsolya

A kerékpárhoz nagyon hasonló, persze attól mégis sokban eltérő eszköz, ami ugyanazt a vidám és gazdag élményt nyújtja, amit a kétkerekű. A görkorit ráadásul még könnyebb szállítani, pláne, ha a gyerek kap hozzá egy csinos táskát is. Pillanatok alatt a lábára húzhatja, és még ha nem is száguldozik vele, akkor is nagyon effektíven végez két dolgot: a közlekedést – például a bejutást a suliba -, és az izomfejlesztést. Főként a farizmokét, de a comb-és vádli izomzatát is szépen megdolgoztatja a görkorcsolya.

Fontos, hogy ha gyermeked még csak ismerkedik a görkorizással, mindenképp kapjon valahonnan oktatást az alapvető tudnivalókról – a sebesség korlátozása és a megállás képességének stabil elsajátítása különösen fontos -, ez az eszköz ugyanis nagyobb baleseti kockázatot hordoz magában a bringánál. Nem mellesleg maga a gyerek is akkor fogja igazán szeretni és hosszútávon használni, ha nem egyedül, esve-kelve kell megtanulnia az alapokat.

Görkorcsolyák

Hirdetés

Kosárlabda

Nem kell teljes kosárlabdapályára gondolni: már egy labda és egy palánk is csodákat tehet. A suliból hazaérő fiatal számára az egyik legjobb motiváció a mozgásra egy otthoni verseny abból, ki hányszor talál bele a gyűrűbe. Ha van a házatok előtt bármilyen, pár négyzetméteres terület, az már pont elég egy kosárszett használatához; ha meg még nagyobb van, abba érdemes lehet akár különféle egyéb eszközöket is venni akadálypálya készítéséhez.

Egy energiával teli fiatalt nagyon könnyen motiválhatsz a futkározásra azzal, ha kihívások elé állítod, például leméred, hány másodperc alatt megy végig cikk-cakkban az akadályok közt a labdát pattogtatva.

A kosárlabda irányítása és célra dobása az izomfejlesztés mellett gigantikus mértékben fejleszti a kézügyességet, a koncentrációs készséget, és levesz minden más terhelést az agyról. Ha pedig nemcsak a haverokkal, de a szüleivel, sőt akár fitt nagyszüleivel is együtt tud kosarazni a fiatal, az biztosan életre szóló, család-összekovácsoló emlékeket teremt majd mindnyájatokban.

Ping-pong

iStock

Ha legalább egy testvére van gyerekednek, vagy sokszor van nálatok az unokatesó, netán a szülők közül lelkes valaki, és nem vagytok helyszűkében sem, akkor kiváló ötlet egy ping-pong szett beszerzése! Az asztali tenisz megint csak olyan sport, aminek végzése közben totálisan el lehet felejteni, hogy sportolsz, hiszen a játék nagyon izgalmas, adrenalinlöketeket ad, és rendkívüli módon kell koncentrálni hozzá. Még sokkal jobban, mint a kosárlabdánál. Sőt, a ping-pongozás a finommotoros mozgáson is rengeteget javít. Mindeközben a lábizomzat fejlődik elsősorban, de profibb és intenzívebb játékok során bizony, már egészen sok futkározás van, rendesen bele is lehet izzadni a mókába.

Az iskola utáni ping-pongozások meggátolják, hogy a gyerek hazaérve rögtön magába burkolózzon és a telefonját nyomkodja, vagy a sorozatait nézze. Szociális élményt nyújt, és temérdek sok endorfint, azaz boldogsághormont szabadít fel benne.

Tollaslabda

Ha jó az idő kint, akkor elő a tollasfelszereléssel! Korhatár nincs, és a tollast a szabályok ismerete nélkül is órákon át lehet csinálni úgy, hogy nem un bele az ember. Számunkra ez a sport a nyári szabadságok elengedhetetlen szereplője; a rekordfelállító játék pedig – hányat tudtok úgy ütni, hogy nem esik le a labda – örök érvényű. 

Mindeközben a tollas – a tenisszel együtt – az egyik legintenzívebb sprintelésekre ösztönző sport.

A gyors irányváltások és megugrások pompásan felébresztik és idővel tónusossá teszik a láb-és hasizmokat, a karizmok pedig az ütögetésnek köszönhetően fejlődnek. Fontos a bemelegítés tollasozás előtt! Nem mintha a többi sport előtt nem lenne az, de a tollas különösen hirtelen reakciókra kényszerít. Nehogy rossz élményt okozzon!

Bokszzsák, bokszkesztyű

iStock

Ha gyermeked heves típus, nem kell rögtön a fejedet fognod és gyerekpszichológus után kajtatnod. Főleg, ha épp kamaszkorát éli. Ez teljesen normális jelenség, viszont a feszültséget rendkívül fontos levezetni. A bokszzsák talán nem az első, ami minden szülőnek eszébe jut, pedig – szintén tapasztalatból mondjuk, nőként is – az egyik legfelszabadítóbb élmény bokszkesztyűvel püfölni egy zsákot! Felejtsd el az afféle butaságokat, mint hogy ez agresszióra neveli a gyereket. Éppenséggel az neveli agresszióra, ha sehogyan sem tudja kiereszteni a gőzt, vagy legalábbis nem megfelelő mértékben. Egy zsák püfölésével mindent kiadhat magából, hidd el, olyan lesz utána, mintha kicserélték volna – és emellett kiemelkedően intenzív testmozgást végez. A bokszolás a láb és a törzs mellett külön a felkar és a váll, hát izomzatát is rendesen munkára bírja.

Ha még tanakodsz rajta, vajon tetszene-e gyermekednek egy boksz szett, akkor a legtutibb módszer az, hogy veszel egyet “magadnak”. Ne erőltess semmit, csak kezdd el püfölni te magad a zsákot. Hidd el, gyermeked elképedve lép majd oda, hogy mit csinálsz. Ekkor csak annyit mondj neki: levezeted a napi feszültséget, hisz olvastad, hogy erre nagyon jó a bokszolás, és valóban így érzed. Szinte borítékolható, hogy csemetéd, ha nem is azonnal, de hamarosan ki akarja próbálni.

Trambulin

A feszültség levezetésének másik kolosszális módja a trambulinozás, amit szintén igazolhatunk, nekünk ugyanis van fitnesz trambulinunk, és reggelente azon szoktunk indítani. A szobai trambulinban több dolog is szenzációs: először is, nem függ a használata az időjárástól. Másodszor: mi sem hittük volna, de tényleg nagyon könnyen tárolható és nem zavar semmiben! Pedig mi nem is a legkisebbet vettük meg, hanem egy egészen tekintélyes méretűt (ami cserébe összecsukható, bár sosem szoktuk ezt megtenni, szimplán csak a falhoz görgetjük és oda állítjuk). Harmadszor: bizonyított, hogy a trambulinon végzett különféle ugrások hatványozzák az izommunkát – nagyobb erőt kell kifejtenie az izomnak a mozdulat elvégzéséhez, ezáltal ugyanannyi edzésidő alatt többet fejlődik -, miközben az ízületeket és a csontokat teljes egészében megvédi a puha terepre való érkezés.

Sőt, tovább megyünk: ízületi gondokkal, derékfájással küzdőknek kifejezetten ajánlott a trambulinon való ugrálás!

Beindítja a vérkeringést és a méregtelenítő izzadást, mindeközben pedig az ugráló gyerek (és felnőtt) csak egyet érez: felszabadult, boldog, és repül! Az aktuális kedvenc pörgős dalokat betéve igazi függőséget tud okozni egy trambulin.

Trambulinok

Hirdetés

Húzódzkodó rúd

Egyszerű, semmi spéci nincs benne, éppen ezért talán kevesebb szülőnek jut eszébe, mint kellene. Mert ugyanakkor zseniális. Mindenképpen javasoljuk akkor, ha szűkös lakásban éltek, és nincs udvar vagy kert, ahova rendszeresen, gyorsan ki tudnátok érni. Egy szimpla húzódzkodó rúd felszerelése valamelyik ajtóba valóságos kihívást jelent a gyermekeknek. 

Napi mérésekkel, versenyzéssel lehet ösztönözni a használatára.

Azért ajánljuk ilyen lelkesen ezt az eszközt, mert ebben is saját tapasztalatot szereztünk, amikor azt láttuk, hogy az ismerősünk tíz-tizenöt év körüli két fia egymást váltva, kérés vagy ösztönzés nélkül csimpaszkodott a rúdon. A fiú gyermekekben különösképp megvan az az igény, hogy erősnek érezhessék magukat, így egy húzódzkodó már a meglétével is elindítja az agyukban a motoszkálást. Azt pedig, ugye, nem is kell részleteznünk, hogy a húzódzkodás milyen brutális mértékben fejleszti az egész emberi testet, még a vázizomrendszert is? Nagyon jó vérfrissítésnek akkor is, ha a napi fekvőtámaszozásra és felülésekre kezd ráunni a tini.

Step pad

Mivel a húzódzkodó első sorban inkább a fiúk körében arat sikert, rögtön mutatjuk azt az eszközt is, ami általában a lányokat, nőket hozza inkább lázba – valószínűleg azért, mert a csoportos aerobic órákról terjedt el használata, ezekre pedig az idők kezdete óta nők járnak túlnyomó többségben. 

A step pad szintén egy egyszerű, de nagyszerű találmány, ami jól bizonyítja, milyen kevés kell ahhoz, hogy az ember percek alatt jól átmozgathassa magát úgy, hogy még élvezi is azt. Csak be kell tenni a kedvenc zenédet, vagy ha arra van igény, akkor a YouTube-on a vezetett step aerobic edzést, és már mehet is az ugrálás. A föl-le lépkedés és az egyszerűbb koreográfiák megtanulása, majd begyakorlása gyönyörűen formásítja első sorban a far-és lábizmokat, de kézi súlyzókkal kiegészítve a kar-és hasizmokat növelő gyakorlatokat is végezhet a sportoló. A legokosabb módszer több step padot venni, és otthoni anya-lánya, vagy tesós edzéseket tartani. A koreográfia közös, egyszerre végzett táncolása sokkal jobban emeli az adrenalint, és mélyebb kötődést, szeretetet épít ki a step aerobicozás iránt.

Fitnesz karpánt

Végül, de nem utolsó sorban a sporteszköz, ami nem az, de mégis az, sőt manapság az egyik legnépszerűbb. Hiszen egy darab kar kell hozzá, és már sorolja is a különféle információkat a testi fejlődésről az aktivitásmérő; az információéhség pedig mára valódi függőséggé vált (ezen alapul az online portálok, vagy a közösségi média sikere is). Még ha elsőre azt is gondolja gyermeked, hogy nem érdekli, hány lépést tesz meg egy nap, vagy mennyi a pulzusa sport előtt és után, egy ajándékba kapott fitnesz karpántra rápillantva rögtön beindul az alattomos, de jótékony folyamat: az ember akarva-akaratlanul összehasonlítja előző napi eredményét a maival, szereti figyelni, hogyan változnak a testéről szóló adatok. 

A testünkről szóló adatok nézegetése pedig gyakorlatilag garantálja, hogy beindul az igény a testmozgásra. Nem biztos, hogy rögtön a legintenzívebb, többórás edzésekre, de pont elég, ha hosszú kihagyás után a gyerek elindul egy gyorsgyaloglásra. Ha pedig sportos életet él, akkor a karpánt csak plusz löketet ad a lelkesedéséhez. Na és persze a másik nagy piros pont: ehhez a kütyühöz okostelefont is kell használni, vagyis le lehet tölteni a szuper alkalmazásokat, meg lehet osztani az eredményeket a Facebookon, stb. Igazi, fiataloknak való sportra ösztönzés.

Keresés az oldalon