10 csodás belföldi helyszín tavaszi túrázáshoz

Laura
Ki ne vágyna a szabadba a tavaszi napsugarak megérkeztével?

Nem akarjuk már többször ismételgetni a lélekgyógyító erejű tavaszi napsütést és a természet éledezését, hiszen mindenki érzi saját magától is, hogy mennyire jólesik mindez a hideg, sötét téli napok után. Azt sem kell különösképp magyaráznunk, micsoda megújulást indít el az emberben ilyenkor egy-egy kiruccanás – akár csak egynapos is.

Mi inkább a lényegre térünk, és ajánlunk tíz belföldi kirándulóhelyet, amiket mi különösen a szívünkbe zártunk az elmúlt évek során. 

Nyugat felől kelet felé haladunk.

1. Őrség – egy más világ

Az Őrségben, az ország nyugati csücskében valóban úgy érzi az ember, mintha Magyarországon belül egy külön kis világba érkezett volna. A vidéki életérzés talán itt érződik a legerősebben. Az Őrségi Nemzeti Park kimeríthetetlen mennyiségű, erdős-mezős-vizes kirándulótereppel várja az aktívakat, a fogadók, éttermek és reggelizők pedig olyan helyi ínyencségekkel teszi emlékezetessé a lakmározásokat, mint a hajdinás vargányaleves, a dödölle, vagy a tökös-mákos rétes.

Szállásként pedig például ezt a patak menti, tündéri alpakákkal körülvett, igazi, vidéki panziót ajánljuk:

Őrségi Patakparti Alpaka Panzió

Kb. 5000 Ft/fő/éjtől.

Hirdetés

 
2. Kis-Balaton – a természet teljes gazdagsága

Ha az Őrségig nem mennél el, de továbbra is amellett vagy, hogy a természet teljes értékű szépségét szeretnéd megnézni, a lehető legtöbb növény-és állatfajban gyönyörködve, csobogó tavak körül sétálgatva, és még egy bivalyrezervátumba is szívesen ellátogatnál, akkor a Kis-Balaton a te célpontod.

Szállást a közeli Zalakaroson érdemes foglalni, ahol a fürdőzést is megejtheted.

Club Hotel Zalakaros Luxus Apartman

Kb. 24 000 Ft/fő/éjtől.

Hirdetés

3. Szigliget – vár, kilátás, spéci fagyi, krémes

A Balaton környékén kirándulva nem szabad kihagyni Szigligetet, aminek várából hihetetlenül gyönyörű a kilátás! Ráadásul maga a várrom sem egy egyszerű, unalmas kőhalmaz, hanem korabeli jelenetekkel berendezett, hangeffektekkel ellátott, kiválóan elkészített turistalátványosság – kisgyerekeseknek különösképp ajánljuk.

A vár melletti kávézó híresen finom és különleges fagyija, illetve mennyei, cseppet sem hagyományos kinézetű krémese is kihagyhatatlan!

És egy csodás, rózsakertes szállás:

Rózsakert Vendégház

Kb. 18 000 Ft/fő/éjtől.

Hirdetés

4. Fonyód – a legcsúcsabb panoráma és piac

Fonyód a Balaton közepe, ami abból is látszik, hogy egyre-másra újítják. Innen a legcsodásabb a rálátás az északi partra, a felújított strandra pedig a nyári melegben is érdemes visszalátogatni, mert még homokos partot is kialakítottak neki. 

A Várhegyi-kilátó tetejéről pedig az egész Balaton a szemünk elé terül – lélegzetelállító, a tó körül nincs még egy ilyen csodálatos panorámát kínáló pont. 

(Egyébként épp egy levegőbe nyúló üvegkilátóval és parkolóval tervezik megtoldani.)

A fonyódi látogatást érdemes vasárnapra időzíteni, ekkor ugyanis gigantikus vásárt tartanak, ahol olyan sajtkülönlegességekkel, vagy épp olyan tündéri kiskutyákkal találkozhatunk, amilyenekkel még a budapesti piacokon sem.

Szállás a domb tetején, mennybéli kilátással:

Hilltop apartments

Kb. 22 000 Ft/fő/éjtől.

Hirdetés

 

5. Pécs – elkerülhetetlen szerelem

Pécset a kultúra városaként emlegetik, pedig a kulturális része csak egy dolog; a Mecsekben kirándulni, különösen tavasszal, ugyanolyan léleksimogató élmény, mint ha a Dzsámit csodáljuk meg, vagy a székesegyház egyik koncertjére ülünk be. A régi vágású kis utcák macskakövein lépdelni, vagy az erdőn át a János-kilátóhoz felcaplatni és közben friss medvehagymát szedegetni, amit majd jól belesütünk egy nagy adag pogácsába – mind-mind olyan élmény, amiről nem érti az ember, miért nem tette meg mindeddig. Pécs igazi szerelemváros tud lenni, ahova újra és újra vissza akarunk látogatni.

Ez a szállás pedig már önmagában egy mesebeli élményt nyújt:

Bagolyvár Hotel

Kb. 16 000 Ft/fő/éjtől.

Hirdetés

 

6. Tata – romantika és gourmet

Egyáltalán nem csak az őszi vadlúd sokadalomra érdemes átruccanni Tatára! Ennek a városnak ugyanis több látnivalója is van, ami végtelenül romantikus. Egy séta az Öreg-tó körül, a hatalmas platánfa megcsodálása, és ha nem sajnálod a pénzt, akkor a Michelin-csillagos séf vezérletével üzemelő étteremben elfogyasztott vacsora, és már el is felejtetted minden gondodat.

Középkori szállásélmény:

Platán Várárok Vendégház

Kb. 24 000 Ft/fő/éjtől.

Hirdetés

 

7. Eger – a mindig jó választás

Természetes, hogy Eger sem maradhat ki a felsorolásból! Magyarország egyik, ha nem a leghíresebb vára télen is, nyáron is látványosság, de talán a tavasszal kivirágzó, színes fák lombjainak látványa a legszebb a várfal mellől.

A borpincéket és a csodás éttermeket talán említenünk sem kell, de a várost körülvevő kirándulóútvonalak, a Szépasszony-völgy, a kicsit odébb lévő, de autóval gyorsan elérhető Noszvaj, vagy a fürdőzés lehetőségével csalogató Egerszalók is bizonyítja: nemhogy egy hétvégére, de akár egy hétre is átköltözhetnénk Egerbe.

Szálláshelyet mi mindig a céhmesterek udvarában keresünk, ami teljesen központi, a vártól pár méterre van, mégis csendes, és igazi, időben visszautazós élmény ebbe az udvarba besétálni. Nem beszélve arról, hogy imádni valóan otthonos apartmanokra bukkanhat itt az ember. De a hotelek is csábítóak, és rendkívül barátságosak az áraik.

Bacchus Hotel

Kb. 14 000 Ft/fő/éjtől.

Hirdetés

 

8. Makó – fürdés, építészet, autentikus ételek

A Maros jobb partján fekvő Makó minden magyar számára kötelező úticél. Számtalan különféle érdeklődést fed le: mind a termálvíz és a gyógyiszap kedvelői, mind az építészet klasszicista, barokk és modern remekei iránt érdeklődők megtalálják itt a látnivalókat. Márpedig a termálvíz is és a Makovecz-épületek is jobban tudnak érvényesülni, ha még nem a nyári dög melegben látogatjuk meg őket (amikor már csak a nyelvünk lóg, és a hűvösben üldögélnénk).

Na és persze a makói vöröshagyma, meg az abból készült hagymapálinka és hagymás kenyér is kihagyhatatlan!

Egy szállás, amibe egyből beleszeretsz:

Szent Gellért Borház és Vendégfogadó

Kb. 7400 Ft/fő/éjtől.

Hirdetés

 

9. Komlóska – tényleg a Zemplén gyöngyszeme

Nem hallottál még Komlóskáról? Nekünk az utóbbi pár év egyik legnagyobb felfedezése! Igazi kis ékszeres doboz, összetéveszthetetlen falusi hangulattal, helyi készítésű lekvárral és sonkával, meg mindenféle földi jóval, amit az alább ajánlott szálláshelyen mind-mind fel is szolgálnak a reggelinél. 

Komlóska, avagy a Zemplén gyöngyszeme csodálatos természeti környezetben, a tokaji történelmi borvidék határán fekszik, Sárospatak mellett.

Ellátogatni ide egyfelől igazi visszautazás az időben, másfelől felvillanyozó élmény, a falu ugyanis csodálatosan rendbe van téve, és tényleg olyan, mintha egy mesekönyvben rajzolták volna meg!

Autóval érdemes ide érkezni, hogy a körülvevő sok-sok, dimbes-dombos, erdős kirándulóútvonal és vár közül minél többet meghódíthass.

Csodálatos szállás:

Sólyomvár-Lak

Kb. 24 000 Ft-tól.

Hirdetés

10. Füzér – a legizgalmasabb várak egyike

Végül, de cseppet sem utolsó sorban: ha az ország keleti felén nézelődsz, akkor Komlóska mellett a másik kihagyhatatlan élmény Füzér és környéke. A természeti szépségben tett kirándulástól valósággal újjászületsz, a füzéri vár pedig olyan gazdag élménytár, ami méltatlanul kicsi hírverésnek örvend – sokkal nagyobbat érdemelne. A Tájházban a paraszti építkezést és berendezkedési formákat is megismerheted, csodás skanzen-élmény.

Mesésen romantikus szállás:

Vár-Lak Vendégház

Kb. 10 000 Ft/fő/éjtől.

Hirdetés

 

*A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, azok, illetve az ajánlatok a részletektől függően változhatnak.